Τσίπρας στο ΡΘ: Λέμε ΝΑΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών – Επίθεση σε Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη ασκώντας κριτική στον Πρωθυπουργό. Αρχικά τάχθηκε θετικά απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και άλλων ομάδων αλλά όχι στα «προνόμια» του στυλ «κλειστοί χώροι διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο που θα οδηγήσει σε λογική κοινωνικού κανιβαλισμού. «Ο αυταρχικός αποκλεισμός στερείται βάση συνταγματικής νομιμότητας και δημιουργεί ένταση στην ελληνική κοινωνία. Χρειαζόμαστε σύμπνοια και όχι διχασμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε και για την Συμφωνία των Πρεσπών και για τα ελληνοτουρκικά ενώ έκανε επίθεση στην κυβέρνηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Για πανδημία

Ερωτώμενος για το θέμα της πανδημίας έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης που έχει όμως και ένα όριο ασκώντας δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη.

«Όταν ο Πρωθυπουργός έχει διχαστικό λόγο είσαι αναγκασμένος να ασκήσεις κριτική. Απέναντι στους ανθρώπους που είναι σκεπτικοί στο εμβόλιο είναι να τους πείσουμε όχι να τους κάνουμε σκαντζόχοιρους, να επιτίθεται ο ένας τον άλλο» τόνισε αρχικά. 

Παράλληλα εμφανίστηκε θετικός στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες, όχι στο σύνολο του πληθυσμού. «Λέμε ΝΑΙ στον Υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και συγκεκριμένες ομάδες. Λεμε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών»

«Είναι ενδεδειγμένος για ηθικούς λόγους. Στο γενικό πληθυσμό όμως μπορεί να οδηγήσει σε μία λογική κοινωνικού κανιβαλισμού. Αυτοί που έχουν αμφιβολίες θα γίνουν πιο σκληροί στη στάση τους. Οι υγειονομικές κρίσης αντιμετωπίζονται με κοινωνική αλληλεγγύη, ενότητα και όχι διχασμό».

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε εστίαση-ψυχαγωγία και κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους υποστήριξε πως «θα δημιουργήσει ένταση στην κοινωνία χωρίς λόγο. Με τη μετάλλαξη Δ βλέπουμε ότι ένα μέρος του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο νοσεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο, μπορεί να έχανες τη ζωή σου αν ήσουν ανεμβολίαστος. Αν εσύ δημιουργείς την αίσθηση ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι χαλαρός και να κάνει τα πάντα, είναι λάθος. Δώσε τη δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να έχει πρόσβαση σε έναν χώρο να έχει τη διευκόλυνση να μπει με το πιστοποιητικό, ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποκλείσεις τον ανεμβολίαστο. Να μπαίνει με rapid test».  

«Ο αυταρχικός αποκλεισμός στερείται βάση συνταγματικής νομιμότητας και δημιουργεί ένταση στην ελληνική κοινωνία. Χρειαζόμαστε σύμπνοια και όχι διχασμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτώμενος για το τι θα έκανε ο ίδιος σχολίασε πως «Ούτε με το βούρδουλα ούτε με τον φιλοδώρημα αλλά με την πειθώ. Πρέπει να καλέσουμε ….. Δεν έχει άλλα όπλα η ανθρωπότητα—- το εμβόλιο, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν και να πειστούν ότι οι όποιες παρενέργειες είναι μικρότερες από το αν κωλύσεις τον ιό».

Για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους ανέφερε πως «η επιστήμη προκρίνει αυτή την επιλογή. Εγώ τα παιδιά μου θα τα εμβολίαζα. Θα ξένοιαζα από ένα μπελά. Πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα των παιδιών. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μία καμπάνια. Ούτε εγώ μπορώ να τους μιλήσω που είμαι 47. Πρέπει να είσαι στη λογική τους. Να πιάσεις το κουμπί του αισθήματός της».

«Η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική. Έγιναν μεγάλα λάθη, τα έζησε δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη πρώτη.

Ενώ έπαιρνε τις αποφάσεις ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, «έβαζε μπροστά την επιτροπή λοιμοξιολογων»« για να δημιουργήσει μια «ασπίδα». Αλλά έκαψε τους επιστήμονες. Ήταν μεγάλο λάθος. Υπάρχουν αξιόλογα μέλη στην Επιτροπή των Ειδικών, υπάρχουν και πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού»

Κατέκρινε τις απόψεις μερικών ειδικών – λέγοντας ότι είχαν γραφτεί από άλλους – ότι δεν κολλάει ο ιός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ότι δεν είναι καλύτερα οι τάξεις με λιγότερους μαθητές.

«Η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική. Έγιναν μεγάλα λάθη, τα έζησε δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη πρώτη.

Ενώ έπαιρνε τις αποφάσεις ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, «έβαζε μπροστά την επιτροπή λοιμοξιολογων»« για να δημιουργήσει μια «ασπίδα». Αλλά έκαψε τους επιστήμονες. Ήταν μεγάλο λάθος. Υπάρχουν αξιόλογα μέλη στην Επιτροπή των Ειδικών, υπάρχουν και πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού»

Κατέκρινε τις απόψεις μερικών ειδικών – λέγοντας ότι είχαν γραφτεί από άλλους – ότι δεν κολλάει ο ιός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ότι δεν είναι καλύτερα οι τάξεις με λιγότερους μαθητές.

 

Για Θεσσαλονίκη

«Ήταν επιτυχής η επιλογή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα στερείται της σημασίας που θα έπρεπε να είχε ως πόλη. Υπάρχει γραφείο του Πρωθυπουργού σήμερα, αλλά μάλλον ως θέση πάρκινγκ αποτυχημένων πολιτευτών ή για να διεκπεραιώνει κάποια ρουσφέτια».

«Το μετρό δεν έρχεται. Πήραμε ένα έργο στο 30% και το πήγαμε στο 80%. Το θέμα με το Σταθμό Βενιζέλου το θεωρώ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. Θα μπορούσε να προχωρήσει το μετρό χωρίς τον συγκεκριμένο σταθμό.

Το ΜΕΤΡΟ θα λειτουργούσε. Η λύση ήταν τεχνικά άρτια. Είναι διαφορετικό να πηγαίνεις σε μια λογική λες και είναι LEGO να αποσπάς ένα-ένα και να τα επαναφέρεις ένα-ένα. Η βέλτιστη λύση ήταν να λειτουργήσει το Μετρο γιατί το έχει ανάγκη η πόλη» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε δε «σαπάκια» τα λεωφορεία από την Λειψία.

«Η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει και για να αποκαθηλωθούν οι αφίσες μετά την ομιλία. Μέχρι το βράδυ δεν θα υπάρχει ούτε μία αφίσα στην πόλη. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά και άλλα κόμματα» σχολίασε για τις αφίσες της ομιλίας στη Νεάπολη.

 

Για πρόωρες εκλογές

«Το να κάνεις εκλογές με 3 χιλιάδες κρούσματα είναι ύβρις προς τον πολίτη. Αν το επιχειρήσει νομίζω πως θα πάθει μεγάλη ζημιά ο Μητσοτάκης. Υπήρξε ένα «πάγωμα» του πολιτικού χρόνου ενάμιση χρόνο με την πανδημία».

 

Για Συμφωνία των Πρεσπών

Για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις εντάσεις που προκάλεσε στην πόλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «υπήρξαν αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη, ένας κόσμος είχε μια διαφορετική γνώμη εκείνη την περίοδο, δεν τον βλέπω σήμερα, άρα ενδεχομένως να έχει αλλάξει γνώμη».

«Στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια χώρα που θέλει να είναι φιλική σε μας, όχι εχθρική. Μάλιστα καιροφυλακτούν τρίτοι όπως η Τουρκία. Θέλουμε Λιβυή στα βόρεια σύνορα ή μια χώρα που θα συνεργάζεται μαζί μας;» πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως «Το νόημα είναι να μην παραχαράσσεται η ιστορία».

Για την στάση της σημερινής κυβέρνησης σχολίασε πως «Ο Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Στα εθνικά θέματα, οφείλεις να σκέφτεσαι πέρα και έξω από μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην κυρώνεται η Συμφωνία και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία από την Ελληνική Βουλή. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι παίζει «κρυφτούλι» επειδή δεν θα τα ψηφίσει ο Σαμαράς δεν τον τιμά. Αν έχει διαφωνία ας το δηλώσεις ανοιχτά. Όσο δεν υλοποιεί την συμφωνία η κυβέρνηση, τόσο η άλλη πλευρά «αλληθωρίζει».

 

Για Τουρκία-Ερντογάν

«Δεν περιμέναμε η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει με απάθεια την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας» σημείωσε αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.

«Δεν νομίζω πως ο Μπάιντεν θα σταματήσει να υπολογίζει την περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας. Η χώρα μας πρέπει να αδράξει όλες τις ευκαιρίες και όλα τα «παράθυρα ευκαιριών»» πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Τουρκία, δεν θέλει την ένταξη της στην Ε.Ε, ούτε η Ε.Ε. θέλει. Ο Ερντογάν επιθυμεί μια ειδική οικονομική σχέση.

Χαρακτήρισε ως ευκαιρία την έναρξη της συζήτησης για τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας για μια δίκαιη επίλυση των διαφορών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική της Χάγης. Έκανε λόγο για υποκριτική στάση της Τουρκίας το τελευταίο εξάμηνο.

 

Για εξοπλισμούς

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνορεύει με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, είναι απαραίτητο να θωρακίσει την άμυνά της.

Χωρίς να δημιουργήσουμε εθνικά ελλείμματα στην χώρα» επεσήμανε αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτήρισε «σκανδαλώδης συμφωνία» το θέμα του Κέντρου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

loading...