Από τις ειδήσεις που πέρασαν στα ''ψιλά'' από τα ελληνικά ΜΜΕ:Την Τρίτη, στο συμβούλιο του Ecofin, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αποφασίστηκε να δοθεί κίτρινη κάρτα σε 9 χώρες αλλά και σε 3 χώρες, κόκκινη κάρτα: Στην Ελλάδα,  την Ιταλία και  την Κύπρο!

Ο λόγος; 

Κατά τις χώρες του Βορρά, οι οικονομίες αυτών των Νότιων χωρών είχαν ήδη προβλήματα ''δημοσιονομικής προσαρμογής'' και υψηλό χρέος, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας αλλά ήταν δομικά προβλήματα που απλά επιδεινώθηκαν. 

Συνεπώς, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι τρεις αυτές χώρες  αναμένεται να ακολουθήσουν πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή για να διορθώσουν τα δομικά τους προβλήματα, ώστε να μη φέρουν σε κίνδυνο άλλες χώρες μέσω spillover.

 (Στα οικονομικά, το spillover είναι ένα οικονομικό γεγονός σε ένα πλαίσιο που συμβαίνει εξαιτίας κάποιου άλλου σε φαινομενικά άσχετο πλαίσιο. 

Για παράδειγμα, οι εξωτερικές συνθήκες της οικονομικής δραστηριότητας είναι μη νομισματικές επιπτώσεις σε μη συμμετέχοντες. ... Ένα άλλο είδος διαρροής).

Μια τέτοια απόφαση όμως, λογικά θα θεωρείτο άκαιρη λόγω των ήδη απαισιόδοξων οικονομικών προβλέψεων για το 2022.

Παρόλα αυτά για τις χώρες του Βορρά ''δεν ιδρώνει το αυτί τους''...

Δεν υπάρχουν σχόλια :