ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή αντιπαράθεση για τη μειονότητα στη Θράκη - Στα «μαχαίρια» Σακελλίων - Λαφτσή


 Στο επίκεντρο βρίσκονται ο πρώην συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Ελένη Λαφτσή

Επικίνδυνα εσωκομματικά παιχνίδια και δημόσιες αντιπαραθέσεις εις βάρος των εθνικών θέσεων


Δημόσιες κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με αφορμή διαφορετικές ερμηνείες των αποφάσεων του κόμματος για τη μειονότητα καταγράφηκαν την εβδομάδα που πέρασε.


Απ’ ό,τι φαίνεται στις τοπικές δομές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούονται οι ακραίες δικαιωματιστικές απόψεις, τις οποίες χρησιμοποιεί προς συμφέρον της η Άγκυρα, με αυτές που επιζητούν να είναι πιο… ισορροπημένες, γνωρίζοντας πόσο εθνικά ευαίσθητη είναι η περιοχή.


Συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Σακελλίων, πρώην συντονιστής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια ανάρτηση στην οποία ερμήνευε τις θέσεις του κόμματος ως εξής: «1) Εκλογή για την ανάδειξη των διαχειριστικών επιτροπών για τα βακούφια. 2) Ύστερα από διάλογο με τη μειονότητα θα βρεθεί ο τρόπος εκλογής του μουφτή. 3) Στήριξη των δημόσιων και μειονοτικών σχολείων της Θράκης. 4) Για το θέμα του αυτοπροσδιορισμού και της ονοματοδοσίας των συλλόγων, σεβασμός στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Τελεία και παύλα». Κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι ο κ. Σακελλίων ζητούσε να εφαρμοστεί μεγάλο μέρος της τουρκικής ατζέντας στην περιοχή.

Στον κ. Σακελλίων απάντησε η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική ανατροπή» στον Δήμο Κομοτηνής, Ελένη Λαφτσή, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την ανάδειξη μουφτή (όχι εκλογή) μεταξύ κάποιων προσώπων που θα υποδειχθούν σε συνεργασία με τη μειονότητα και θα αποφασιστούν από την Πολιτεία. Στηρίζει τη σύγχρονη εκπαίδευση στη Θράκη με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσα επιλογής. Όσον αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, υπάρχει η συμφωνία της Λοζάνης, όπου ορίζονται με σαφήνεια τα της μειονότητας, όπως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών».


Οι θέσεις δεν είναι τόσο σαφείς

Η ευκολία με την οποία ακόμη και άνθρωποι που συνδέονται επί μακρόν με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ερμηνεύουν θέσεις του με τόσο διαφορετικό τρόπο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δείχνει ότι αυτές δεν είναι τόσο σαφείς όσο θα έπρεπε.


Και εάν η ασάφεια -είτε εκούσια είτε ακούσια- μπορεί να συγχωρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις όταν αγγίζει εθνικά ζητήματα τέτοιας βαρύτητας είναι ασυγχώρητη. Ειδικά όταν οι βουλευτές σου τρέχουν να καλωσορίσουν τον Τσαβούσογλου στις «ιδιωτικές του επισκέψεις», τότε γίνεται μέχρι και… ύποπτη!


Facebook μαχαιριές των δύο στελεχών

Τριγμοί καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και μάλιστα δημόσια… μέσω Facebook. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο πρώην συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Ελένη Λαφτσή, ενώ αντικείμενο της κόντρας είναι η θέση του κόμματος για τα μειονοτικά δικαιώματα, με τους δύο πολιτικούς να έχουν διαφορετικές θέσεις και να τις εκφράζουν δημόσια με αναρτήσεις τους.


Στ. Σακελλίων: «Τελεία και παύλα»

Αφορμή της κόντρας στάθηκε ανάρτηση του Σταμάτη Σακελλίων, στην οποία επικαλέστηκε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη μειονότητα της Θράκης, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- έχουν ως εξής: «1) Εκλογή για την ανάδειξη των διαχειριστικών επιτροπών για τα βακούφια. 2) Μετά από διάλογο με την μειονότητα θα βρεθεί ο τρόπος εκλογής του μουφτή. 3) Στήριξη των δημόσιων και μειονοτικών σχολείων της Θράκης. 4) Για το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, και της ονοματοδοσίας των συλλόγων, σεβασμός στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Τελεία και παύλα. Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Ιανουάριος του 2021».


Ελ. Λαφτσή: «Τελεία και παύλα»

Τον Στ. Σακελλίων πως παρερμηνεύει τις υπό διαβούλευση θέσεις του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί, εμμέσως πλην σαφώς, η Ελένη Λαφτσή. Τρεις ώρες μετά την ανάρτηση του πρώην συντονιστή, η κα Λαφτσή, που φέρει και την ιδιότητα της επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής στον Δήμο Κομοτηνής, απάντησε αναλυτικά τα κάτωθι:


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την ανάδειξη Μουφτή (όχι εκλογή) μεταξύ κάποιων προσώπων που θα υποδειχθούν σε συνεργασία με τη μειονότητα και θα αποφασιστούν από την πολιτεία. Στηρίζει τη σύγχρονη εκπαίδευση στη Θράκη με ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και δημιουργία νέων σχολείων με εισαγωγή των τουρκικών ως γλώσσα επιλογής. Όσον αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, υπάρχει η συμφωνία της Λωζάνης όπου ορίζονται με σαφήνεια τα της μειονότητας, όπως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών!». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα παραπάνω είναι η «υπό διαβούλευση θέση» -όχι δηλαδή η τελική- του πολιτικού συμβουλίου της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το 2021. Η ανάρτησή της έκλεισε ως εξής: «Απαραίτητες διευκρινίσεις για αποκατάσταση των υπό διαβούλευση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τελεία και παύλα».


Στ. Σακελλίων: «Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε λογικές πλειοψηφίας μειοψηφίας»

Στα παραπάνω απάντησε εκ νέου ο Σταμάτης Σακελλίων, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε λογικές πλειοψηφίας μειοψηφίας» κι αναλυτικά δήλωσε όλα τα κάτωθι:


«Από την στιγμή που το κόμμα αποκλείει τον διορισμό, η επιλογή Μουφτή θα γίνει σε συμφωνία με την μειονότητα και σε συμφωνία μαζί της για το εκλεκτορικό σώμα. Όλα τα άλλα είναι απλώς υπεκφυγές. Όσο για το θέμα της ονοματοδοσίας των Συλλόγων της μειονότητας το κόμμα με πλήρη σαφήνεια λέει σεβασμό στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων. Άρα η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, υπόθεση που έχουμε καταδικαστεί, εκτός αν κάποιοι το προσπερνούν αυτό αδιάφορα, θα πάρει πάλι το όνομα της σύμφωνα με όσα λέει το κόμμα. Όσο για την διαβούλευση έγινε όταν συζητήθηκε το σύνολο των θέσεων στα κομματικά μέλη. Θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως στην μεγάλη συνδιάσκεψη. Αλλά τα δικαιωματικά ίσως συνολικά έχουν μεγαλύτερη βελτίωση. Πάντως αναχρονιστικές απόψεις όπως "η πλειονότητα πρέπει να συναινέσει στις θετικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στην μειονότητα, όπως είπε και ο σ. Βούτσης, κινούνται εκτός συνταγματικού τόξου, δεδομένου ότι τα δικαιώματα, δεν μπαίνουν σε λογικές πλειοψηφίας μειοψηφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :