Επιμένουν οι ΗΠΑ να αγοράσουμε φρεγάτες τους - Επιμένουν ειδικοί ότι δεν είναι κατάλληλες για το Αιγαίο όσο οι γαλλικές


 Την πρόταση του αμερικανικού κολοσσού στρατιωτικών εξοπλιστικών συστημάτων Lockheed Martin επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πρόκειται να οριστικοποιήσει την επιλογή της για τις; τέσσερις καινούριες φρεγάτες που θα αποκτήσει.


Τα αμερικανικά πλοία, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι προσαρμοσμένα στο δυνητικό περιβάλλον απειλής των επόμενων ετών στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αναγκαστικά, θα επιχειρούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές, θα είναι ευάλωτα σε μια σειρά καινοφανών απειλών, με προεξάρχουσα τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM). 


Σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς επί στρατιωτικών αναλύσεων, απαιτούνται πλοία όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@arra, με πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 (βεληνεκές 170 χλμ) και πυραύλους cruise Scalp Naval (βεληνεκές πάνω από 1000 χλμ). 


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Τομ Ρόουντεν, μίλησε για την πρόταση της εταιρείας του προς την Ελλάδα για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών.


«Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, σκέφτεται να αγοράσει τέσσερις μονάδες επιφανείας πολλαπλών αποστολών της έκδοσης Freedom που αναπτύχθηκε αρχικά για τη Σαουδική Αραβία», γράφει το USNInews. 


«Πολύ ψηλά στη λίστα προτεραιότητας είναι ο εκσυγχρονισμός του ναυτικού τους. Επί του παρόντος διαθέτουν τέσσερις φρεγάτες κατηγορίας MEKO και διάφορα άλλα σκάφη που δοκιμάζονται πολύ σκληρά. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι αρκετά απασχολημένο στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ρόουντεν. 


«Η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξοπλισμό για το ΠΝ  συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων P-3B και των ελικοπτέρων MH-60R. Η πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την Ελληνική Μελλοντική Φρεγάτα, η οποία υποστηρίζεται από “συμφωνία κυβέρνησης προς κυβέρνηση”, θα αξιοποιήσει τις τρέχουσες αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας και θα εξασφαλίσει την πιο προηγμένη ναυτική ικανότητα στην περιοχή», δήλωσε ο πλοίαρχος του Ναυτικού Tim Ketter ανώτερος αξιωματούχος άμυνας για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Η δέσμευσή μας για εγχώρια παραγωγή θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία», πρόσθεσε. 


Ας μη γελιόμαστε και ας μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον. Οι MMSC είναι οι LCS τύπου Freedom, που από τον τίτλο τους (Littoral Combat Ships) προσδιορίζουν την αποστολή τους. Σκάφη παράκτιων αποστολών είναι και τίποτα άλλο.

 

Σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν στα πλαίσια ενός νέου δόγματος (την δεκαετία του 90) του Αμερικανικού Ναυτικού, για πλοία με ολιγομελές πλήρωμα που θα επιχειρούν πλησίον των ακτών, αλλά  απεδείχθησαν ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο για το Αμερικανικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα λόγω των προβλημάτων τους και τον πρόωρο  παροπλισμό τους να αποφασίσουν οι Αμερικανοί αλλά και στο σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2022 να μην προβλέπεται η κατασκευή άλλης LCS.  


Γαλλικά ΜΜΕ: ''Jean Bart & Latouche-Tréville επιδιορθώνονται, μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα''


Tην ίδια στιγμή - με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα παραλάβει από την Γαλλία (εφόσον επιλεγούν οι γαλλικές φρεγάτες) επιπλέον και δύο μεταχειρισμένες - άρθρο στο γαλλικό Mer et Marine, αναφέρει ότι τα πλοία Jean Bart & Latouche-Tréville παραμένουν σε ημιλειτουργία για την περίπτωση που γίνουν αποδεκτά ως ενδιάμεση λύση από την Ελλάδα! 


Αυτά τα πλοία είναι 30 ετών και ανήκουν στην κατηγορία άλλης εποχής, όπου η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός δεν είχαν σημειώσει την σημερινή πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :