Η ΑΓΓΛΙΚΗ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ” ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ.

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ” ΣΧΟΛΗ.

Η ΑΓΓΛΙΚΗ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ” ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ  ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ.

ΔΕΝ  ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΖΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΛΑΟΣ

ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΦΡΕΣΚΟΣ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ.

Ο ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Ashmolean ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

ΑΡΧΙΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟ 1900 ΚΑΙ ΟΙ “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ” ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ 31 ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1931”.

Ο ΕΒΑΝΣ ΒΑΠΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ, “ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΕΚΕΙ “ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Ή ΞΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ “ΛΑΟΣ ΜΙΝΩΙΤΩΝ” ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΑΝΣ.

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΛΕΓΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.

ΠΑΡ΄ΟΛΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ “ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΛΑΟ” ΤΟΥ ΕΒΑΝΣ “ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΟ-ΕΒΡΑΪΚΟ”.

(ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ. ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ “ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ” ΔΗΘΕΝ Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α΄ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΕΒΑΝΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΕΚΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΤΙΣ ΠΗΛΙΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Ο ΕΒΑΝΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΛΛΑΒΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ- ΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΚΑΛΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ “ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΏΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΙΤΕΣ.

ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΝΙΕ-ΦΑΙΣΤΟΥ).

ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ Ο ΑΣΣΑΦ ΙΑΣΟΥΡ ΛΑΝΤΑΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛ ΚΑΡΜΠΙ, ΕΧΟΥΝ “ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ” ΕΠΙΣΗΣ ΙΔΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΦΡΕΣΚΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΨΕΥΤΟΦΡΕΣΚΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ” ΤΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΦΡΕΣΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΛΑΝΤΑΟΥ.

ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΙΔΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ ΣΤΗΝ ΘΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΗΘΕΝ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ”:

Assaf Yasur Landau | Red Wine and Minoan Frescoes: The Canaanite Palace at Tel Kabri

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ.
ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΤΟ 1901 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΝΩΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ.
Ντοκουμέντα: Οι πρώτες άγνωστες φωτογραφίες της Κνωσού το 1901, από τον Μπεχαεντίν

Σχεδόν ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της Κρήτης από την τουρκική σκλαβιά και την εγκατάσταση του περίεργου πολιτεύματος της τύποις αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας (στην ουσία η τουρκοκρατία αντικαταστάθηκε από τη διεθνή κατοχή, με την επικυριαρχία του σουλτάνου), το νησί ερχόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των σπουδαίων αρχαιολογικών αποκαλύψεων. Απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί βρίσκονταν οι αποδείξεις του παρελθόντος, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε ιδιαίτερα τις ανασκαφές του Έβανς στο ανάκτορο της Κνωσού. Οι ειδήσεις από το χώρο της ανασκαφής γίνονταν ακόμη και πρωτοσέλιδα θέματα στις εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.Η αίθουσα του θρόνου, ακόμη αδιαμόρφωτη

Σήμερα παρουσιάζουμε σειρά από τις πρώτες και άγνωστες φωτογραφίες που απαθανάτισαν την πρώτη φάση των ανασκαφών του Έβανς στην Κνωσό. Πρόκειται για εικόνες που τράβηξε ο πρωτοπόρος φωτογράφος του Ηρακλείου, ο Τουρκοκρητικός Μπεχαεντίν. Βλέπουμε χαρακτηριστικά σε μερικές φωτογραφίες, όπως αυτή με την αίθουσα του θρόνου, να είναι κυριολεκτικά ακόμη μέσα στο χώμα της κρητικής γης.

Ο Μπεχαεντίν επισκεπτόταν και παρακολουθούσε τις εργασίες στην Κνωσό σχεδόν από την αρχή που εγκαταστάθηκε ο Έβανς και μέχρι το 1901-2 είχε κάνει σειρά φωτογραφιών από την πρώτη φάση των εντυπωσιακών ανασκαφών, οι περισσότερες από τις οποίες διασώζονται.

Η συλλογή αυτών των φωτογραφιών που παρουσιάζουμε υπάρχει στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Μάλιστα πάνω στις εικόνες υπάρχουν χαραγμένα τα αρχικά του Μπεχαεντίν και η περιοχή: Kandia.

Ο Έβανς είχε εγκατασταθεί στην Κνωσό τον Μάρτιο του 1900 και ξεκίνησε τις ανασκαφές. Όμως δεν ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε το χώρο. Ο αρχαιόφιλος έμπορος Μίνως Καλοκαιρινός είχε διενεργήσει τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες στο χώρο το 1878 και μάλιστα είχε φέρει στο φως τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου.Από τις ανασκαφές στο χώρο του θεάτρου

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα άρχισε τον Μάρτιο του 1900 από τον Έβανς, διευθυντή τότε του μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης. Δύο χρόνια μετά η ανασκαφή του ανακτόρου είχε ολοκληρωθεί, αλλά οι συμπληρωματικές όλου του χώρου και οι αναστηλωτικές εργασίες κράτησαν μέχρι το 1931.

Στις 30 Απριλίου 1900 η εφημερίδα της Αθήνας «Το Άστυ» σημείωνε για την αρχή των ερευνών του Έβανς: «Αι προ μηνός αρξάμεναι ανασκαφαί υπό του κ. Αρθούρου Έβανς και του κ. Χόγαρθ του διευθυντού της ενταύθα Αγγλικής Σχολής εις Κνωσσόν έφεραν εις φως σπουδαιότατα ευρήματα. Εις την Κνωσσόν ήτο ο υπό του βασιλέως Μίνωος κτισθείς Λαβύρινθος, η φυλακή αύτη του Μινωταύρου, τον οποίον εφόνευσεν ο Θησεύς.

Ο κ. Έβανς κατά τας ανασκαφάς του εις το μέρος εκείνο απεκάλυψεν οικοδομήματα της Μυκηναϊκής περιόδου, χρονολογούμενα από του 1000 και 1500 π.Χ.».

Ενώ η «Πατρίς» των Χανίων, σημείωνε λίγες ημέρες νωρίτερα: «Αι ανασκαφαί αύται ολονέν και ωραιότατα πράγματα αποκαλύπτουσαι, εξήγειρον το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Πλήθος πολύ επισκεπτών, Κρητών ή και ξένων έξωθεν κατερχομένων, επισκέπτεται τα μέρη της ανασκαφής, θαυμάζον προ παντός την νέαν Ακρόπολιν. Προχθές επεσκέφθησαν αυτάς Γάλλοι αξιωματικοί του ναυτικού εκείθεν διερχόμενοι, εφωτογράφησαν δε αδεία του κ. Έβανς τα διάφορα ευρήματα ως και τον τόπον των ανασκαφών».

Τα διαμερίσματα της βασίλισσας
ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ ΑΛΛΑ ΧΤΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΝΕΑ ΠΟΛΗ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΖΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ.
ΟΙ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ!!!
ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”,
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

loading...