Μανώλης Κυπραίος: Ντροπή της ΕΛΑΣ – Ισχυρίζεται ότι ανέκτησε την ακοή του για να μην τον αποζημιώσει

 Του Χρήστου Δεμέτη

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το 2011, δημοσιοποίησε τα αντεπιχειρήματα του Δημοσίου έναντί του, στην έφεση που άσκησε επί της λογικής αξίωσής του για αποζημίωση.

Ο Μανώλης Κυπραίος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει συγκεκριμένα:

“Ντροπή σας στην @hellenicpolice για το τι γράφετε στην έφεση. Κι εσείς ως πολιτικοί @chrisochoidis @PrimeministerGR που μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιείτε την αναπηρία και πως η Ελλάδα έχει μνημόνιο, η ντροπή σας ακόμη μεγαλύτερη. Πόσο πιο χαμηλά;”.

Το σκεπτικό της έφεσης αναφέρει:

“δ. ο αντίδικος έχει αποθεραπευτεί και έχει ανακτήσει την ακοή του, και επομένως δεν είναι πλέον ανίκανος προς εργασία, ούτε υφίσταται κάποια παραμόρφωση του που να δυσχεραίνει την κοινωνική του και προσωπική του ζωή.

» ε. ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί πρωτοφανώς στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κι έχει προσλάβει διαστάσεις άμεσα απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας κι εθνικής χρεοκοπίας. Τούτο πράγματι διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 668/2012, 1972/2012, 2527/2013, 2114/2014, 2563/2015″.

Ο Μανώλης Κυπραίος είχε δικαιωθεί πέρυσι απέναντι στη δράση των ΜΑΤ, ωστόσο το Δημόσιο επανήλθε με έφεση, περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκε παραπάνω. Συγκεκριμένα, δικαιώθηκε πρωτοδίκως από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επιδίκασε αποζημίωση. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι, λόγω της επίκτητης αναπηρίας, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί.

Το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών εξέδωσε απόφαση “η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση” βασιζόμενο και σε αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας, αλλά και σε εκθέσεις ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο και πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Λίγους μήνες αργότερα, το Δημόσιο αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του.

Σήμερα, είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας (μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση), ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. “Χρειάζομαι ένα τεράστιο ποσό για να αντιμετωπίσω τη συνεχιζόμενη νομική διαμάχη. Δεν έχω πλέον την οικονομική ικανότητα να χειριστώ ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό (15.000 ευρώ)” έγραφε χαρακτηριστικά πριν λίγο καιρό, μπροστά στις νέες δικαστικές περιπέτειες στις οποίες οδηγείται εντελώς αδίκως.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, ο ίδιος κάνει λόγο για μια ντροπιαστική εξέλιξη στην υπόθεσή του, και όπως λέει η έφεση του Δημοσίου θα εξεταστεί μαζί με τη δική του αντι-έφεση, με τη δίκη ενδεχομένως να καθυστερεί λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Ακόμη, ο ίδιος μας τονίζει με νόημα: “Μόνο μια φράση έχω να τους πω, από μια παράσταση του θεάτρου σκιών μας, μια φράση που λέει ο Καραγκιόζης: “Θα με δείρεις, θα με δείρεις, θα κουραστείς, θα ιδρώσεις, θα αρρωστήσεις και στο τέλος θα πεθάνεις”.

Σημειώνεται ότι για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας έναντι των Μανώλη Κυπραίου, Γιάννη Καυκά (διαδήλωση 25/6/11) και Μάριου Λώλου, η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.

Πηγή: www.news247.gr

http://www.konstantakopoulos.gr/

loading...