Ο Γιάννης Πρασσάς Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογία στο Τορόντο αναλύει την είδηση του “40% των νοσηλειών στη Βρετανία ήταν από εμβολιασμένους”

 Είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα η επικοινωνία της επιστήμης. Πέραν της προφανούς ανάγκης να μην κάνεις κάποιο λάθος στην παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων πρέπει πάντα να συνυπολογίζεις πως μπορεί τα δεδομένα αυτά να παρερμηνευτούν (είτε εκ του πονηρού ειτε αθέλητα λόγω εγγενών προκαταλήψεων) από το κοινό.

Χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα.

Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση χθες από Αγγλία ότι ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλειων από COVID, της ταξης του 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.

Στο άκουσμα της είδησης αυτής είδα δυστυχώς πολλούς να το ερμηνεύουν εντελώς λάθος και είτε να αγχώνονται («ωχ, δηλαδή δεν έχω καλή προστασία;», είτε να ..δικαιώνονται στο μυαλό τους  («ορίστε, σας τα λέγαμε εμείς. δεν κάνουν και πολλά τα εμβόλια)

Αν το δούμε όμως νηφάλια θα δούμε ότι η είδηση αυτή δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τα εμβόλια (στην προκειμένη περίπτωση για το εμβόλιο της ΑστραΖενεκα που χρήσιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Αγγλία). Δεδομένου ότι στην Αγγλία περίπου το 90% των ατόμων άνω των 50 είναι πλήρως εμβολιασμένοι αυτο σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να προστατεύουν από νοσηλεία ειναι περίπου 93% (VE = 1- (odds cases vaccinated)/(odds population vaccinated)= 1 – (40/60)/(90/10) = 0.93) (*δεχόμενοι ότι οι άνω των >50 είναι γενικά πολύ περισσότερο πιθανό να δώσουν νοσηλείες)

Για να μην μπλέξουμε με μαθηματικά (που μπορεί λίγο να τρομάζουν) χονδρικά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού (οι άνω των 50 ανεμβολιαστοι) έδωσε το 60% των νοσηλειών, ενώ το υπόλοιπο 90% (η μεγάλη δεξαμενή των πληρως εμβολιασμένων) έδωσε μόλις το 40% των νοσηλειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμητή αλλά και τον παρανομαστή.

«Και αφού είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια στο να μειώνουν τις νοσηλείες γιατί βλέπουμε έξαρση νοσηλειών;», θα με ρωτήσεις εύλογα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερμεταδοτικός πλέον ιος μεταδίδεται πολύ πολύ γρήγορα και μολύνει σε φρενήρεις ρυθμούς πολλους ανθρώπους ταυτόχρονα (κατά βάση  ανεμβολιαστους μα και καποιους εμβολιασμένους). Το 10% των ανεμβολιαστων ηλικιωμένων + το υπαρκτο ποσοστό όσων ηλικιωμένων εμβολιασμένων δεν μπορούν να επωφεληθούν απόλυτα από τα εμβόλια + το μεγαλύτερο ποσοστό μη πληρως εμβολιασμένων νέων, είναι συνολικά αρκετό για να δώσει αποτομα πολλές νεες νοσηλείες αν τους βρει όλους ο ιος ταυτόχρονα.

Ψυχραιμία λοιπόν. Έχουμε αδιάσειστα real world δεδομένα ότι όλα τα εμβόλια είναι για την πλειοψηφία μας εξαιρετικα αποτελεσματικά όσον αφορά την μειωση ρίσκου για βαριά νοσηλεία και θάνατο (απο όλες τις γνωστες μεταλλάξεις του ιού). Αυτό ΔΕΝ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα (μια ματια από τα ποσοστά των εμβολιασμένων οσων μπαίνουν σε ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου θα έπειθε περι αυτού τον οποιοδήποτε).

Εμπιστευόμαστε την επίσημη επιστήμη και προσπαθούμε να ακούμε χωρις προκαταληψεις. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.

https://thedigitalpoets.blogspot.com

loading...