Δένδιας προς Γερμανία: ”Αποζημιώσεις εδώ & τώρα για τα εγκλήματα των Ναζί”!

 

Απάντηση στο γερμανικό ”άκυρο” στην Ελλάδα για την Διάσκεψη του Βερολίνου

Oαποκλεισμός της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο, με τον Ν. Δένδια να απευθύνεται σε υψηλούς τόνους προς την Γερμανία. 

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να διοργανώσουν διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου, η οποία θα στοχεύει στην ένωση δυνάμεων με συμφέροντα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και στη μεταβατική κυβέρνησή της.

Ως εδώ όλα καλά, μόνο που στη διαδικασία περιλαμβάνονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με την Ιταλία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Η Ελλάδα είναι εκτός όπως και η Αίγυπτος.  

Το οξύμωρο της όλης κατάστασης είναι ότι καλείται να μετάσχει στη διάσκεψη η  ταραχοποιός Τουρκία και όχι οι όμορες χώρες με τη Λιβύη, όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν, το Τσάντ, ο Νίγηρας, η Αλγερία, η Τυνησία, όπως και η Ελλάδα η οποία δεν συνορεύει χερσαία αλλά θαλάσσια με την Λιβύη, ενώ ορθά προσκαλείται η Ιταλία για τον ίδιο λόγο.  

 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, στο πλαίσιο του 9ου «Regional Growth Conference» που διεξάγεται στην Πάτρα, δήλωσε στην δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη: 

”Είμαι δυσαρεστημένος με τη Γερμανία για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη της Λιβύης.”  

Συγκεκριμένα ανέφερε: ”Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη.”   

 

H γερμανική απάντηση σε Δένδια  

 

Σύμφωνα λοιπόν με διπλωματικές πηγές από την Γερμανία, ο λόγος που έχει προσκληθεί η Άγκυρα είναι ο εξής: ”Η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη, η Ελλάδα όχι”! 

 

Η απάντηση Δένδια για τις αποζημιώσεις

 

Ο Ν. Δένδιας, ανέβασε ένα tweet με νόημα, καθώς αναφέρθηκε στις σφαγές των Ναζί στο Δίστομο. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

”Πριν 77 χρόνια οι Ναζί διέπραξαν στο Δίστομο ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δολοφόνησαν 218 αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη. 

Η καταβολή των αποζημιώσεων, από τις οποίες η Ελλάδα ουδέποτε έχει παραιτηθεί, μπορεί να αποτελέσει την έμπρακτη συγγνώμη για τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας. Θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, επ’ ωφελεία και των δύο λαών.” 

Mε λίγα λόγια, η Ελλάδα πετάει το ”γάντι” στη Γερμανία. Χρειάζονται όμως και πράξεις από την Ελλάδα, όχι μόνο λόγια!

loading...