Εθνικό Πλοίο – Ο επικεφαλής της ALS για τις σχεδιάσεις των ελληνικών πολεμικών – Θα προχωρήσει η ναυπήγηση ελληνικής φρεγάτας; Επίκειται παρουσίαση στη Βουλή .

  Η βαριά κορβέτα  η πιο ώριμη σχεδίαση.

Οι υπεύθυνοι πρέπει επιτέλους να εχουν πίστη και εμπιστοσύνη στις Ελληνικές δυνάμεις και γνώσεις πού για την ώρα τα χαίρονται ξενοι. 


FLORATOSOTHON

Επιτέλους τις είδανε στην έκθεση και ξυπνήσανε… Χρόνια τώρα κάποιοι από εμάς μιλούσαμε για τις σχεδιάσεις ΑΛΣ, στις οποίες μετά θα μπορούσαν να κάνουν διαγωνισμούς για τα όπλα και τα ηλεκτρονικά που θα έμπαιναν επάνω (Αμερικάνικα, Ολλανδικά ή Γαλλικά). Αντίθετα τόσα χρόνια τρεχουν πισω από σψεδιάσεις που δεν μας κάνουν και όταν βλέπανε την τιμή με τις τροποποιήσεις που ζητούσαμε, κάνανε συνέχεια πίσω. Αν ε’ιχαν λειτουργήσει από την αρχή σωστά, σήμερα θα είχαμε μόνο καινούργια πλοία.
Οι ΑΛΣ 100, σχεδιάστηκαν την εποχή που οι ΜΕΚΟ 200 μας πέφτανε μεγάλες και ακριβές στα 350 εκ ευρώ η μία και ακυρώσαμε τις άλλες δύο που προβλέπονταν σαν προαίρεση. Μετά πήγαμε σε Αγγλική σχεδίαση κορβέτας, αλλά με αυτά που ζητούσαμε την κάναμε αντιτορπιλλικό και το σχέδιο ναυάγησε λόγω κόστους. Στη συνέχεια διαλέξαμε τις Γαλλικές FREMM αλλά πάλι η ταρίφα πήγε από τα 550 εκ. ευρώ στα 800, με τις τροποποιήσεις που θέλαμε και μας φάνηκαν ακριβές. Καταλήξαμε στις BELH@RA αλλά πλακώσανε όλοι και ακόμα ψαχνόμαστε, αφού περάσανε 20 περίπου χρόνια από τότε που σταματήσαμε τις ΜΕΚΟ και θέλαμε μικρότερα και φθηνότερα πλοία, για να παρακαλάμε για ARLEIGH BURKE ή TICONDEROGA σήμερα και να πληρώνουμε 5 δις για 4 νέες φρεγάτες πολύ μεγαλύτερες από τις ΜΕΚΟ 200…
Η δική μου προτίμηση είναι η ΑΛΣ 140 για φρεγάτα άμυνας περιοχής γιατί σε ένα μεγαλύτερο πλοίο, μπορείς, πολύ εύκολα και φθηνά, να συμπληρώσεις τα οπλικά του συστήματα αργότερα αν πρέπει να κάνεις οικονομία στην αρχή. Ετσι και αλλιώς η αύξηση του μεγέθους του πλοίου κατά περίπου 33%, συνεπάγεται μόνο περιπου 5% αύξηση του κόστους ναυπήγησης, το οποίο για ένα πολεμικό πλοίο είναι περίπου το 20% του συνολικού κόστους. Αντίθετα σε ένα μικρότερο πλοίο, αν χρειαστεί να μπουν πρόσθετα οπλικά συστήματα στο μελλον, είναι μία πανάκριβη διαδικασία να μεγαλώσεις το πλοίο και με μεγάλο ρίσκο για το αν πετύχει. Επίσης είναι σημαντικό τα προγράμματα αυτά να αφορούν μεγάλο αριθμό πλοίων μακροπρόθεσμα (ζητάμε 4 φρεγάτες, όταν σε ορίζοντα 20 ετίας θα χρειαστούμε 14), γιατί τότε μπορείς να παζαρέψεις συμπαραγωγές και στα συστήματα των πλοίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% του τελικού κόστους, όπως εξήγησα προηγουμένως.
Ιδου και ένα παλαιότερο βίντεο για τις σχεδιάσεις ΑΛΣ:

loading...