«Τριγμούς» στις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης για τις εκκλησιαστικές σχολές- Απέτυχε η ΔΙΣ





 Του Γιώργου Θεοχάρη –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ*

Δύσκολες ημέρες για τις σχέσεις εκκλησίας -κυβέρνησης μετά το νομοσχέδιο – ταφόπλακα που φέρνει αύριο στη Βουλή το υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων για τις εκκλησιαστικές σχολές .

Αν και οι αντιδράσεις της Ιεραρχίας έπρεπε να είναι πιο ηχηρές και όχι τόσο καθυστερημένες. Οπως δείχνουν τα πράγματα οι ύστατες προσπάθειες της  ΔΙΣ προς το Μαξίμου απέβησαν άκαρπες.

Αιτία της μεγάλης σημασίας αντιπαράθεσης είναι η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που ανατρέπεται ύστερα δεκάδες χρόνια!

Ανένδοτο το υπουργείο! 

΄΄Στην πράξη το νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στο καλοκαίρι βάζει τις βάσεις μέσα από τις οποίες θα μπορούν να αποφοιτούν κληρικοί με πτυχίο. Μέσω αυτού, μειώνονται σε δύο οι τέσσερις σήμερα εκκλησιαστικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη και πλέον για να χειροτονηθεί κανείς κληρικός θα πρέπει να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή είτε των δύο ανώτατων ακαδημιών, είτε των θεολογικών τμημάτων στα πανεπιστήμια, είτε της σχολής μαθητείας υποψηφίων κληρικών΄΄ υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ υπηρεσιακός παράγοντας.

Και τονίζει ΄΄Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τέλος και στο χρόνιο φαινόμενο κληρικών που μέσα από τις εκκλησιαστικές σχολές έφταναν να διεκδικούν μέχρι και θέσεις θεολόγων σε σχολεία, χωρίς να έχουν πτυχία. Στο εξής για να χειροτονηθεί ένας ιερέας, βασική προϋπόθεση θα είναι να διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών΄΄.

Έντονες αντιδράσεις την ίδια ώρα υπάρχουν στο χώρο της ιεραρχίας που με επιστολές και τηλεφωνήματα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο  έως και αυτή την ώρα !

΄΄ Μα γιατί προχωρά η κυβέρνηση χωρίς διάλογο με την εκκλησία σε μία τέτοια απαράδεκτη νομοθετική ενέργεια εν μέσω θέρους και μάλιστα μονομερώς ; ΄΄ διερωτάται Ιεράρχης της Βόρειας Ελλάδας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

Ωστόσο όμως μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο καθώς με σημερινή ανακοίνωση της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει :  “Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2”

Και υπογραμμίζει: 

-Κληρικοί Δημοσίου μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών ή από ΑΕΙ

-Αναβαθμίζουμε το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών

-Καλύτερες προοπτικές για τους νέους μας, εξορθολογισμός Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

Στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ξεκινά η συζήτηση από αύριο, Τρίτη 20 Ιουλίου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άρθρα για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν και την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων ενώ αλλαγές φέρνει και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τους καθηγητές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους.

https://www.vimaorthodoxias.gr

loading...