ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 25, ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΝΕΝΟΗΜΕΝΟ ΔΙΑΒΗΝΜΑ…



Απο τη Νέλλη Ψαρρού

Με τον νέο νόμο περί υποχρεωτικότητας υγειονομικών, η κυβέρνηση θα απολύει στερώντας τους εργαζόμενους από το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας. 

Επίσης, παραβιάζει το άρθρο 25 του Συντάγματος, το οποίο ταυτοχρόνως επικαλείται, και παρακάμπτει όλες τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, την οποία επίσης επικαλείται.

Πρόκειται για μια επίδειξη αλαζονείας και κοροϊδίας, και επαφίεται στους πολίτες η ανοχή της ή μη.

Α) Ψηφίστηκε με τροπολογία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και φροντιστές υγείας με τον νόμο 4820/2021 (ΦΕΚ 130/Α/23-7-21). 

Συνοπτικά επισημαίνω τα εξής:

1) Ο νόμος αυτός επιβάλλει υποχρεωτική αναστολή εργασίας, με αντίστοιχη παύση καταβολής αποδοχών. 

Επί της ουσίας πρόκειται για απόλυση (αφού δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο να εργαστεί πια στη δουλειά του, και δεν θα πληρώνεται), αλλά δεν θα μπορεί ο εργαζόμενος να την καταγγείλει ούτε να πάρει χαρτί απόλυσης, κι έτσι θα στερείται ακόμη και το δικαίωμά του στο ταμείο ανεργίας παραμένοντας εγκλωβισμένος σε ένα καθεστώς άμεσης εκβίασης προς εμβολιασμό. 

Η εκβίαση προς τέλεση ιατρικής πράξης απαγορεύεται ρητώς τόσο από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας όσο και από τη Σύμβαση Οβιέδο.

2) Η ίδια η απόλυση για λόγους συμμόρφωσης προς τον εμβολιασμό παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος…».

 Πόσο μάλλον σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας, η απόλυση αποτελεί το επαχθέστερο μέσο εκβιασμού και παραβιάζει κατά πολύ κάθε έννοια αναλογικότητας στη σχέση μέσου και επιδιωκόμενου σκοπού. 

Επιπρόσθετα, παραβιάζεται και η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου στο βαθμό που δεν έχει υπογράψει κάποια τέτοια προϋπόθεση για την εργασία του. 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις και μετονομάζει την απόλυση σε «αναστολή εργασίας» (που είναι μία προσωρινή απόλυση) οφείλεται ακριβώς στο παράνομο αυτής, και στο γεγονός ότι η ίδια η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, όπως θα δούμε στη συνέχεια) δεν αναφέρεται σε απόλυση ή αναστολή εργασίας, αλλά «μετακίνησή τους σε υπηρεσία χωρίς επαφή με κοινό».

3) Υπάρχει σαφή παρέκκλιση της νομιμότητας χωρίς νομική κάλυψη για την κυβέρνηση. Στο άρθρο 206 §6α του νέου της νόμου αναφέρει ότι: «επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...