Προωθεί την προπαγάνδα της Άγκυρας ο Τουρκος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ


 «Φερέφωνο» της Τουρκίας ο Ι.Αχμέτ: «Αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» με το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ο βουλευτής Ροδόπης -που είχε την τιμή να είναι συνδαιτυμόνας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων- ισχυρίστηκε ότι με το άρθρο 2 της τροπολογίας που κατατέθηκε «αποκλείεται η μειονοτική εκπαίδευση» από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και εξοβελίζεται το μειονοτικό σχολείο από τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης. Κατηγόρησε, μάλιστα, την υπουργό Παιδείας ότι οδηγεί τη μειονοτική εκπαίδευση σε «απομείωση, παράλυση και πλήρη απαξίωση».

Ισχυρισμός που απορρίπτεται, φυσικά, από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο σημειώνει ότι όσον αφορά τη διδασκαλία τουρκικών γίνεται ό,τι ακριβώς προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ, όσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα, ισχύουν τα ίδια με κάθε άλλο σχολείο της χώρας.

Προώθηση της προπαγάνδας της Άγκυρας

Όπως όμως φαίνεται, κάποιοι πίστευαν ότι με το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, που θα ισχύει από τον επόμενο Σεπτέμβριο σε όλη την επικράτεια, θα είχαν την ευκαιρία να «ενσωματώσουν» μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, είτε μέσω της εισαγωγής βιβλίων της αρεσκείας τους για τα μαθήματα τουρκικών, είτε ακόμα και μέσω της υποτιθέμενης σύνδεσης με την «κοινωνία», που θα είχε στόχο την αποκλειστική «σύνδεση» των μειονοτικών σχολείων με διάφορους «φορείς», που έχουν σκοπό την προώθηση της προπαγάνδας της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή.

Ο ρόλος, πάντως, εν γένει των μειονοτικών σχολείων έχει γίνει αντικείμενο έντονου διαλόγου και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως προθάλαμος «τουρκοποίησης» Πομάκων και Ρομά.


Το πώς ακριβώς, βέβαια, θα λειτουργήσουν οι αλλαγές και εάν τελικά θα υπάρξουν «τρύπες», που κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, είναι κάτι που θα φανεί από Σεπτέμβριο, όταν και θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :