Τα Mirage είναι (και πάλι) εδώ… Φτάνουν στην Τανάγρα τα ανταλλακτικά

Οι παλέτες, με τα πολυπόθητα ανταλλακτικά που θα τα απογειώσουν ξανά, άρχισαν να φτάνουν στην Τανάγρα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης – [email protected]

Αυτές τις μέρες στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας γίνονται εργασίες με πυρετώδεις ρυθμούς. Όχι. όμως, στην 332 Μοίρα, η οποία είναι πανέτοιμη να δεχτεί τα ελληνικά Rafale, το πρώτο από τα οποία αναμένεται να αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον επόμενο μήνα. Είναι στο υπόστεγο της 331 Μοίρας που επικρατεί «οργασμός» εργασιών. Οι μηχανικοί του «Θησέα» καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανεβάσουν τις διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5, του ελληνικού «υπερόπλου» που χρόνια τώρα κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο.

Αφού ξεπεράστηκε ένα βουνό προβλημάτων, από τις συμβάσεις υποστήριξης μέχρι τις καθυστερημένες παραδόσεις των υλικών λόγω της πανδημίας και χάρη στην επιμονή και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, οι παλέτες με τα πολυπόθητα ανταλλακτικά που θα απογειώσουν ξανά τα Mirage άρχισαν να φθάνουν, η μία μετά την άλλη, στην Τανάγρα.

Ένα ακόμη ζευγάρι μαχητικών παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες στην 331, ενώ στόχος του ΓΕΑ είναι μέχρι το φθινόπωρο να έχουν αηποκατασταθεί τουλάχιστον 16 με 18 αεροσκάφη και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα μαχητικά με τη χαρακτηριστική πτέρυγα σε σχήμα «Δέλτα» να επιστρέφουν στην 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου ως αεροσκάφη επιφυλακής.

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας γνωρίζουν καλά ότι οι μηχανικοί της Μοίρας κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να επαναφέρουν τα Mirage 2000-5 σε πτήσιμη κατάσταση. Άλλωστε, την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους έχουν αναγνωρίσει και οι συνάδελφοί τους της γαλλικής αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault. Τα ελληνικά Mirage έχουν γράψει περισσότερες ώρες πτήσεις σε ακραίες και συχνά οριακές συνθήκες σε σχέση με τα αντίστοιχα γαλλικά και η συντήρηση που γίνεται στην Τανάγρα αποτελεί πρότυπο για τις αεροπορίες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μαχητικό. «Οι μηχανικοί της 331 έχουν γράψει πολλές σελίδες στο εγχειρίδιο του Mirage 2000-5», αναφέρει πηγή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ενώ ευρήματα από τις πτήσεις των ελληνικών Mirage αποτελούν μέρος της βιβλιογραφίας του αεροσκάφους.

Η επιστροφή του «Θησέα» στα readiness του Αρχιπελάγους, ταυτόχρονα με τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής Πολεμικής Μοίρας Rafale, θα προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία συντριπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, αφού οι γείτονες θα έχουν απέναντι τους δύο τύπους αεροσκαφών, για τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα, ενώ θα εμπλουτίσει την ελληνική φαρέτρα με όπλα ακρίβειας που αποτελούν εφιάλτη για κάθε αντίπαλο.

Τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιούν αυτές τις μέρες και τα ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη «Heron» που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία. Τα δύο υπερσύγχρονα UAV έχουν ως βάση τους την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και «ακτινογραφούν» καθημερινά το Αιγαίο σε αποστολές συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης.

Ισραηλινοί εκπαιδευτές αποκαλύπτουν ήδη τα μυστικά των «Heron» στους Έλληνες χειριστές και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής τους θα περάσουν εξ ολοκλήρου στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη με εντυπωσιακές δυνατότητες, αφού μπορούν να πετούν συνεχώς έως και 52 ώρες σε υψόμετρο άνω των 35.000 ποδών, ενώ μεταφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων. Οι αισθητήρες τους, σε συνδυασμό με το ραντάρ και τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας που διαθέτουν, τα καθιστούν ικανά για αποστολές ημέρας και νύχτας, ενώ η συνεισφορά τους θα είναι πολύτιμη στην επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Η Ελλάδα νοίκιασε τα δύο «Heron» έναντι 39 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης της συμφωνίας ή εξαγοράς τους.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 09/06/2021 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] – ΦΩΤΟ: ΓΕΕΘΑ-newpost.gr

loading...