Η Ρωσία «ακυρώνει» τα σχέδια της Άγκυρας για τα Στενά του Βοσπόρου: «Δεν βλέπουμε άλλες εναλλακτικές πέραν της Συνθήκης του Μοντρέ»

 Ιδιαίτερα μετά τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει κατά καιρούς ανακοινώσει ο “σουλτάνος”.

Η Μόσχα πραγματοποιεί τακτικά συζητήσεις με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τη Συνθήκη του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936 και αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στη Μαύρη Θάλασσα και δεν «βλέπει» άλλες εναλλακτικές σε σχέση με τη Συνθήκη, δήλωσε στο Sputnik το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Δεν βλέπουμε εναλλακτικές για το διεθνές νομικό πλαίσιο που θέτει η Σύμβαση. Δίνουμε έμφαση στη σημασία του, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή καναλιού στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως διεμήνυσε το υπουργείο, η Μόσχα υποθέτει ότι όλα τα μέλη της Σύμβασης ενδιαφέρονται το ίδιο για τη σταθερότητα του πλαισίου και ότι θα συνεχίσουν να υιοθετούν υπεύθυνη προσέγγιση.

«Ως υπεύθυνα κράτη αυτής της περιοχής, ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις με την Τουρκία σε ποικίλα επίπεδα, για την ορθή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα συζητήθηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Τουρκίας, το κανάλι της Κωνσταντινούπολης επιδιώκεται να έχει μήκος 45 χιλιόμετρα και θα συνδέει τον Βόσπορο με τη Μαύρη Θάλασσα. Τον προηγούμενο μήνα, η Άγκυρα ξεκίνησε την κατασκευή του.

loading...