ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 




Του Αθανασόπουλου Περικλή*

Αθήνα 18-07-2021

Ο Κ. Μητσοτάκης πρωτοπόρος πλέον στην εκτέλεση των εντολών του Διευθυντηρίου της Ευρώπης, εκτελώντας κατά γράμμα το πρόγραμμα , και με όπλο την πανδημία, αφού παρόπλισε το συνδικαλιστικό κίνημα, απαξίωσε το ασφαλιστικό και διέλυσε το εργασιακό, σήμερα ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με ότι «ισχυρό» έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα που δεν είναι τίποτα άλλο από την «μονιμότητα».

Το χειρότερο δε απ, όλα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει προαναγγείλει από το 2014 ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δύο είναι τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί το 2014 ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο. Το πρώτο, που είναι και το πιο ήπιο, προέβλεπε  την άρση της μονιμότητας μόνο όσων θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα και όχι και των υπηρετούντων σήμερα, ενώ το δεύτερο αφορούσε όλους, δηλαδή και τους εν ενεργεία σήμερα υπαλλήλους και όσους θα προσληφθούν στο μέλλον.

Ο διαχωρισμός αυτός ήταν το μόνο θέμα που συζητούσε ο υπουργός, ο οποίος φερόταν να ήταν απόλυτα πεπεισμένος για την ανάγκη άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πίεζε την τότε κυβέρνηση να εφαρμόσει την  πρόταση του για κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, που θεσπίστηκαν με νόμο του 1982, σύμφωνα με τον οποίον οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δικαιούνταν συνδικαλιστική άδεια μετ’ αποδοχών όση και η διάρκεια της θητείας τους.

Το ίδιο προνόμιο είχαν και οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όταν αυτές διαθέτουν απάνω από 1501 και 100.001 μέλη, αντίστοιχα. Με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκαν και οι συνδικαλιστικές άδειες άλλων στελεχών, μικρότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ήρθε η ώρα της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο

Η σημερινή κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, στην ουσία επιδιώκει την αύξηση του ιού  γιατί, αν και διανύουμε θερινή περίοδο και αντί ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα έξω σε υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες δεν αναπαράγεται εύκολα ο ιός, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τους πολίτες στο σπίτι (βλέπε την σημερινή νέκρωση στη Μύκονο), γνωρίζοντας ότι ο covid σε κλειστούς χώρους μεταδίδεται ευκολότερα.

 Με πρόσχημα την εξάπλωση της πανδημίας έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και διαφαίνονται οι πιέσεις που θα υποστούν διάφορες κοινωνικές ομάδας, πρωτίστως  οι Δημόσιοι υπάλληλοι, (δάσκαλοι, καθηγητές, υγειονομικοί, κλπ) στις αρχές του φθινοπώρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού,  με την απειλή, στην αρχή της διαθεσιμότητας και της αργίας, στη συνέχεια της μη πληρωμής και τελικά  της απόλυσης.

Επειδή η απόλυση για την ώρα είναι αντισυνταγματική, δεν αποκλείεται να ψηφίσουν μέσα στον Αύγουστο, εν μέσω νυκτός, σχετικές διατάξεις, ώστε να είναι και έτοιμες οι σχετικές πειθαρχικές  παρεμβάσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής.

Το χειρότερο απ, όλα είναι ότι κανένας, από την Π.Ο.Υ., από τους ειδικούς, και από τους κυβερνητικούς, δεν μας προσδιορίζουν τα όρια των εμβολιασμών.

https://thoureios.blogspot.com

loading...