Ταλιμπάν προς Τουρκία: ”Είστε εισβολείς, θα σας καταστρέψουμε”!

 ”Ευθύνη των Αφγανών η φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ”

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα  μέχρι την προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε την Παρασκευή το Voice of America (VOA).

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, μιλώντας στους Ταλιμπάν.

Η δήλωση των Ταλιμπάν ήρθε μια μέρα αφότου οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συμφώνησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε στη VOA, ότι η φύλαξη του αεροδρομίου και άλλων τοποθεσιών στη χώρα είναι ευθύνη των Αφγανών.

«Εάν ξένες δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία εδώ στο όνομα της ασφάλειας των αεροδρομίων, οι Αφγανοί δεν θα το επιτρέψουν και θα τους βλέπουν ως εισβολείς, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Μουχάιντ στη VOA.

«Σε πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις με Τούρκους διπλωμάτες, είχαν μοιραστεί μαζί μας την Τουρκική πρόταση για συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία εδώ, αλλά τους είπαμε ότι αυτό θα ήταν απαράδεκτο για εμάς. Μας διαβεβαίωσαν ότι η απόφασή μας αυτή  θα μεταφερθεί στην ηγεσία της χώρας τους », δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία και η Αμερική μπορούν να συζητήσουν τα διμερή τους ζητήματα, αλλά εναπόκειται μόνο στους Αφγανούς να αποφασίσουν πώς θα διευθύνουν τις εσωτερικές υποθέσεις τους και περιμένουν από άλλους να το σεβαστούν», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαθέτει σήμερα 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο εναπομένον ξένο στρατιωτικό σώμα, και έχει διαδραματίσει βασικό μη πολεμικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ στη χώρα από το 2003.

Η στρατιωτική απόσυρση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε επισήμως την 1η Μαΐου, απορρέει από τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 ,με στόχο τον τερματισμό σχεδόν 20 ετών αμερικανικής συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ανέφερε η VOA.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα παραβίαζαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν.

Η τελευταία πρόταση από πλευράς ΝΑΤΟ που έπεσε στο τραπέζι, ήθελε και τους Ούγγρους μαζί με τους Τούρκους να βρίσκονται στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ-Συμμαχικών κρατών.

Στην εξίσωση προσπάθησαν να βάλλουν οι Τούρκοι και το Πακιστάν, το οποίο σημειωτέον δεν επιθυμεί να δώσει στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ, προκειμένου να εγκαταστήσουν δυνάμεις 25000 ανδρών περίπου, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέμβουν στο Αφγανιστάν αν απαιτείτο.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα στη χώρα, όπως και οι ΗΠΑ.

Η Κίνα συνορεύει με το Αφγανιστάν και συνεπώς έχει δύο κύριους λόγους να επιθυμεί ειρήνευση και ανάπτυξη στη χώρα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θέλει η εν λόγω χώρα να έχει εξαγώγιμο προϊόν την τρομοκρατία εάν μετατραπεί σε χώρα που θα φιλοξενήσει  ξένους τζιχατζιστές. Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά γεωοικονομικός, αφού από το Αφγανιστάν περνάει μια διαδρομή του “δρόμου του μεταξιού” που οδηγεί στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο επίσης να επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και για αυτό το λόγο έχει την ίδια άποψη με τους Ταλιμπάν. Αυτό ας το κρατήσουμε αφού εάν τελικά οι Τούρκοι μείνουν στην Καμπούλ, είναι πολύ πιθανόν οι Ταλιμπάν με ρωσικά όπλα και βοήθεια να ενεργούν εναντίον τους.

Οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς τα αντίθετα συμφέροντα με Κίνα και Ρωσία, αφού επιθυμούν να ελέγχουν το Αφγανιστάν μέσω εκπροσώπων τους και παράλληλα να βρίσκονται στην περιοχή στρατιωτικά, εννοώ να έχουν βάση στην Κεντρική Ασία, ούτως ώστε να απαγορεύουν τον κινεζικό “δρόμο του μεταξιού”.

Τέλος είναι και η Τουρκία, η οποία προσπαθεί για δικό της συμφέρον και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι τουρκόφωνες και έχει άριστες σχέσεις μαζί τους, να μπεί στη μέση, διατηρώντας τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ και κατά συνέπεια να εξασφαλίζει την διπλωματική παρουσία των χωρών στο Αφγανιστάν

Το τελευταίο κατάλαβαν οι ΗΠΑ ότι θα αποτελούσε “δυνατό χαρτί” στα χέρια της Τουρκίας, το οποίο ο Ερντογάν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε πολλά θέματα, για αυτό του “φόρτωσαν” και την Ουγγαρία να είναι μαζί της στο Αφγανιστάν.

Τελικά ένα είναι βέβαιο. Θα αργήσει πολύ να επικρατήσει ηρεμία στο Αφγανιστάν.

loading...