Η ΕΕ θα πρέπει να είναι επιφυλακτική με την πρόταση «Ενωμένες συνομιλίες» της Λιθουανίας με την Κίνα

 Η Λιθουανία συμπεριφέρεται ως αμερικανικός πληρεξούσιος στην Ευρώπη. Ο Βίλνιους αποδέχεται εθελοντικά αυτόν τον ρόλο επειδή πιστεύει λανθασμένα ότι είναι το καλύτερο μέσο για να του δώσει δυσανάλογη στρατηγική σημασία στο μπλοκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε στην Πολιτική στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν με την Κίνα διμερώς ή μέσω περιφερειακών μορφών όπως το 16 + 1 (προηγουμένως το 17 + 1 πριν από τη χώρα του αποσυρθεί τον Μάιο) και αντίθετα να αγκαλιάσει το λεγόμενο « ενωμένες συνομιλίες ». Στην επιφάνεια, αυτή η πρόταση μπορεί να μην ακούγεται τόσο άσχημη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική λογική στην Κίνα και την ΕΕ που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να είναι επιφυλακτική με την πρόταση της Λιθουανίας, επειδή μπορεί να έχει κακές προθέσεις.

Η Λιθουανία όχι μόνο αποχώρησε από τη μορφή δέσμευσης 17 + 1 μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) και της Κίνας, αλλά το κοινοβούλιο της περιέγραψε επίσης τα συνδυασμένα προγράμματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και επαγγελματικής κατάρτισης της Κίνας στο Xinjiang ως «γενοκτονία» τον ίδιο μήνα. Επιπλέον, η Politico σημείωσε ότι η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία κλιμάκωσε τις σχέσεις της με την Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λιθουανία παίζει επίσης ενεργό ρόλο στις προσπάθειες των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση της γειτονικής Λευκορωσίας και είναι ανταγωνιστική έναντι της Ρωσίας.

Αυτό το κρίσιμο ιστορικό πλαίσιο υποδηλώνει έντονα ότι η Λιθουανία συμπεριφέρεται ως αμερικανικός πληρεξούσιος στην Ευρώπη. Ο Βίλνιους αποδέχεται εθελοντικά αυτόν τον ρόλο επειδή πιστεύει λανθασμένα ότι είναι το καλύτερο μέσο για να του δώσει δυσανάλογη στρατηγική σημασία στο μπλοκ. Η μικροσκοπική χώρα πιστεύει ότι έχει τεράστιο κύμα στις μέρες μας όσον αφορά το πρόβλημα που προκαλεί στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερήφανη για αυτήν την αηδιαστική φιλοδοξία. Όλοι στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Landsbergis είπε ψέματα όταν είπε στην Politico ότι «δεν μας χωρίζουν οι διεθνείς εταίροι μας ή άλλοι παίκτες, αλλά αφήνουμε τους εαυτούς μας να διαιρεθούν όταν μιλάμε με άλλους διεθνείς παίκτες» Η διεξαγωγή της διεθνούς διπλωματίας μέσω διμερών και περιφερειακών μορφών δεν οδηγεί σε χώρες που διαχωρίζονται, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο, καθώς φέρνει τους πάντες πιο κοντά. Ως κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας του πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Αντ ‘αυτού, προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαπατήσει όλους να σκεφτούν ότι μια τέτοια διπλωματία είναι επιζήμια.

Από την άποψη της, η Λιθουανία προσπαθεί να χειραγωγήσει την προδιάθεση της ΕΕ προς την πολυμέρεια προκειμένου να μπορέσει να αναμιχθεί στις σχέσεις του μπλοκ με την Κίνα. Προς το παρόν, η Λιθουανία δεν μπορεί να κάνει τίποτα σημαντικό για να διαταράξει τις σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη μετά την αποχώρηση από τη μορφή 17 + 1. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χτυπήσει με άγχος έναν συνδυασμό ψεύτικων ειδήσεων και αβάσιμων απειλών που φοβούνται. Στην πραγματικότητα έχασε κάθε επιρροή που πίστευε ότι είχε μέσω των ανεύθυνων και αντιπαραγωγικών του ενεργειών.

Το εφεδρικό σχέδιο της Λιθουανίας είναι συνεπώς να παραπλανήσει την ΕΕ ώστε να εγκαταλείψει τη διμερή και περιφερειακή δέσμευση με την Κίνα, έτσι ώστε αυτή η χώρα της Βαλτικής να μπορεί να ανακτήσει κάποια επιρροή με την ικανότητα να παρεμβαίνει επίσημα στους δεσμούς τους μέσω του προτεινόμενου σχήματος «ενωμένες συνομιλίες». Λαμβάνοντας υπόψη την άγρια ​​εχθρότητα του Βίλνιους απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο αναμφισβήτητα επηρεάζεται από τους προστάτες του στην Ουάσινγκτον, όλοι στην ΕΕ θα πρέπει να είναι ύποπτοι για τα σχέδιά του. Δεν θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς τους με την Κίνα, αλλά να τους επιδεινώσει με πειρατεία στη μορφή «ενωμένων συνομιλιών»

Για παράδειγμα, η Λιθουανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον άμβωνα υψηλού προφίλ για να προκαλέσει προπαγάνδα για το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και το Σιντζιάνγκ. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ένα διπλωματικό περιστατικό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως το να βγείτε έξω από Κινέζους ομιλητές ενώ απευθύνονται στο κοινό τους. Η Γαλλία και η Γερμανία, και οι δύο από τους οποίους επικρίθηκε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Λιθουανίας για τους πραγματιστικούς τους δεσμούς με την Κίνα, θα ήταν εντυπωσιακές σε τέτοιες επιθετικές ενέργειες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η Λιθουανία προσπαθεί μόνο να τους χωρίσει από την Κίνα και επομένως δεν πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα.

Με όλα αυτά κατά νου, φαίνεται επιβλητικά ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Λιθουανία ως αντιπρόσωπό της για να αναμιχθεί στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Αυτή η μικρή χώρα παρέδωσε τη στρατηγική της κυριαρχία στις ΗΠΑ, επειδή πίστευε λανθασμένα ότι αυτό θα εξυπηρετούσε και τα δικά της συμφέροντα. Αντ ‘αυτού, το μόνο που έκανε ήταν να απομονώσει τη Λιθουανία από την αμετάκλητη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Τίποτα που δεν θα αντιστρέψει αυτήν την τάση. Όσο πιο δύσκολο προσπαθεί να το κάνει, τόσο πιο γελοία η Λιθουανία θα κοιτάξει στον υπόλοιπο κόσμο.


http://oneworld.press/

loading...