Στη φωτογραφία, μια λίστα με τις γλάστρες που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, για να μάθουν περισσότερα για τα ονόματά τους και πώς χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε σπίτι και έργα τέχνης της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Από τους δεκάδες κεραμικούς τύπους που υπάρχουν στην αρχαιότητα, το σημαντικότερο είναι: αποθήκευση, ανάμειξη, ψύξη, άντληση, μεταφορά, κατανάλωση, τελετουργικά, δοχεία λαδιού, αρώματα, αποθήκευση και επιτραπέζια, οικιακή χρήση. Αν και το σχήμα του κάθε βάζου συνδέθηκε αδιάσπαστα με τη χρήση του, η διακόσμηση έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αν και πολλά κεραμικά κέντρα δημιουργήθηκαν σε διάφορα μέρη του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατά τη διάρκεια των ετών, οι περισσότερες μορφές είναι συνηθισμένες.

Με πήλινη πρώτη ύλη, η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα κεραμικών που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπήρχε πηλός και νερό, σε σημεία που εξακολουθούν να συχνάζουν ώστε τα εμπορεύματα να διατίθενται εύκολα. Αθήνα τα σημαντικότερα καταστήματα συγκεντρώθηκαν στον Κεραμεικό, κοντά στο μεγαλύτερο νεκροταφείο και επίσημη είσοδο της πόλης, το Δίπυλο.

Οι Βασαιόλι, αγγειογράφοι και αγγειογράφοι αποτέλεσαν ειδική τάξη της Αθηναϊκής κοινωνίας τον εικοστό αιώνα π.Χ. Ο αγγειοπλάστης, ο τεχνίτης που έφτιαξε το βάζο και ο αγγειογράφος που το ζωγράφισε ήταν συνήθως δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Μαθαίνουμε λοιπόν τουλάχιστον από τις υπογραφές στα βάζα, όπου η λέξη eipisen αναφέρεται στο αγγειοπλάστη, ενώ δίπλα στο όνομα του αγγειογράφου είναι ο γραπτός λόγος, που είναι ζωγραφισμένος. Αλλά μερικές φορές ήταν αγγειογράφος και αγγειογράφος

Το ίδιο πράγμα. Ο Σόφιλος, ο Ευθυμίδης, ο Ευφρόνιος, ο Αμάσης, ο Νικοσθένης είναι μόνο μερικά από τα γνωστά ονόματα κεραμιστών και αγγειογράφων.

Από τις αναπαραστάσεις των πλοίων αντλούμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη θρησκεία, τις γιορτές, το θέατρο, τον αθλητισμό, την καθημερινότητα στην αρχαία Αθήνα, τα πλοία μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Οι ήρωες, οι περιπέτειες τους, οι αγάπες τους και οι κατακτήσεις τους, καθώς και οι θεοί, είναι μεταξύ των θεών που αγαπούν περισσότερο οι αγγειογράφοι.

Η ελληνική μυθολογία είναι μία από τις πιο ευφάνταστες. Οι καθημερινές δραστηριότητες ανδρών και γυναικών απεικονίζονται με μεγάλη λεπτομέρεια. Μέσα από αυτές τις παραστάσεις δείχνεις ξεκάθαρα πόσο διαφορετικά είναι

Ήταν ευθύνες, καθήκοντα, ψυχαγωγία, αλλά και δικαιώματα ανδρών και γυναικών.

Kalimera Magno Έλληνες και Ελληνίδες.

[Ε. Φ]

 ————————–

Εικόνα / Εργασία μέσω @ planetearthx2

loading...