Η τιμωρία της κακογαμίας.

Μέχρι και σήμερα η αρχαία Σπάρτη αποτελεί το πρότυπο μιας απολύτως στρατοκρατούμενης και βαθύτατα συντηρητικής κοινωνίας. Οι νόμοι της πολλές φορές ήταν σκληροί και άλλες φορές περίεργοι. Ένας από αυτούς ήταν και νόμος της κακογαμίας.

Για τους αρχαίους Σπαρτιάτες προτεραιότητα ήταν να τροφοδοτούν την πόλη με πολίτες, δηλαδή με πολεμιστές καθώς οι Λακεδαιμόνιοι έτσι αντιλαμβάνονταν πρωτίστως την έννοια του πολίτη, οπότε η αναπαραγωγή ήταν σημαντικό μέρος των στόχων τους.

Για τον λόγο αυτό η κακογαμία αποτελούσε βασικό αδίκημα. Τώρα όταν λέμε κακογαμία ίσως πολλοί να σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα….…………………………………….Τι όχι;

Κακογαμία όπως φυσικά σκεφτήκαμε όλοι ήταν ο γάμος ενός άνδρα με γυναίκα κατώτερη στο σώμα, αλλά και το γένος ή τη φυλή. Ε; (Όλοι μαζί ναι!) Αυτό που επιδίωκε ο νόμος ήταν να περιορίζονται στο ελάχιστο οι σπάνιες περιπτώσεις γάμων που γίνονταν από έρωτα και όχι μετά από προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων του ζεύγους.

Θύματα αυτού του νόμου ήταν και επιφανείς Σπαρτιάτες όπως ο Λεωνίδας Β’, που έχασε το αξίωμα του βασιλιά επειδή παντρεύτηκε μια ξένη, ενώ ο Αρχίδαμος τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή πήρε μια γυναίκα μικρόσωμη και άσχημη. Η δικαιολογία ήταν ότι παίρνοντας μικρόσωμη γυναίκα, δεν θα γεννούσε βασιλιάδες αλλά βασιλίσκους, γιατί στη Σπάρτη όλες δίμετρες Σουηδέζες ήταν, μην ανοίξω το στόμα μου.

Όπως και να έχει οι ιδιότυποι αυτοί νόμοι έκαναν τη Σπάρτη να παραμένει υπερδύναμη στον Ελλαδικό κόσμο και ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές επιδράσεις.

loading...