Σύγχρονοι Ιεράρχες και ιερείς που ομολογούν Κύριο εν καιρώ κορωνοϊού!

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Ελάχιστος Χριστιανός Ορθόδοξος

Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος

ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αισθήματα λύπης  και οργής προκαλούν οι νέες αποφάσεις της Ιεράς συνόδου. Έτσι, μετά την απογοήτευση, τη σύγχυση  και το μπέρδεμα που προκάλεσε στους πιστούς η  απόφασή  της για αλλαγή της ώρας της Θειας Αναστάσεως , από τις 24:00 στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου, επικαλούμενη συμμόρφωση  προς τους κανόνες  απαγόρευσης κυκλοφορίας  που  θέσπισε το κράτος και αψηφώντας τις παρακλήσεις από πλήθος κόσμου να διορθωθεί αυτή η άνευ προηγουμένου, παράλογη και χωρίς επαρκή  αιτιολόγηση απόφαση προέβηκε σε κινήσεις που δεικνύουν την  τιμωριτική  της διάθεση σε δύο  ιεράρχες και  κάποιους ιερείς που έπραξαν το ορθό και αντιτάχθηκαν σε αυτήν!! Και πως μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά  αυτή η απόφαση που εμπαίζει το σύνολό των πιστών και αποτελεί μνημείο ασέβειας προς τα Θεία από τη στιγμή  που 2 μέρες μετά το Πάσχα η πολιτεία προέβηκε σε άρση αρκετών μέτρων προστασίας  από τον covid-19 και τροποποίηση  της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 στις  23, ενώ 13 μέρες μετά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατοπιστεί στις 00.30!! 

Η Ιεραρχία λοιπόν της Εκκλησίας υπάκουσε στις παράλογες κυβερνητικές αποφάσεις που είναι πλέον πασιφανές ότι εκπορεύονται από κέντρα, στην καλύτερη περίπτωση, αθεϊστικά και στην χειρότερη εωσφορικά, που υπηρετούν αλλότριους σκοπούς και ΣΤΟΧΕΎΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ! Αυτά τα κέντρα επιθυμούν να μετατρέψουν τους Έλληνες παγκοσμίως, και  στα καθ’ ημάς τους Έλληνες, σε άβουλα όντα  δίχως θρησκευτικά πιστεύω και πατριωτική συνείδηση, υπηρέτες-ρομποτάκια της νέας τάξης πραγμάτων!  

Εργαλείο τους προς αυτήν την κατεύθυνση  είναι και η πανδημία του κορωνοϊού με τους παράλογους, στις  πλείστες των περιπτώσεων και εκτός δημοκρατικού πλαισίου, περιορισμούς που επιβάλλονται  και  περιορίζουν  την ατομική ελευθερία και την  ελεύθερη άσκηση  των θρησκευτικών  καθηκόντων των πολιτών! 

Με άλλα λόγια η Ιερά Σύνοδος και οι Ιεράρχες αντί να συνειδητοποιήσουν το λάθος που έπραξαν επιδεικνύοντας ασέβεια στο Θεό, μην εφαρμόζοντας τους εκκλησιαστικούς κανόνες και διχάζοντας τον κόσμο έπραξαν το ακριβώς αντίθετο και διώκουν κάποιους ολίγους ομολογητές ιερείς και επιπλήττουν δυο φωτισμένους Ιεράρχες (Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και  Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς) που έχουν την καθολική υποστήριξη όλων μας και είναι άξιοι επαίνων για την θαρραλέα στάση που επέδειξαν, ομολογώντας Κύριο, μπροστά σε αυτήν την λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία μας!

 που έχουν την καθολική υποστήριξη όλων μας και είναι άξιοι επαίνων για την θαρραλέα στάση που επέδειξαν, ομολογώντας Κύριο, μπροστά σε αυτήν την λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία μας!

