Nέο σοκ – Κίνα: Πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο! – Τι άλλο θα μας έρθει;

 Η ιατρική ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των στενών επαφών του δεν επιβεβαίωσε άλλα κρούσματα

Ένας 41χρονος άνδρας στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας έχει επιβεβαιωθεί ως το πρώτο κρούσμα μόλυνσης σε άνθρωπο από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H10N3, δήλωσε την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC).

Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης Τζεντζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου μετά την εμφάνιση πυρετού και άλλων συμπτωμάτων, ανέφερε η NHC σε δήλωση.

Διαγνώστηκε με τον ιό της γρίπης των πτηνών H10N3 στις 28 Μαΐου, ανέφερε η δήλωση, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος είχε μολυνθεί με τον ιό.

Το H10N3 είναι ένα μικρό παθογόνο ή σχετικά λιγότερο σοβαρό στέλεχος του ιού στα πουλερικά και ο κίνδυνος εξάπλωσής του σε μεγάλη κλίμακα ήταν πολύ χαμηλός, πρόσθεσε το NHC.

Ο άντρας ήταν σταθερός και έτοιμος να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η ιατρική ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των στενών επαφών του δεν επιβεβαίωσε άλλα κρούσματα.

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και μερικά μολύνουν σποραδικά ανθρώπους, συνήθως όσους που εργάζονται με πουλερικά.

Δεν υπήρξε σημαντικός αριθμός ανθρώπινων μολύνσεων με γρίπη των πτηνών από το στέλεχος H7N9 που σκότωσε περίπου 300 άτομα κατά την περίοδο 2016-2017.

Δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης με H10N3 σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η NHC.

loading...