Η Ισλανδία ολοκλήρωσε το πείραμα της 4μερης εργασίας και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα Επηρεάζεται ή όχι η παραγωγικότητα;

Για 4 συνεχόμενα έτη, από το 2015 έως το 2019, περίπου 2.500 Ισλανδοί συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα σχετικά με την εργασία. Το ζητούμενο ήταν να διαπιστωθεί αν λιγότερες μέρες εργασίας μέσα στην εβδομάδα θα επηρέαζαν την παραγωγικότητα. Η ανάλυση των δεδομένων ολοκληρώθηκε και η Ισλανδία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στον κόσμο, με το πείραμα να αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία.

Το πείραμα έδειξε πως η μείωση από τις 40 ώρες εργασίας στις 35, δεν είχε ως αποτέλεσμα καμία μείωση στην παραγωγικότητα ή στην παροχή των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ο δείκτης ευεξίας των εργαζομένων αυξήθηκε ραγδαία σε όλες τις κατηγορίες, μειώνοντας σημαντικά το στρες και την εξάντληση.

Με την ολοκλήρωση των πειραμάτων, περίπου το 86% όλου του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας υιοθέτησε λιγότερες μέρες εργασίας.

Και στα δύο πειράματα, πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν πως αφού ξεκίνησαν να δουλεύουν λιγότερες ώρες, ένιωθαν καλύτερα, είχαν περισσότερη ενέργεια, ένιωθαν λιγότερο στρεσαρισμένοι και είχαν περισσότερο όρεξη για άλλες δραστηριότητες όπως άσκηση, χόμπι και φίλους. Όλο αυτό, είχε ένα θετικό αντίκτυπο στη δουλειά τους.

Στο πείραμα συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους τομείς, καλύπτοντας το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Να σημειωθεί πως όσοι συμμετείχαν στο πείραμα, συνέχιζαν να πληρώνονται τον ίδιο μισθό με πριν. Μικρότερης διάρκειας meetings, αλλαγές στις βάρδιες και το κόψιμο των μη απαραίτητων εργασιών, βοήθησαν τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς. Δουλεύοντας 5 ώρες λιγότερο την εβδομάδα, ώθησε τους εργαζόμενους να είναι πιο δημιουργικοί στη δουλειά τους και ενώ μερικοί πάσχισαν αρχικά να προσαρμοστούν, οι περισσότεροι συνήθισαν γρήγορα τα νέα δεδομένα.

Αντί να κάνεις τα ίδια, την ίδια ρουτίνα με πριν, οι άνθρωποι επανεκτίμησαν τους τρόπους που κάνουν πράγματα και ξαφνικά τα έκαναν πολύ διαφορετικά από πριν και επίσης συνεργάστηκαν πολύ περισσότερο.

Η τελική αναφορά κάνει λόγο για “σημαντική επιτυχία”. Τόσο οι managers όσο και το προσωπικό ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στη δουλειά, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η ποσότητα και η ποιότητα της δουλειάς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βελτιώθηκε.

Γίνεται ξεκάθαρο πως λίγοι θέλουν να επιστρέψουν στις προ-πανδημίας συνθήκες εργασίας. Η επιθυμία για μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα θα ορίσει τη νέα καθημερινότητα.

loading...