Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο

Οι χώρες που ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συχνά δυσανάλογη γεωπολιτική και οικονομική δύναμη

Το πετρέλαιο είναι ένας φυσικός πόρος που πραγματικά αποτελεί μια βασική αιτία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κόσμος αντλεί πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή. και, όπως περιγράφεται παρακάτω από τον Anshool Deshmukh του Visual Capitalist, ως αποτέλεσμα, οι χώρες που ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συχνά δυσανάλογη γεωπολιτική και οικονομική δύναμη.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανασκόπηση της BP για την παγκόσμια ενέργεια 2020, 14 χώρες αποτελούν το 93,5% των αποδεδειγμένων αποθεματικών πετρελαίου παγκοσμίως. Οι χώρες αυτής της λίστας εκτείνονται σε πέντε ηπείρους και ελέγχουν από 25,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έως 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Στο τέλος του 2019, ο κόσμος είχε 1,73 τρισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου. Στον πίνακα στο τέλος εμφανίζονται οι 14 χώρες με μερίδιο τουλάχιστον 1% στα παγκόσμια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου.

Μερικές χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες. Η Βενεζουέλα είναι η κορυφαία χώρα όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, με πάνω από 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από την επιφάνειά της. Η Σαουδική Αραβία είναι κοντά με 298 δισεκατομμύρια και ο Καναδάς τρίτος με 170 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου.

Μια χώρα με μεγάλα αποθέματα δεν μεταφράζεται πάντα σε ισχυρούς αριθμούς παραγωγής πετρελαίου και υποπροϊόντων. Τα αποθέματα πετρελαίου χρησιμεύουν απλώς ως εκτίμηση της ποσότητας οικονομικά ανακτήσιμου αργού πετρελαίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτά τα αποθεματικά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξαγωγής υπό τους τρέχοντες τεχνολογικούς περιορισμούς.

Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι χαμηλά στη λίστα των αποθεμάτων πετρελαίου, κατατάσσονται σε υψηλή θέση όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου. Πάνω από 95 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου παρήχθησαν παγκοσμίως καθημερινά το 2019 και οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αντίστοιχα.

Αν και τα περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο θεωρούνταν ιστορικά στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το μερίδιό τους στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχει μειωθεί, από πάνω από 60% το 1992 σε περίπου 48% το 2019.

Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της πτώσης ήταν η συνεχής παραγωγή πετρελαίου και τα μεγαλύτερα αποθέματα ανακαλύφθηκαν στην Αμερική. Μέχρι το 2012, το μερίδιο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είχε υπερδιπλασιαστεί.

loading...