Τα 10 ελληνικά superfoods που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

Ελαιόλαδο

Η σημαντικότερη ελληνική υπερτροφή είναι χωρίς αμφιβολία το ελαιόλαδο. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από αρκετές καρδιακές παθήσεις, προλαμβάνει καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου. Τα φύλλα της ελιάς θεωρούνται επίσης υπερτροφή καθώς το εκχύλισμά τους βοηθάει στη μείωση της πίεσης και του ζαχάρου.

Θυμαρίσιο μέλι

Εκτός της υπέροχης γεύσης και της πλούσιας υφής του, χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντάς σε άλλες ποικιλίες, το θυμαρίσιο μέλι έχει απίστευτες αντιμικροβιακές δυνάμεις και θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου. Όταν αγοράζετε θυμαρίσιο μέλι προσέξτε να έχει κεχριμπαρένιο χρώμα, που σηματοδοτεί υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων σε σχέση με τα πιο ανοιχτόχρωμα.

Μαύρες σταφίδες

Οι κορινθιακές ή μαύρες σταφίδες μπορούν να φαγωθούν σκέτες ή μέσα σε φαγητά και γλυκά. Προστατεύουν από την υψηλή πίεση και προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στο φαγητό των διαβητικών χωρίς όμως να τους αυξάνουν το ζάχαρο.

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου. Παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Χίου, χρησιμοποιείται πολύ στη γαστρονομία και πλέον από το 2015 αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης ενώ προλαμβάνει το έλκος στομάχου και τη νόσο του Crohn.

Δίκταμο

Σύμφωνα με τον μύθο ο Αινείας, γιος της θεάς Αφροδίτης, οφείλει τη ζωή του στο δίκταμο: Μετά τη μάχη της Τροίας, ο Αινείας πήγε στην Ιταλία και σε μια από τις κρίσιμες μονομαχίες που έδωσε εκεί, πληγώθηκε βαριά. Σύμφωνα με το Βιργίλιο, η Αφροδίτη έτρεξε γρήγορα στην Κρήτη, έκοψε δίκταμο και τον γιάτρεψε. Το δίκταμο έχει αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγός αλλά και ως αφροδισιακό (στην Κρήτη το αναφέρουν και ως «έρωντα»).

Χαρούπι

Το χαρούπι είναι ένας καρπός πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε ασβέστιο. Επίσης θεωρείται πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Θεωρείται χωνευτικό και περιέχει πολυφαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό. Ακόμα εξισορροπεί το pH και για κάποιους πολιτισμούς θεωρείται αφροδισιακό.

Αποξηραμένα σύκα

Με αδιαμφισβήτητα υψηλή διατροφική αξία, τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην απώλεια βάρους αφού η κατανάλωση τους προσφέρει αίσθηση πληρότητας. Τα σύκα επίσης βοηθάνε στη ρύθμιση της πίεσης και βελτιώνουν την κατάσταση των οστικών συνδέσμων χάρη στην υψηλή συγκέντρωση ποτάσιου. Επιπλέον είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.

Στραγγιστό γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει πολύτιμα βακτήρια που έχουν θετική επίδραση στο πεπτικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, περιέχει γαλακτοβάκιλλους που χρησιμοποιούνται και για την αποκατάσταση της φυσιολο­γικής χλωρίδας μετά από λήψη αντιβιοτικών, καθώς και σε διάφορες φλεγμονές του εντέρου, του στόματος και του κόλπου. Το γιαούρτι ενισχύει την πέψη ενώ παράλληλα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του γάλακτος (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες).

Χόρτα

Τα χόρτα όπως βλίτα, ραδίκια, αντίδια, πικραλίδες και το σταμναγκάθι έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βοηθούν στη χώνεψη, είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, C, K και Β, ενισχύουν τον μεταβολισμό και ενυδατώνουν τον οργανισμό. Σημαντικό είναι επίσης ότι βοηθούν την αποτοξίνωση του ήπατος.

Ελληνικός καφές

Κι όμως, ο ελληνικός καφές είναι υπερτροφή! Έρευνες έδειξαν ότι ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας είναι η κατανάλωση ελληνικού καφέ. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ, και παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τέλος, ο καφές (όλες οι ποικιλίες του) είναι αντιοξειδωτικός και βοηθάει στο αδυνάτισμα, χάρη στη συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών με την καφεΐνη, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και η κατανάλωση ενέργειας.

ΠΗΓΗ: https://blueberrymints.com/

loading...