  Αντιθέτως, η Ιεραρχία συνεχίζει αμετανόητη να βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, κινδυνεύοντας να συμπαρασύρει το σύνολο των ιερέων, να προβληματίζει με την ύποπτη στάση της και να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι προδίδει Κύριο έναντι  της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, δίκην Ιούδα Ισκαριώτη που πρόδωσε τον  Χριστό για τριάκοντα αργύρια! Επίσης, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι,  εσχάτως, κάποιοι Ιεράρχες (π.χ.  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Δημητριάδος) με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναλαμβάνουν το ρόλο του  προωθητή του εμβολιασμού (μπολιασμού) αγνοώντας επιδεικτικά ότι καταγράφονται συνεχώς  περιστατικά, με ανεπιθύμητες  παρενέργειες,  σε άτομα λόγω εμβολιασμού  τους που φτάνουν μέχρι και σε θανάτους! 

Χαρακτηριστικά πρόσφατα γυναίκα στην Πέλλα εκοιμήθη αφού έλαβε τη δεύτερη δόση εμβολιασμού! Επιπρόσθετα, σύμφωνα  με την  EudraVigilance που είναι η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις αναφορές των παρενεργειών των φαρμάκων και των εμβολίων που χρηματοδοντούται και ελέγχονται  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)  καταγράφονται, μέχρι τις 8 Μαΐου, στην Ευρώπη  10.570 θάνατοι και 405.259 παρενέργειες από τους  εμβολισμούς με εμβόλια των τεσσάρων εταιρειών (PFIZER / BioNTech, MODERNA, ASTRA ZENECA/OXFORD και JOHNSON & JOHNSON)! ( http://www.adrreports.eu/en/index.html)

Επίσης, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, ο αριθμός των θανάτων από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα εισαγωγής του πρώτου πειραματικού «εμβολίου») μέχρι τις 10 Μαΐου 2021, δηλαδή  μέσα σε 4 μήνες, ανέρχεται σε 4.434, ξεπερνώντας τον αριθμό των 4.394 θανάτων από ΟΛΑ τα εμβόλια που χορηγήθηκαν επί 21 χρόνια – από 2000 έως2020 (https://www.cdc.gov/vaccinesafety/ensuringsafety/monitoring/vaers/index.html).  

Ειρήσθω εν παρόδω και όλως τυχαίως, λίγες μέρες πριν την κατάπτυστη απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος για αλλαγή της ώρας της Αναστάσεως αποφασίστηκε από το κράτος έκτακτη χρηματοδότησης της καθώς και χρηματοδότηση  μέρους της δαπάνης για την κάλυψη των μισθών του λαϊκού προσωπικού της! Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω το πολυσχιδές έργο της εκκλησίας μας, ειδικά στο φιλανθρωπικό έργο της, γι’ αυτό οφείλει όσο μπορεί ο καθένας να συμβάλλει σε αυτό!

Εν τω μεταξύ οι πολιτικές ηγεσίες του ελληνισμού συνεχίζουν να επιδεικνύουν αμετανοήτως ασέβεια προς τα Θεία, να πληγώνουν τους πιστούς και να κερδίζουν επαξίως τους τίτλους των πολέμιων του Θεού και των υπηρετών  της Νέας τάξης πραγμάτων που εκπορεύεται από εωσφορικές δυνάμεις! Έτσι, μετά τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το κλείσιμο των εκκλησιών και τη μη δημόσια τέλεση του Αγιασμού των Υδάτων, την αλλαγή της ώρας της Θείας Αναστάσεως και την μη υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με ευθύνη και της εκκλησιαστικής ηγεσίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα tης Κύπρου επέλεξε να εκπροσωπηθεί η Κύπρος στο ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής (Eurovision) με κατάπτυστο τραγούδι που εξυμνεί, άκουσον άκουσον, τον Εωσφόρο!! Γι’ αυτό, ίσως,  δυστυχώς πρέπει να αναμένουμε στο μέλλον, αν δεν μετανοήσουμε εμπράκτως και ειλικρινώς, ότι η τιμωρία του Θεού θα είναι σκληρή για όλους μας!

