Φαίνεται πως όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικα και είναι θέματα ουσίας τα μαθαίνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα απο τους Τούρκους. Κατόπιν εορτής

 Έχει γίνει πια παράδοση. Δυστυχώς.

Τι μας είπε δηλαδή ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν;

1. Οτι συμφωνήθηκε να μην εμπλέκονται στις ελληνοτουρκικές συζήτήσεις τρίτοι.Δηλαδή αφήνουμε έξω Ευρ. Ένωση και ΝΑΤΟ.Έτσι αποδεχόμαστε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ευρώ-τουρκική διαφορά, όπως υποστηρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά αντικείμενο του ελληνοτουρκικού διάλογου.

Κι ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες της Ευρώπης στην Άγκυρα. Χωρίς να έχουμε πάρει κάτι — εκτός από την αμφίβολης αξίας υποτιθέμενη ηρεμία στο Αιγαίο για δυό τρεις μήνες. Με βροχή παραβιάσεων σημειωτέον.

2. Τη συζήτηση απο εδώ και πέρα θα τη διεξάγουν η κ. Σουρανή κι ο κ. Καλίν. Ανισομερώς, λέω εγώ. Γιατί; Γιατί η κ. Σουρανή είναι μια διπλωμάτις μεσαίου βεληνεκούς κ ο Καλίν ο κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν για όλα, το δεξί του χέρι. 

3. Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν ομιλεί για “δουλειές”, εννοώντας γενικά κι αόριστα διαφορές. Ορο που δυστυχώς χρησιμοποιεί συχνά τελευταία το Μέγ. Μαξίμου.Για μένα αυτά είναι διολίσθηση.Γιατί η διαφορά μεταξύ Ελλάδας κ Τουρκίας είναι μία:Η υφαλοκρηπίδα και η  συναφής ΑΟΖ.

Συνοψίζοντας: Αν όλα αυτά ανταποκρίνονται εν ολίγοις σε όσα συμφωνηθηκαν την περασμένη Δευτέρα, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη αδιανόητες υποχωρήσεις απο διαχρονικά διατυπωμένες θέσεις της.  Και θα πρέπει να περιμένουμε και χειρότερα.

Αν όχι, τότε πρέπει η ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή δια στόματος Μητσοτάκη, να διαψεύσει ότι όλα αυτά συμφωνήθηκαν. Η σιωπή σημαίνει απλά επιβεβαίωση. Mε οδυνηρές συνέπειες στο προβλεπτό μέλλον.

Και σημαίνει ακόμη ότι ο περιορισμένης εμπειρίας  στην εξωτ.πολιτική πρωθυπουργός της Ελλάδας τυλίχτηκε σε μια κόλλα χαρτί από τον Ερντογάν που κυβερνάει εδώ και 20 χρόνια περίπου.Δεν θέλω να το πιστεύω. Αλλά τα μάτια μου έχουν δει  ο, τι χειρότερο από αυτή την κυβέρνηση.

@EvangAntonaros

loading...