Ποιο είναι το αυτογραφημένο παιχνίδι σκακιού της Ρωσίας στο Αφγανιστάν;

Το παιχνίδι «σκακιού» της Ρωσίας στο Αφγανιστάν συνεπάγεται την προώθηση μιας πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατό, στηριζόμενος στους Ταλιμπάν για την προστασία των περιφερειακών αντιτρομοκρατικών συμφερόντων της χώρας και την εξυπηρέτηση νόμιμων συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ινδίας (ειδικά εκείνα οικονομικού και χρηματοοικονομικού χαρακτήρα) για να μεταβούν αυτοί οι δύο εξωπεριφερειακοί φορείς σε υπεύθυνοι ενδιαφερόμενοι στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση.

Ρωσικά “Σκάκι”

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ χαρακτήρισε την προσέγγιση της χώρας του στο Αφγανιστάν ως «σκάκι», ενώ μίλησε σε διαδικτυακό συνέδριο που φιλοξένησε το διάσημο κλαμπ Valdai. Στην εκδήλωση με τίτλο «Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ: Ένα κενό ασφαλείας για πάντα;», το οποίο μπορεί να παρακολουθεί πλήρως εδώ ή να διαβαστεί εν μέρει εδώ , ο διπλωμάτης που επίσης διπλασιάζεται ως διευθυντής του δευτέρου τμήματος της Ασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε αρκετά πολλά να πουν. Το υπερσυνδεδεμένο άρθρο του think tank από την προηγούμενη πρόταση ανέφερε τα ακόλουθα σημεία:

Οι πόντοι του Valdai Club

* Η Ρωσία συνομιλεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης χωρίς να επιβληθεί σε καμία από αυτές

* Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να έχουν οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Αφγανιστάν

* Τα παλαιότερα μέλη των Ταλιμπάν έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, ενώ τα νεότερα είναι πιο ριζοσπαστικά για να συνεχίσουν τις μάχες

* Οι Ταλιμπάν δεν ενδιαφέρονται να απειλήσουν τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (CAR)

* Οι τρομοκρατικές ομάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους ενδέχεται να ενωθούν υπό τη σημαία του ISIS

* Αλλά οι Ταλιμπάν είναι ορκισμένοι εχθροί τους, πιθανότατα θα τους πολεμήσουν, και ως εκ τούτου θα είναι θετικός παράγοντας για τη ρωσική ασφάλεια

Αναφορά TASS

Το TASS που χρηματοδοτήθηκε δημοσίως ανέφερε μερικά επιπλέον σημεία που δεν περιλαμβάνονταν στην περίληψη του Valdai Club:

* Οι Ταλιμπάν ενδέχεται να αναλάβουν το Αφγανιστάν εάν δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος στις ενδο-αφγανικές συνομιλίες

* Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του Αφγανιστάν σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο, προκαλώντας περισσότερη τρομοκρατία

* Η Ρωσία διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ συντονίζονται με τρομοκράτες του ISIS στο Αφγανιστάν

* Η Ινδία μπορεί να ενταχθεί στην εκτεταμένη τρόικα, αλλά μόνο εάν πρώτα δημιουργήσει δεσμούς με τους Ταλιμπάν

Πρώτες εντυπώσεις

Συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα σημεία, το παιχνίδι «σκάκι» της Ρωσίας στο Αφγανιστάν γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρο. Ασχολείται με αμφότερα τα αντιμαχόμενα κόμματα για ρεαλιστικούς πολιτικούς λόγους στο όνομα της ειρήνης. Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι απειλείται από τους Ταλιμπάν, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να τους θεωρήσει εγγυητές των αντιτρομοκρατικών συμφερόντων της στο Αφγανιστάν. Πρέπει να επιτευχθεί μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν και η Μόσχα πιστεύει ότι το Νέο Δελχί μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό το θέμα (ίσως ωθώντας απαλά την Καμπούλ προς αυτήν την κατεύθυνση), αλλά πρέπει πρώτα να δημιουργήσει δεσμούς με τους Ταλιμπάν. Τέλος, μετά το τέλος του πολέμου, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει οικονομικά και οικονομικά το Αφγανιστάν.

ΠΑΚΑΦΟΥΖ

Το τελευταίο σημείο δεν αναλύθηκε από τον κ. Kabulov, εκτός από την παρατήρηση του για το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν τέτοιες υποχρεώσεις προς τη χώρα που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα μπορούν να ρίξουν φως στις αδιάκοπες διαστάσεις του παιχνιδιού «σκάκι» της Ρωσίας. Η ενθουσιώδης υποστήριξη του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνδεσιμότητα της Κεντρικής Ασίας με τη Νότια Ασία κατά τη διάρκεια μιας τοπικής διάσκεψης στην Τασκένδη την περασμένη εβδομάδα συνεπάγεται έντονα υποστήριξη για τον τριμερή σιδηροδρομικό διάδρομο του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν ( PAKAFUZ ), ο οποίος θα είναι εκ των πραγμάτων ως το εμβληματικό έργο αυτό για.

Το «New Quad»

Αυτό με τη σειρά του θα χρησιμεύσει ως το πρωταρχικό μέσο για την επέκταση της μεγαλύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης (GEP) της Ρωσίας στο Πακιστάν και στη συνέχεια από την υπόλοιπη Νότια Ασία από όπου μπορεί επιτέλους να φτάσει στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR), όπως επιθυμούσε να κάνει εδώ και αιώνες. Από την αντίστροφη κατεύθυνση, το νεοσυσταθέν τετράπλευρο πλαίσιο μεταξύ των ΗΠΑ, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Ουζμπεκιστάν θα επιτρέψει στην Αμερική να εκμεταλλευτεί την PAKAFUZ με σκοπό να επεκτείνει τη δική της οικονομική επιρροή στη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο και αποχώρησε στρατιωτικά καθώς και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Κατά μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην εκπλήρωση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών του ευθυνών έναντι του Αφγανιστάν.

Ινδική ευερεθιστότητα

Όσον αφορά την Ινδία, είναι ο μόνος παράγοντας που έχει σημασία εκτός από κάποιες ενοχλητικές φατρίες εντός των μόνιμων στρατιωτικών, μυστικών και διπλωματικών γραφειοκρατιών των ΗΠΑ (« βαθύ κράτος ») ικανών να χαλάσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μικρές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσπαθήσει αν γίνει αρκετά απελπισμένος. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα ήθελε ιδανικά να ενσωματώσει την Ινδία στην Εκτεταμένη Τρόικα, έτσι ώστε να υπερασπιστεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα οικονομικά της συμφέροντα στο Αφγανιστάν, χωρίς να επιστρέψει ενδεχομένως σε αποσταθεροποιητικές παράνομες επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φλογών του αντιπολιτευόμενου πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν.

Διαμεσολάβηση της Μόσχας

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Kabulov παρουσίασε μια τέτοια πρόταση κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικονικού συνεδρίου του Valdai Club. Η Ρωσία θέλει η Ινδία να μιλήσει με τους Ταλιμπάν το συντομότερο δυνατό και πιθανότατα θα διευκόλυνε αυτήν την αλληλεπίδραση, εάν του ζητούσε το Νέο Δελχί, αφού πρόσφατα καλλιέργησε εξαιρετικούς πολιτικούς δεσμούς με την ομάδα, παρόλο που τους χαρακτήρισε επίσημα ως τρομοκράτες. Σκοπός του είναι να αποτρέψει την Ινδία να γίνει αρκετά απελπισμένη για να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα που θεωρεί σοβαρά ότι συνεχίζει τον αντιπολιτευόμενο πόλεμο μεσολάβησης. Αυτό το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε απροσδόκητα να ρίξει ένα κλειδί στα μεγάλα στρατηγικά σχέδια της Ρωσίας για το Αφγανιστάν.

Κοινές αντιτρομοκρατικές βάσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο που δεν άγγιξε ο κ. Kabulov ήταν η έκθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου από την αξιόπιστη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Πούτιν προσέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του την κοινή χρήση των βάσεων της Κεντρικής Ασίας της χώρας του, προκειμένου να αποκτήσει αντι-προερχόμενα από drone. – τρομοκρατική νοημοσύνη για το Αφγανιστάν. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε περίεργα να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί αυτήν την έκθεση όταν ρωτήθηκε νωρίτερα γι ‘αυτό, κάτι που συνεπάγεται έντονα κάποιο στοιχείο αξιοπιστίας σε αυτήν, καθώς το Κρεμλίνο σχεδόν πάντα αρνείται τα ψεύτικα νέα με τους πιο δυνατούς όρους αμέσως μετά τη διάδοσή του.

Εξυπηρετώντας τα κοινά ενδιαφέροντα της Αμερικής

Υποθέτοντας ότι είναι πιθανώς αληθινό με βάση τη δημόσια αντίδραση του κ. Πεσκόφ, τότε αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει ρεαλιστικά τα κοινά συμφέροντα της Αμερικής στην περιοχή. Παρόλο που η συμφωνία κοινής βάσης που αναφέρεται αναφέρεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που προέρχεται από το drone για το Αφγανιστάν, αυτό το πνεύμα συνεργασίας πιθανότατα επεκτείνεται και στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά συμφέροντά τους που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Αφγανιστάν μέσω του δυναμικού σύνδεσης της PAKAFUZ. Δεδομένου ότι το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι οι άγκυρες αυτού του έργου, αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί εταίροι είναι εξίσου σημαντικοί με τα ρωσικά και τα αμερικανικά συμφέροντα σήμερα.

Ενσωμάτωση της Ινδίας στην ειρηνευτική διαδικασία

Η Ινδία πιθανότατα το έχει ήδη συνειδητοποιήσει, κάτι που πιθανότατα συμβάλλει στους νέους φόβους της ότι καθίσταται όλο και περισσότερο άσχετο στη διαμόρφωση γεγονότων στο άξονα του Αφγανικού κράτους που βρίσκεται στρατηγικά στη μέση του χώρου της Κεντρικής Ασίας-Νότιας Ασίας. Με την πλάτη του ενάντια στον τοίχο, το Νέο Δελχί μπορεί είτε να το κάνει μόνος του, διπλασιάζοντας τον αντι-Ταλιμπάν με τον πληρεξούσιο πόλεμο, παρά το ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχει και πολύ περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει αντιπαραγωγικά τον Αμερικανό και τον Ρώσο η οργή των εταίρων, ή μπορεί τελικά να επικοινωνήσει με τους Ταλιμπάν όπως πρότεινε ο κ. Kabulov (και ίσως με τη μεσολάβηση της Μόσχας) να αποκαταστήσει τη σημασία του.

Συμπερασματικές σκέψεις

Συνδέοντας αυτούς τους σαφείς και ασταθείς στόχους πολιτικής, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Ρωσία θέλει μια πολιτική λύση στον Αφγανικό Εμφύλιο Πόλεμο το συντομότερο δυνατό. Θεωρεί ανεπίσημα τους Ταλιμπάν ως αντιτρομοκρατικό σύμμαχο, αλλά μπορεί να ανησυχεί ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιώνιση του πληρεξουσίου πολέμου της Ινδίας εναντίον της ομάδας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη χώρα και να ενθαρρύνει κατά λάθος το ISIS-K και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των κοινών οικονομικών, χρηματοοικονομικών και αντιτρομοκρατικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ινδίας στο Αφγανιστάν, η Ρωσία ελπίζει να προλάβει το χειρότερο σενάριο και έτσι να διευκολύνει ένα μέλλον όπου η PAKAFUZ ανοικοδομεί τη χώρα και ωφελεί όλους.

Από τον Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής

loading...