 Επιπλέον, δοθείσης της ευκαιρίας θα  ήθελα να τονίσω την αξία της Θείας εξομολογήσεως  και κατόπιν της Θείας κοινωνίας! Η Θεία εξομολόγηση είναι απαραίτητη για να σωθούν οι ψυχές μας! Δεν πρέπει να διστάζουμε να εξομολογούμαστε και ομολογούμε τα αμαρτήματά μας με ειλικρινή μετάνοια! Τα οφέλη που μας προσφέρει επί Γης και στην επουράνια ζωή είναι σημαντικότατα μπροστά στον ενδοιασμό που τυχόν νιώθουμε λόγω ντροπής. Αν γνωρίζαμε τι μεγάλη αξία παρέχει  θα σπεύδαμε μαζικά να εξομολογηθούμε! Είναι χρυσός που μας παρέχει ο Θεός! 

Ο ιερέας που μας εξομολογεί είναι ο πρεσβευτής μας προς τον Θεό! Σε όποιες αμαρτίες και να υποπέσουμε, ακόμα και τις μεγαλύτερες, αν υπάρχει ειλικρινή μετάνοια και τις εξομολογηθούμε ο φιλεύσπλαχνος Θεός μας συγχωρεί! Η εξομολόγηση έχει διττό ρόλο, καθώς μας ταπεινώνει γιατί ο θεός απεχθάνεται την αλαζονεία και την εωσφορική υπερηφάνεια και μας συνετίζει, ώστε να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τις ίδιες αμαρτίες! Επειδή κάποιοι προβάλλουν σαν αιτία του δισταγμού τους να εξομολογηθούν  στο γεγονός ότι αισχύνονται να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους στον ιερέα της περιοχής που τους γνωρίζει υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιερέα άλλης περιοχής που δεν τους γνωρίζει. Πρέπει να έχουμε κατά νου  ότι οι ιερείς  μετά την  εξομολόγηση οφείλουν να διαγράψουν από την μνήμη τους τις αμαρτίες που  τους  εξομολογούνται οι πιστοί, όσο σοβαρές και αν είναι και αν κάποιες τις θυμούνται έχουν την εντολή από το Θεό να τις κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό δια βίου! Οι ιερείς κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης λειτουργούν ως ιατροί της ψυχής! Επιπρόσθετα, σημαντικό πράγμα είναι  το άναμμα του καντηλιού κοντά σε εικονοστάσι ή σε εικόνες που απεικονίζουν τον Χριστό, την Παναγία και τους Άγιους της ορθόδοξης πίστεώς μας  και το θυμιάτισμα στην οικία μας για χάρη του Θεού καθώς εκπέμπει Θεία ευλογία!

Γιατί το λάθος του σύγχρονου ανθρώπου  είναι ότι νοιαζόμαστε μόνο για τη σωματική μας  υγειά και με το παραμικρό που συμβαίνει κάτι στην υγεία μας σπεύδουμε, και καλώς πράττουμε, στον ιατρό να μας παρέχει βοήθεια, αλλά αγνοούμε παντελώς ότι και η ψυχή μας έχει ανάγκη από ενίσχυση από την Θεία αγάπη,  γι’ αυτό  πολλές φορές κατακλυζόμαστε από συναισθήματα άγχους και απελπισίας και αυτό επιτυγχάνεται με το να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό μέσα από την εφαρμογή των κανόνων του Ευαγγελίου! Σύμφωνα με τον Άγιο Νεκτάριο η θεία αγάπη, σαν ελαφρά νεφέλη, ανεβάζει την ψυχή πάνω από τα ασήμαντα και ανάξια και την φέρνει κοντά στην ανεξάντλητη πηγή της αγάπης, κοντά στην αιώνια αγάπη! 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είμαστε παροδικοί εδώ και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα αναχωρήσουμε για τα ουράνια και την αιωνιότητα! Το ζήτημα είναι όταν έρθει εκείνη η ώρα να φύγουμε έτοιμοι! Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας λειτουργούμε ωσάν να υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε αιώνια εδώ, ενώ καθημερινά αποδημούν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μας! Πρέπει να σκεφτούμε πόσο ασήμαντοι είμαστε με την ανθρώπινη λογική- όταν από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα  έχουν εκδημήσει περίπου- όταν από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα  έχουν εκδημήσει περίπου 108.988.552.251 (https://www.prb.org/)   δισεκατομμύρια άνθρωποι- και πόσο σημαντικοί για το δημιουργό μας που μας καλεί να μετανοήσουμε ειλικρινά και να βελτιωθούμε σαν Χριστιανοί για να σωθούμε και να ζήσουμε αιώνια μαζί του!!

Εν κατακλείδι, με την πανδημία του κορωνοϊού δόθηκε  η  δυνατότητα να αποκαλυφθούν νέοι ομολογητές Ιεράρχες και ιερείς  που αψήφησαν ανθρώπινους κανόνες μπροστά στους θεϊκούς  και ομολόγησαν Χριστό, εν αντιθέσει με άλλους που προέταξαν τη στείρα ανθρώπινη λογική και τη συμμόρφωση σε παράλογους κρατικούς νόμους μπροστά στην Χριστιανική πίστη και τους Ιερούς κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας! Επιπρόσθετα, φανερώθηκαν ποιοι από τους πιστούς είναι χλιαροί χριστιανοί ορθόδοξοι, κατακλυζόμενοι από υπερβολικές ανθρώπινες φοβίες  και ποιοί προσπαθούν να πράξουν το ελάχιστο που απαιτεί η ορθόδοξη πίστη μας και  να ευαρεστήσουν τον Κύριο! Ας συνεχίζουμε καθημερινά να βροντοφωνάζουμε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  όπου και αν βρισκόμαστε μέχρι την παραμονή της αναλήψεως δηλαδή τότε που γιορτάζουμε την Απόδοση του Πάσχα (9 Ιουνίου 2021)! 

Υ.Γ.  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στην μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Αποστόλου Παύλου, Πέτρου, Ματθία και Θωμά, των δώδεκα Αποστόλων, των Ευαγγελιστών, των Εβδομήκοντα Αποστόλων, των προφητών Ηλία, Ιωήλ, Eνώχ, Ησαΐα, Δαβίδ, Ζαχαρία και Αβραάμ, των Αγίων του Θεού Λαζάρου,  Ιωάννου του Ρώσου, Ιωσήφ του Μνήστωρος, Ιωάννη του Προδρόμου, Ιωσήφ του Ησυχαστή, Πάντων, Φανουρίου, Ναούμ, Κυπριανού, Ιουστίνης, Νικηφόρου του Λεπρού, Ανθίμου εν Χίω, Πορφυρίου,  Παϊσίου, Παχωμίου,  Σπυρίδωνα του θαυματουργού, Γρηγορίου Νύσσης, Μαξίμου του Ομολογητή, Βασιλείου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Όλγας, Νικολάου, Ταξιάρχη Μανταμάδου, Πάντων Μαρτύρων από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι σήμερα, Νεκταρίου, Βασιλείου, Νικολάου, Παρθενίου, Ραφαήλ, 

