Το 1/4 των αντρών στην Ασία παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα ...


... σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής. 

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων ισχυρίσθηκε ότι έχει συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της. «Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων» υπογράμμισε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

 Η έκθεση με τίτλο «Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;» στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν  από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για τη βία που ασκούν οι άνδρες στο πρόσωπο των γυναικών και τα κίνητρά τους. 

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχθηκε για την πρώτη έκθεση, κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία. Η έρευνα έφερε στο φως το πολύ υψηλό ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%. Μάλιστα, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας. «Παρότι το αλκοόλ συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου εγκλήματος, ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες», σύμφωνα με την έρευνα. 

Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες. Στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια :