Πως ΚΕΠΑ και ΕΦΚΑ παγιδεύουν τον άνθρωπο με αναπηρία να αποδεχτεί το αποτέλεσμα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Τάκης Αλεξανδράκης

Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. έχει δικαίως αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο αρνητικών σχολίων καθώς τόσο σε επίπεδο εκτίμησης του ποσοστού αναπηρίας αυτή στηρίζεται σε μη δίκαιη κρίση, ενώ κατά καιρούς έχει καταγγελθεί η ανάρμοστη συμπεριφορά μελών ορισμένων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. προς τους εξεταζόμενους ανθρώπους με αναπηρία. 

Δεδομένης της καθοριστικής σημασίας που έχει το πιστοποιητικό αναπηρίας και το αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας για την ζωή του ανθρώπου με αναπηρία, κάθε πτυχή της διαδικασίας πρέπει να τυγχάνει εξαιρετικής προσοχής. Κάθε ένας άνθρωπος με αναπηρία πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του εξετάζοντας κάθε διοικητική διαδικασία ή την περίπτωση ανθρωπίνου λάθους, που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την πορεία της ζωής του, γιατί η δημόσια διοίκηση εφαρμόζει τον κανόνα «άγνοια νόμου από τον πολίτη δεν συγχωρείται». 

Στο επίκεντρό της προσοχής μας στο παρόν άρθρο τίθεται η ηλεκτρονική διαδικασία διαχείρισης αιτήματος για αξιολόγηση στο κεπα, δηλαδή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας από την αρχική αίτηση για εξέταση από το ΚΕ.Π.Α. μέχρι και την παραλαβή του πιστοποιητικού αναπηρίας. Η διαδικασία αυτή έχει υλοποιηθεί από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ, και η οποία ίσως με ενδεχόμενο δόλο στερεί από τον πολίτη νόμιμα δικαιώματα όπως αυτό της έγκυρης πληροφόρησης, “παγιδεύοντας” νομικά τον ενδιαφερόμενο. 

Συγκεκριμένα με την ροή όπως αυτή έχει υλοποιηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία, ειδικότερα στην επιλογή “αίτημα ΚΕ.Π.Α. παρακολούθηση”, ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του και να λάβει γνώση του περιεχομένου της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας πριν την αποδεχτεί. Στερείται το δικαίωμα γνώσης που το Ελληνικό Σύνταγμα και ο νόμος προστατεύει. 

Σύμφωνα με την νομοθεσία και με την καλή πρακτική, πριν την υπογραφή ενός ιδιωτικού ή δημόσιου εγγράφου ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος μεριμνά για να επιβεβαιώσει πως τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της προς υπογραφή σύμβασης. 

Στην, υποστηριζόμενη από το σύστημα e-ΕΦΚΑ, διαδικασία παρακολούθησης της εξέλιξης της πορείας για την δημιουργία του πιστοποιητικού αναπηρίας, “αίτημα κεπα παρακολούθηση”, ο ενδιαφερόμενος άνθρωπος με αναπηρία, κατεβάζοντας την 

γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, ουσιαστικά την αποδέχεται άνευ όρων, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα, προηγουμένως, να λάβει γνώση του περιεχομένου της που τον αφορά. Δεν έχει την ευχέρεια να αποφασίσει εάν το αποτέλεσμα τον εξυπηρετεί οπότε και θα το αποδεχτεί ή να αποφασίσει πως δεν τον εξυπηρετεί και να μην το αποδεχτεί. 

Έχοντας καταλήξει να αποδεχτεί αναγκαστικά το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να έχει την δυνατότητα υπαναχώρησης, ενημερώνεται από την σχετική λεζάντα με κόκκινους έντονους χαρακτήρες, πως έχει ένα και μόνο δικαίωμα αυτό της ένστασης, ώστε να εξεταστεί από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή το σύννομο της εκτίμησης στην οποία κατέληξε η πρωτοβάθμια. 

Σημειώνεται πως αντιθέτως, κατά την διαδικασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας του ενδιαφερομένου στην γραμματεία του ΚΕ.Π.Α. για την παραλαβή της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας στην έντυπη μορφή του, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του ώστε να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο της γνωστοποίησης πριν να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα, πριν να αποδεχτεί το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας. Έχει την δυνατότητα να εκτιμήσει τα δεδομένα, να αποφασίσει αν το αποτέλεσμα τον συμφέρει, και εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Τότε και μόνο τότε, αν κρίνει πως το αποτέλεσμα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα αποδοχής. Με αυτή την υπογραφή του μετατρέπει την γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας στο γνωστό μας πιστοποιητικό αναπηρίας για κάθε νόμιμη χρήση. 

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο εκτιμήσει πως το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας δεν εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντά του δεν θα πρέπει να θέσει την υπογραφή του σε κανένα έγγραφο και θα πρέπει να αποχωρήσει, αφήνοντας ουσιαστικά αδρανή την γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ως ένα έγγραφο χωρίς αξία. Ως μια απλή γνωστοποίηση που δεν έφτασε ποτέ στον ενδιαφερόμενο, η οποία παραμένει στο αρχείο της υπηρεσίας εντελώς ανίσχυρη. Βεβαίως αμέσως μετά έχει κάθε δικαίωμα να εκκινήσει άμεσα νέα διαδικασία πιστοποίησης, από μηδενική βάση, με την συμπλήρωση νέου εισηγητικού φακέλου, με νέα δεδομένα και στοιχεία που θα προσκομίσει. 

Προκειμένου να μην οδηγείται ο ενδιαφερόμενος στην αποδοχή ενός αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας που δεν τον εξυπηρετεί, κατά του οποίου πρέπει να υποβάλλει ένσταση (καταβάλλοντας επιπλέον 50 ευρώ), η οποία θα εξεταστεί από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή με αβέβαιο μέλλον, από την στιγμή που η κρίση της περιορίζεται από αυτήν της πρωτοβάθμιας, μια διαδικασία που ταλαιπωρεί σωματικά και ψυχικά τον άνθρωπο με αναπηρία, πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα που ο νόμος του παρέχει. 

Για το λόγο αυτό έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι πριν την υπογραφή ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει προσεκτικά (ή να ενημερωθεί από συνοδό της εμπιστοσύνης του) για το περιεχόμενο της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του να το αποδεχτεί υπογράφοντας την παραλαβή του. Τέλος συνιστάται να μην ακολουθεί την ηλεκτρονική διαδικασία διαχείρισης αιτήματος για αξιολόγηση στο κεπα, δηλαδή την ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας από την αρχική αίτηση για εξέταση από το ΚΕ.Π.Α. μέχρι και την παραλαβή του πιστοποιητικού αναπηρίας.


Τάκης Αλεξανδράκης

loading...