Νικολάου, Ειρήνης, Μελετίου Επισκόπου Κίτρους, Αμφιλοχίου Μακρή, Χαραλάμπου, Σπυρίδωνος, Διονυσίου εν Ζακύνθου,  Μαρκιανού, Αρτεμίου, Δόμνας, Διονυσίου εν Ολύμπω, Σάββα εν Καλύμνω, δισμυρίων (20.000) Μαρτύρων, των εν Νικομηδεία καέντων, Παναγή Μπάσια, Αλεξάνδρου εν Πύδνης, Κόρης, Παρασκευής, Αικατερίνης, Αθανασίου, Στυλιανού, Αναργύρων, Λουκά εν Κριμαία, Θεράποντα, Ιωάννη της Κλίμαξ, Μαρίας της Αιγυπτίας, Μηνά του Αιγυπτίου, Μέγα Αντωνίου,, Αντωνίου εκ Βεροίας, Θεοφάνη εν Ναούσης, Γεωργίου Καρσλίδη, Ιωάννη εκ Πέτρας, Ερμείας, Ευσεβίου  και Χαραλάμπου, Ευσταθίου Πατριάρχη  Κωνσταντινούπολης, Μάγου, Πέντε Μαρτύρων εν Ασκαλώνι, Πετρονίλας, Φιλοσόφου του Ιερομάρτυρα και οι συν αυτώ Βόρις και Νικολάου των  Μαρτύρων, Ιεροθέου  του Νέου του Ιερομάρτυρα, Πασχασίου, Λουπικίνου του  Επισκόπου Βερόνας, Κρήσκη του Μάρτυρα, Φιλοθέου του Μητροπολίτη Τομπόλσκ (την μνήμη των τελευταίων δεκαεννιά Αγίων εορτάζaμε στις 31Μαΐου),  

Ioυστίνου του Απολογητή και Φιλοσόφου, Θεσπεσίου, Ιούστου, Ιουστίνου, Χαρίτων, Χαρίτου της παρθένου, Ευελπίστου, Ιέραξ, Παίων και Λιβεριανού, Νέωντος, Φίρμου, Γερασίμου, Δέκα Χιλιάδων Μαρτύρων, , Αγαπητού ο εν τω σπηλαίω του Αναργύρου και Ιαματικού  εκ Ρωσσίας, Ουϊστάν, Φελινού και Γρατινιανού των  Μαρτύρων, Ρεβεριανού και Παύλου και οι συν αυτών, Κρεσκεντιανού του μάρτυρα, Πρόκλου του μάρτυρα, Σεκούνδου του Μάρτυρα, Φορτουνάτου, Σίου του οσιομάρτυρα  εκ Γεωργίας, Δαβίδ, Γαβριήλ και Παύλου των  εκ Γεωργίας, Ισχυρίων του μάρτυρα και οι συν αυτώ (οι τελευταίοι 31 Άγιοι εορτάζαν στις 1 Ιουνίου), 

Νικηφόρου του Ομολογητή Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνου εξ Αγαρηνών, Τριάντα Οκτώ Μαρτύρων, Μητέρα και τα Άγια Τρία Παιδιά της, Είκοσι Χιλιάδες Μάρτυρες, Ιωάννη του Τραπεζούντιου του εν Ασπροκάστρω αθλήσαντος, Δημητρίου από τη Φιλαδέλφεια Νεομάρτυρα, Ιωάννης του Μεγαλομάρτυρα του Νέου που μαρτύρησε στο Βελιγράδι, Αλκιβιάδη του εν Λουγδούνω, Λεάνδρου του μάρτυρα του Ηπειρώτη, Ανδρέα του πρίγκιπα της Σουζδαλίας, Μαρκελλίνου και Πέτρου των ιερομαρτύρων, Ευγενίου Επισκόπου Ρώμης, Φωτεινού του Επισκόπου, Σανκτίου του διακόνου, Βετίου, Επάγαθου, Ποντικού, Βιβλίδη, Άτταλου, Αλεξάνδρου, Ματούρου και οι συν αυτώ Μαρτύρων (οι τελευταίοι Άγιοι εορτάζουν σήμερα) Οσίων του Θεού, Πύρρου του Επισκόπου Παρθένου, Ρουαδανού της Κορνουάλης, Διονυσίου του Γλουσέτσκ του Θαυματουργού (οι τελευταίοι 3 Όσιοι εορτάζαν στις 1 Ιουνίου), Μαρίνου του Βαάνη, Βοδφανού εξ Ουαλίας, Αδαλγίου της Νοβάρα (οι τελευταίοι 3 όσιοι εορτάζαν στις 2  Ιουνίου) Διονυσίου του Γιατρά, Γερόντισσα Χρυσή της Εορδαίας, Συμεών του Στυλίτη, Δανιήλ και Λουκά των Στυλιτών,

των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ, Ραφαήλ, Φαναήλ και Θαναήλ, των Αγίων του Θεού Ανθίμου εν Χίω (πνευματικός πατέρας του Νικηφόρου του Λεπρού), Αμφιλοχίου Μακρή, Νικηφόρου του Λεπρού, Δημητρίου, Γεωργίου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Παναγή Μπάσια, Μαρκιανού, Δόμνας, 20.000 μαρτυρησάντων εν Κυζίκω, Πάντων Μαρτύρων από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι σήμερα, στους γέροντες Ευμένιο Σαριδάκη (πνευματικό τέκνο του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού), Τύχωνα, Ανανία, Ιωσήφ Βατοπεδινό, Φιλόθεο Ζερβάκο, Αμβρόσιο Λάζαρη, Γερόντισσα Παρθενία, στον Όσιο Μέγα Παχώμιο, στον Όσιο Παχώμιο (πνευματικός πατέρας των Αγίων Νεκταρίου και Ανθίμου εν Χίω) στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ Κύριλλο Γεραντώνη, στους ιερείς  Βασίλειο τον Θαυματουργό, Ηλία Διαμαντίδη τον μυροβλήτη, Γιάννη του εξορκιστή, Βασίλειο Τρομπούκη, Ευστράτιο Παπαχρήστο, Φώτιο Λαυριώτη και Ιωάννη Καλαΐδη, στις Πρεσβυτέρες Κυριακή Γ. Τσιτουρίδου και Πολυξένη, στις γερόντισσες Λαμπρινή Βέτσου, Ταξιαρχία,  Άννα,  Σωφρονίου του Έσεξ, Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Ματαθαιόπουλου, στην  Ηγουμένη Ευγενίας Κλειδαράς, της  γερόντισσας Γαλακτίας, της Ηγουμένης Ταξιαρχίας, του ιερέα Γεωργίου Μεταλληνού,  του Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου Καντιώτη, στις ασκήτριες μέσα στον κόσμο Κέτη Πατέρα, Γιαννούλα Θάνου, Τατιανή Σαββίδου, Σοφία Σαμαρά, Αθηνά Σγούρου, Βαΐα Γεργιαννάκη- Κωστούλα,  «Ελέναμπα» η προορατική, στους ασκητές μέσα στον κόσμο Κωνσταντίνο Σωτηρίου, Σωτήριο Βακουφτσή και Νικόλαο Σαββούδη.

Επιπρόσθετα, στην μνήμη του Παχωμίου του Νέου του Οσιομάρτυρα, Παχωμίου της Χίου, στα εννέα Αγγελικά τάγματα (Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι, Κυριότητες, Χερουβείμ και Σεραφείμ), των  Οσίων Παχωμίου, Νείλου του Ασκητή, των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, 

