Η εγληματικότητα καλπάζει και ο Χρυσοχοΐδης με τους πραιτωριανούς του, εχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε ”μασκοκυνηγούς”και σε… ”σερίφηδες” των καφέ

”Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη”, ”Βιασμός εγκύου από 3 Πακιστανούς στον Άγιο Παντελεήμονα”, ”Γλυκά Νερά: Συνεχίζεται το σήριαλ γύρω από τη δολοφονία της νεαρής συζύγου”, ”Συνελήφθη ιερέας για βιασμό  2 ανηλίκων και πορνογραφία στο Αγρίνιο”,”Βιασμός και κακοποίηση καθαρίστριας στα Πετράλωνα”, ”Κρήτη: 35χρονος κτηνοτρόφος  κατηγορείται για τον βιασμό 14χρονης”, ”Βοιωτία : 44χρονος βίασε στο αυτοκίνητο του 14χρονη μαθήτρια”, ”Αυτοκτονία με δύο σφαίρες ιδιοκτήτη κοσμικής ταβέρνας” , ”Μακρινίτσα Πηλίου αποτρόπαιο διπλό έγκλημα”…

Μερικοί από τους τίτλους ειδήσεων τον τελευταίο καιρό.

Είναι μερικά από τα πάσης φύσης εγκλήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, την εποχή της ”μεταπανδημίας”  και του τέλους του πολύμηνου εγκλεισμού που αφήνει ορατά τα αποτυπώματά του .

Συνεχώς αυξάνονται οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι βιασμοί, οι δολοφονίες καθώς όπως και η δράση απατεώνων πάσης φύσεως.

 Σε περιόδους κρίσεων κάθε μορφής, το φαινόμενο της διάπραξης εγκλημάτων επηρεάζεται. 

Η ιστορική μελέτη της εξέλιξής του έχει καταγράψει αισθητή μείωση σε περιόδους πολέμων αλλά και διαφοροποιημένη πορεία σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, κατά τρόπο ώστε ορισμένες μορφές εγκλημάτων να αυξάνονται, όταν άλλες μειώνονται. 

Αντίστοιχα, ανάλογα με τις κρατούσες συνθήκες, οι εγκληματικές συμπεριφορές μεταβάλλονται στη βάση των ατομικών χαρακτηριστικών δραστών και θυμάτων, ενώ δεν μένει ανεπηρέαστο ούτε το ίδιο το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στο σύνολό του.

 Η πανδημία, καθεαυτή όπως κάθε κρίση, ενέτεινε τα υπάρχοντα ατομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, πιθανότατα θα συνδεθούν με το γενικότερο συγκρουσιακό κλίμα που εκδηλώνεται και με τη μορφή εγκλήματος.

Ωστόσο, μια ιδιαίτερα σημαντική διαφοροποίηση που παρατηρείται τις τελευταία στη χώρα μας αφορά τη χρήση δυσανάλογης και υπερβολικής βίας που συνοδεύει τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τον συνεχώς αυξανόμενο δείκτη ληστειών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταγράφεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 

Ανάλογα με τα είδη των ληστειών, προκύπτει σαφώς σταδιακή μετατόπισή τους σε πιο καθημερινούς στόχους και μια συνεχής αύξηση αντίστοιχων περιστατικών σε ευάλωτους και αφύλακτους στόχους (οικίες, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, ταξί ή ακόμα και στον δρόμο, για μικροποσά).

Η ποιοτική αυτή διαφοροποίηση εντάσσει, ουσιαστικά, ένα κακούργημα στην καθημερινή εγκληματικότητα και αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια των πολιτών. 

Αντίθετα, μειώνονται οι …ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών, προφανώς λόγω των αυστηρών  μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν.

Από την άλλη η εγκληματικότητα στην Ελλάδα σαρώνει και ο Χρυσοχοΐδης με τους …πραιτωριανούς του, που μετατράπηκαν εδώ και μήνες σε …”μασκοκυνηγούς”σε… ”σερίφηδες” των καφέ, εστιατορίων και bar και δήθεν ”απαγορευτές κυκλοφορίας” παραμένουν  απλοί θεατές…

loading...