ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ “ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΔΩΣΤΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΔΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΕΤΑΙ…ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ…

Τι μεταδίδει το economico.gr

Όλα «τα διαθέσιμα όπλα στη μάχη» για την ανάκαμψη της οικονομίας θέλει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα «όπλα» αυτά είναι οι ιδιωτικές καταθέσεις που εν μέσω πανδημίας παρουσίασαν αύξηση που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών.

Το “όπλο” των αυξημένων καταθέσεων

Η αύξηση των καταθέσεων, φαινόμενο το οποίο καταγράφεται πανευρωπαϊκά, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αφού από την μία πλευρά οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να δαπανήσουν χρήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη το άγνωστο μέλλον συγκρατούσε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Με την σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων η καταναλωτική δαπάνη αυξάνεται σταδιακά ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων τον Μάιο, περιορίστηκε σημαντικά. Η αύξηση των δημοσίων εσόδων από το ΦΠΑ το Μάιο δείχνει ότι η αγορά παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης ήδη από τον Απρίλιο μετά το μερικό άνοιγμά της. Όσον αφορά τις καταθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή τον Μάιο ήταν μεν θετική αλλά περιορίστηκε στα 386 εκατομμύρια ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Η χαμηλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα και παρά τη σημαντική εισροή «φρέσκου» χρήματος στις τράπεζες διαπιστώνονται για μία ακόμη φορά οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί χρηματοδότησης που τον ιδιωτικό τομέα τόσο όσο αφορά τις επιχειρήσεις όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» ότι η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι αρνητική στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ενώ το 2020, οι νέες εκταμιεύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται πολύ μικρές σε σχέση με το επίπεδο της ρευστότητας που χορηγήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια όσο και με βάση την κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σταϊκούρας: “Δώστε δάνεια στις επιχειρήσεις”

Αυτή ακριβώς η διαπίστωση «χτυπά» το καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο και για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ρευστότητας της ερχόμενης Τρίτης με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου θα θέσει το θέμα της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενόψει και της έναρξης χρηματοδότησης έργων και δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το «μότο» αυτής της συνάντησης θα μπορούσε να είναι «δώστε περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις».

“Κλειδί” ο δανεισμος για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ερώτημα είναι ποιες επιχειρήσεις θα υλοποιήσουν τα έργα αυτά και πως αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το τελευταίο διάστημα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις καθώς πρέπει να αρχίσει η αξιολόγηση περίπου 1.000 επιχειρηματικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στους 170 τομείς του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Όμως οι τράπεζες εκτιμούν ότι με βάση τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης λιγότερες από 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν ώστε να αναλάβουν το κόστος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Καμπανάκι” για να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αγοράς

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί και το έχει καταστήσει σαφές στις τράπεζες ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με το μέγεθος των κονδυλίων την επόμενη τετραετία καθώς με το στόχο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Οι λύσεις αναζητούνται από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει διαμηνύσει στα τράπεζες ότι πρέπει να «ξεφύγουν από την πεπατημένη και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο» το οποίο εν τέλει θα τους αποφέρει κέρδη. Θεωρείται δεδομένο ότι οι τράπεζες το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουν και άλλα κριτήρια, πέρα από τα στενά κριτήρια χρηματοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε λύσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αλλάξει σελίδα στην ελληνική οικονομία.

https://www.kinima-ypervasi.gr/

loading...