Την ώρα του καρφιού θα φανεί πόσο χριστιανοί είμαστε….

GEWKWN:

Κόβουμε και ράβουμε την Πίστη στα μέτρα τα δικά μας, στα μέτρα που μας συμφέρει

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να … κόβουμε και να ράβουμε το θέλημα του Θεού στα μέτρα μας! Προσπαθούμε να τηρούμε τις εντολές Του Θεού… επιλεκτικά!   Διαλέγουμε αυτές πού μας φαίνονται πιο εύκολες και βολικές για μας!  συχνά ακούμε πολλούς να λένε ότι μπορούν να κάνουν όλες τις  νηστείες, αλλά μην τους ζητάς να συγχωρήσουν  τον εχθρό τους η τον συνάνθρωπο τους!

Μπουχτίσαμε από χριστιανούς που αναλώνονται σε προσφωνήσεις του τύπου “αδελφέ μου, αδελφή μου” και άλλα πολλά, χωρίς να το νοιώθουν στο ελάχιστο.

Και να ήταν μόνο οι προσφωνήσεις;  είναι και η συμπεριφορά κυρίως, ο καθένας κοιτάζει τι τον βολεύει και τίποτε παραπέρα από αυτό.

Μπροστά στην άνεση και στο βόλεμα μας  τύφλα να έχει η καλή συμπεριφορά προς τον πλησίον μας…… Κατά τα άλλα….. είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι με τη βούλα και δώστου τα ” αδελφέ μου” και τελειωμό δεν έχει……

Το να θέλουμε να ικανοποιούμε τους πάντες και να είμαστε διαρκώς αυτό που θέλουν οι άλλοι για να έχουμε την εκτίμηση και την αποδοχή τους, είναι ανέφικτο, ενοχικό και μας απομακρύνει από τον πυρήνα και την αλήθεια μας.

 Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας να είμαστε  αυτό που θέλουμε εμείς. Όταν ένας άνθρωπος σε υποτιμά, σε γράφει ή σε μειώνει,  αυτό είναι δικό του πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δικό σου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, δεν ενδιαφέρονται όλοι για εμάς ούτε θέλουν όλοι το καλό μας.

Πολλές φορές ούτε ο κόπος, ούτε οι μετάνοιες, ούτε οι σταυροί προσελκύουν τη χάρη. Υπάρχουν μυστικά. Το ουσιαστικότερο είναι να φύγεις απ’ τον τύπο και να πηγαίνεις στην ουσία. Ότι γίνεται, να γίνεται από αγάπη.

Την ώρα του καρφιού θα φανεί πόσο χριστιανοί είμαστε

Ποιος θα σου τα μάθει όμως όλα αυτά; 

Μήπως οι Ιεράρχες που με τα λάθη τους και τις προδοσίες τους έχουν αφήσει το ποίμνιο να χαθεί;  Μήπως οι ιερείς που οι περισσότεροι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μισθός;  Μήπως οι θεολόγοι που τελικά είναι θολολόγοι,  νεωτεριστές, επικίνδυνοι για την ορθοδοξία, αμπελοφιλόσοφοι και δυσνόητοι;

Όλοι αυτοί μας έχουν φορτώσει με κανόνες, νόμους, διατάξεις, όρους, προϋποθέσεις, προγράμματα και κατ’ επέκταση με όλων των ειδών της ενοχές, τις τύψεις, τα συμπλέγματα αναξιότητας, αμαρτωλότητας και βάλε;

Πώς γίνεται ένας χριστιανός να μην είναι διαρκώς χαρούμενος;  Πώς γίνεται ένας χριστιανός να μην είναι εσωτερικά αναπαυμένος;  Πώς γίνεται ένας χριστιανός να αποφεύγει να συμμετάσχει στις μυστηριακές τελετές επειδή συνέβηκε ή προηγήθηκε οτιδήποτε;

Πώς γίνεται ένας χριστιανός να μην αφήνεται ή τουλάχιστον να παρεμποδίζεται να αγαπήσει ελεύθερα, έντονα, καρδιακά, ολοκληρωτικά χωρίς αναστολές και συμπλέγματα τον Χριστό;

Πώς έχουν καταντήσει έτσι την Εκκλησία μας, από Εκκλησία της Ελευθερίας και της Αγάπης σε Εκκλησία των ενοχών και των κανόνων;  Πώς έχουν αντιγράψει κατά γράμμα τον τύπο, τον ευσεβισμό και ενίοτε δυστυχώς την υποκρισία των Φαρισαίων;

Πώς έχουν ξεχάσει τα «ουαί» του Χριστού έναντι όλων των τηρητών του νόμου;  Πώς έχουν ξεχάσει τι αληθινά  θέλει από εμάς Χριστός;    

Ο Χριστός  ήλθε να μας απαλλάξει από τύψεις, ενοχές και συμπλέγματα και να μας δείξει την οδό της μετανοίας ως τη μόνη ασφαλή οδό σωτηρίας μακριά από τύπους, κανόνες φαρισαϊκούς νομικούς, ήλθε να μας απαλλάξει από κάθε νομικίστικη αντίληψη της σχέσης μας με Αυτόν, να δώσει λύτρα τον εαυτό του για τις αμαρτίες όλων, να μας ορίσει ως μόνες και κύριες τις δύο εντολές της αγάπης του Θεού και του πλησίον, να μας ξαλαφρώσει μέσω της συγχώρεσης

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ : ‘’Σ’ εσάς όμως, φίλοι μου, λέω: Μη φοβηθείτε ……  ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ

Τι σημαίνει φίλος αλήθεια;  Πρέπει να το μάθουμε, γιατί και ο ίδιος ο Χριστός έτσι μας αποκαλεί: «Υμείς φίλοι μου έστε»  (Ιωάννου) Τι σημαίνει φίλος;  Το ρήμα «φιλώ» στα αρχαία, σημαίνει αγαπώ.  Φίλος λοιπόν, τι σημαίνει;  Ο αγαπημένος.  Αγαπημένος είναι αυτός που έχει διαλεχτεί, ο διαλεγμένος. Γι’ αυτό και εμείς τους φίλους μας τους επιλέγουμε και σαν φίλους τους αγαπάμε. Το να είσαι φίλος με κάποιον είναι μεγαλείο. Είναι ομορφιά της ζωής. Είναι δώρο Θεού.

Πόσο όμορφο πράγμα είναι να νιώθει κανείς, ότι ο Ιησούς τον αγαπά σαν φίλο Του και τον φωνάζει φίλο του, δηλαδή αγαπημένο Του! Αυτό σημαίνει φίλος, αγαπημένος, που προέρχεται από το ρήμα «φιλώ» που σημαίνει αγαπώ.

      Φίλος λοιπόν είναι ο αγαπημένος, ο διαλεγμένος, αυτός που έχω διαλέξει. Λέει ο Θεός: «Υμείς φίλοι μου έστε».  Να το ερμηνεύσω: «Εσείς είστε οι διαλεχτοί Μου. Είσαστε οι αγαπημένοι Μου».

 

Σαν φίλο να Τον ατενίζουμε και να Τον πλησιάζουμε. Πέφτουμε; Αμαρτάνουμε; Με οικειότητα, αγάπη κι εμπιστοσύνη να τρέχουμε κοντά Του, όχι με φόβο ότι θα μας τιμωρήσει αλλά με θάρρος, που θα μας το δίνει η αίσθηση του φίλου. Να Του πούμε: «Κύριε, το έκανα, έπεσα, συγχώρεσε με». Αλλά συγχρόνως να αισθανόμαστε ότι μας αγαπάει, ότι μας δέχεται τρυφερά, με αγάπη και μας συγχωρεί. Να μη μας χωρίζει απ’ τον Χριστό η αμαρτία. Όταν πιστεύουμε πως μας αγαπάει και Τον αγαπάμε, δεν αισθανόμαστε ξένοι και χωρισμένοι απ’ Αυτόν, ούτε όταν αμαρτάνουμε. Έχουμε εξασφαλίσει την αγάπη Του κι όπως και να φερθούμε, ξέρουμε ότι μας αγαπάει.

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ : ‘’ Εσείς είστε φίλοι μου, αν κάνετε αυτά που εγώ σας παραγγέλλω. Δε σας ονομάζω πια δούλους, γιατί ο δούλος δεν ξέρει τι κάνει ο κύριός του. Σας ονομάζω φίλους, γιατί σας έκανα γνωστά όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου ‘’

Όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος και ήρθε ο κατάλληλος καιρός, που είχε οριστεί μέσα στο Θείο σχέδιο, έστειλε ο Θεός, από τον ουρανόν στην γην, τον Υιόν Του, ο οποίος έλαβε σάρκα ανθρώπινη δια μέσου παρθένου γυναικός ……..

…..και υπετάχθη θεληματικά στον Μωσαϊκό Νόμο. Και τούτο, για να εξαγοράσει εκείνους που βίσκοντο κάτω από την κατάρα του Μωσαϊκού Νόμου,  για να πάρουμε όλοι την υιοθεσία, που μας είχε υποσχεθεί ο Θεός και να γίνουμε παιδιά του Θεού. Ώστε σύμφωνα με αυτά συ, ο Χριστιανός, δεν είσαι πλέον δούλος των στοιχείων του κόσμου, αλλά υιός του Θεού. Και εάν είσαι υιός του Θεού, είσαι κατά συνέπεια και κληρονόμος του Θεού, δια μέσου του Ιησού Χριστού.] (ΠροςΓαλάτας 4,4-5 και 4,7)

Ο Ιησούς Χριστός δεν ήρθε για να βάλει τις ζωές μας κάτω από ένα ζυγό με διατάγματα και κανόνες, αλλά να μας ελευθερώσει από αυτά και από την αμαρτία. Κολοσσαείς 2:13-15 :

 «Και εσάς που ήσασταν νεκροί στα αμαρτήματα και στην ακροβυστία της σαρκός σας, ζωοποίησε μαζί Του συγχωρώντας σε εσάς πάντα τα πταίσματα, εξαλείφοντας το χειρόγραφο με τα διατάγματα που ήταν εναντίον μας, και το αφαίρεσε από την μέση, καρφώνοντας το επάνω στον σταυρό. ( ποιο ήταν το χειρόγραφο ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ  που αφαίρεσε ;;;) και αφού απογύμνωσε τις αρχές και τις εξουσίες, τις καταντρόπιασε δημόσια…..’’Προς Κολοσσαείς 2:16-23

Προς Γαλάτας 5:1 «ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΖΥΓΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Ας ευχηθούμε το φως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να ανάψει στις ψυχές μας. Και να μας φωτίσει όλους να αγωνιζόμαστε για την τήρηση του θελήματός Του, με πίστη, με αγάπη και με συνέπεια……..

loading...