Επίσης, το αφιερώνω στην μνήμη των γερόντων Ευμενίου Σαριδάκη, Ιακώβου Βαλοδήμου, Εφραίμ της Αριζόνας, Εφραίμ του Κατουνακιώτη, Ιωσήφ Βατοπεδινού, Φιλόθεου Ζερβάκου, Θεόκλητου Διονυσιάτη, Kυρίλλου Γεραντώνη (Ηγουμένου Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Έύβοιας), Αθανασίου Χαμακιώτη, Αρσενίου Σπηλαιώτη Αγιοταφίτη Μητροφάνη, Ιακώβου Βαλαδήμου, Ιωσήφ του Ησυχαστή, Σεραφείμ Δημόπουλου, Δανιήλ Γούβαλη, Δημητρίου Γκαγκαστάθη, Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, Θεοδοσίου Μάκου, Σίμων, Συμεών, Τύχωνα, Άνθιμου, Αμβροσίου του Λάζαρη, Ευσέβιου, Νεκταρίου, Αιμιλιανού και Δημητρίου και των ιερέων Μιχαήλ, Αναστασίου, Φωτίου, Ιωάννη Καλαΐδη, Ευγενίου, Σεραφείμ Ρόουζ, Ευστρατίου Παπαχρήστου, Κυρίλλου Καριώτη, στις γερόντισσες Γαβριηλία Παπαγιάννη, Ταρσώ η δια Χριστόν Σαλή, Άννα Γιοβάνογλου, Μαρίνα –Ερρικέτη Πατέρα, Αγνή η δια Χριστόν Σαλή, Αικατερίνη Δέρβα, Ευθαλία Πατέρα, της Ταξιαρχίας, πρώην Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Ματαθαιόπουλου, Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά και Ταξιαρχίας, γερόντισσας Λαμπρινής Βέτσου, πατρός Γεωργίου Μεταλληνού, πρώην Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου Καντιώτη, πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου

Επιπλέον,, το αφιερώνω στην μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντωνίου Κόμπου και Παύλου,  γερόντισσας Ταξιαρχίας, Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Ματαθαιόπουλου, ιερέα Αθανασίου Μυτιληναίου και Σεραφείμ Ρόουζ, της  Ηγουμένης Παρθενίας

στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά (Taξιάρχου ε.α. ελληνικής αστυνομίας που διατέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας), στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, στην αδερφή μου Στυλιανή (Ινώ),  στη γερόντισσα Κυριακή, στην Χαρίκλεια, την Πολύξένη, στην μητέρα μου, στο γέροντα Γαβριήλ, στους  ιερείς Γεώργιο και Χρήστο, στον ιερέα Βασίλειο Βολουδάκη,  στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, το θείο μου Ευάγγελο, στον Αρχιμανδρίτη Σάββα τον Αγιορείτη, στο γέροντα Ευθύμιο, στον ιερέα  Βασίλειο Βολουδάκη,  στο γέροντα Παρθένιο (Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου) και σε όλους του ασθενούντες και μη του κόσμου, 

των κάτωθι αποθανουσών και αποθανόντων γιαγιάδων μου Φανής Μακρυγιάννη (δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) και Στυλιανής Γκατζή, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή (αναπήρου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941), Βασιλείου Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), των προπαππούδων μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), ιερέως Δημητρίου Γκατζή, Σπυρίδωνος Μακρυγιάννη, Αθανασίου Σάββα και Θωμά, των προγιαγιάδων μου Μαρίας Μακρυγιάννης, Βασιλικής Σάββα, Ευανθίας Γκατζή και Φωτεινής, της νονάς μου Ελβίρας και του νονού μου Νικολάου, πάππου προς πάππου, των  κεκοιμημένων προγόνων και συγγενών μου, των κεκοιμημένων φίλων μου, των πεσόντων ηρώων υπέρ της πατρίδας μας,  στους αγωνιστές υπέρ της πατρίδος (1821, 1912, 1922 και 1940), του θείου μου Δημητρίου, της θείας μου Ηλιάδος, του Ηλία, της Φανής, της Μαρίας, του Αποστόλου, του Αριστείδου, του Ευαγγέλου, της Ευαγγελίας,  του Γεωργίου, της Γαρουφαλιάς, της Ευτυχίας, του πνευματικού μου πατέρα Αρχιμανδρίτη Στεφάνου Παπαθανασίοy και των κεκοιμημένων από αρχής κόσμουυ!

Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα στις προσευχές του και ας τα δώσει να διαβαστούν στις Θείες λειτουργίες! Ειδικά η μνημόνευση των ονομάτων των κεκοιμημένων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθότι βοηθάει πολύ  αυτούς που απόδήμησαν!

loading...