Το 1/4 των αντρών στην Ασία παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα …

… σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής. 

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων ισχυρίσθηκε ότι έχει συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της. «Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων» υπογράμμισε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

 Η έκθεση με τίτλο «Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;» στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν  από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για τη βία που ασκούν οι άνδρες στο πρόσωπο των γυναικών και τα κίνητρά τους. 

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχθηκε για την πρώτη έκθεση, κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία. Η έρευνα έφερε στο φως το πολύ υψηλό ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%. Μάλιστα, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας. «Παρότι το αλκοόλ συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου εγκλήματος, ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες», σύμφωνα με την έρευνα. 

Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες. Στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο..

loading...