Πολλάκις, πολλαχώς, και επιστημονικώς, εκτεθειμένος





Κώστα Δημ Χρονόπουλου 

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Πολλάκις –έστω και ….ανορθόγραφα διατυπωμένο – η κατάσταση δεν λαμβάνει μόνον … κ υ ν ο β ο υ λ ε υ τ ι κ ή  κομματική  χροιά και εικόνα, αλλά και ιλαρή.         Κ λ α υ σ ι γ ε λ α σ τ ι κ ή (=προξενεί κλαυσίγελο).

Πρόσφατα δεν ταλαιπωρήθηκε (ως είθισται) μόνον η αισθητική και η πολιτική, αλλά και η επιστήμη. Ακούστηκαν απίστευτα (και ιατρικώς) πράγματα από Ιατρό, τέως αναπληρωτή Υπουργό, τα οποία προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση, ιδίως στους καταρτισμένους επιστήμονες του ιατρικού σώματος. Το ζήτημα ξεσήκωσε σάλο. Υψώθηκαν φωνές διαμαρτυρίας , τόσο εσωκομματικές, όσο και από άλλους χώρους. 

Όταν γίνεται  (παγκοσμίως και πανελλαδικώς) μια γιγαντιαία προσπάθεια να γλυτώσουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας (ήδη χάθηκαν μερικά εκατομμύρια από τον Κορωνοιό) δεν επιτρέπεται κάποιος –ιατρός μάλιστα – να συντάσσεται με το ….

«Αντιεμβολιαστικό Κίνημα» από του βήματος της Βουλής (!). Το χειρότερο να επιχειρεί, με α ν ι σ τ ό ρ η τ α, ά-λ ο γ α επιχειρήματα να πείσει πως η δική του επιστημοσύνη δεν του επιτρέπει να εμβολιαστεί. (Σ.Σ Βέβαια μετά τον σάλο, επακολούθησε η συνήθης –επιστημονική; – κυβίστηση : «Το Φθινόπωρο θα δει και θα πάρει τις αποφάσεις του». Στην όλη φαιδρότητα προστέθηκε και ο καιροσκοπισμός.  Αλήθεια αν όλοι οι εμβολιασθέντες έκαναν το ίδιο παιχνίδι αναμονής, τι θα συνέβαινε;  Θα ζούσαν πολλοί μέχρι το Φθινόπωρο για να αποφασίσουν τον … όψιμο εμβολιασμό τους; ).

 Προσωπικά – όχι ως Ιατρός , αλλά ως αρθρογράφος, ενημερώνω τον Ιατρό Εθνογονέα, συγκεκριμένα πράγματα (που θα όφειλε να γνωρίζει):

Μίλησε για το ότι τα εμβόλια δεν δοκιμάστηκαν αρκετό χρονικό διάστημα, πριν δοθούν προς χρήση. Ακριβές. Αγνοεί όμως την έννοια του κατεπείγοντος.  Ότι δηλαδή δεν υπήρχε χρόνος. Ας ρωτήσει έναν στρατιωτικό ιατρό ή οιονδήποτε εντατικολόγο χειρουργό ή εφημερεύοντα  νοσοκομείου , τι κάνει όταν του φέρουν έναν ασθενή που κινδυνεύει η ζωή του (από τραύμα, γάγγραινα, ή ο,τιδήποτε άλλο). Θα τον πληροφορούσε, πως προέχει η άμεση αντίδραση σωτηρίας της ζωής. 

    Δεν επιτρέπεται να αναμένει να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο ώστε να αποφύγει έναν πχ διασωστικό ακρωτηριασμό! Άρα ορθώς ιατρικώς επισπεύτηκε η άμεση χορήγηση, έστω και μη επαρκώς (ελλείψει χρόνου) δοκιμασθέντων εμβολίων. 

 Τα σημερινά εργαστηριακά μέσα, η τεράστια πρόοδος της επιστήμης, δεν είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων δεκαετιών.  Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρόνο κατόρθωσαν εργαστήρια /φαρμακοβιομηχανίες ορισμένων χωρών να παρασκευάσουν  εμβόλια που έσωσαν –ήδη και συνεχίζουν – δισεκατομμύρια ανθρώπους. 

Οι πτυχιούχοι της Ιατρικής, οι Φαρμακοποιοί, αλλά και οι απλοί πολίτες γνωρίζουν ότι κάθε φάρμακο και κάθε εμβόλιο- από τότε που εφευρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν – έχει και ένα (μικρό συνήθως) ποσοστό παρενεργειών.  

Τι θα γίνει με το … πιπίλισμα της λαϊκίστικης , καραμέλας /γλειφιτζουριού περί κερδών των καπιταλιστών , από μέρους αρτηριοσκληρωτικών συντρόφων που διέκριναν «κονόμα εταιριών» πίσω από την όλη υπόθεση; Το να κερδίζουν κάποιοι που σώζουν ζωές είναι το πρόβλημα ή η τεράστια κοινωνική, ανθρώπινη προσφορά τους; 

Εκτιμώ ως αήθη, ανεπίτρεπτη, την ευθεία επίθεση εναντίον συναδέλφων του ιατρών λοιμωξιολόγων, οι οποίοι …. «κρατούν φανάρι στην Κυβέρνηση» (;).

     Απορώ πως δεν διαμαρτυρήθηκαν εκείνοι, αλλά και δεν αντέδρασε έντονα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. 

     Πρόταση : θα ήταν γενναίο ο ιατρικά πεφωτισμένος τ. Υπουργός να ζητήσει ένα επιστημονικό διακαναλικό διάλογο, με τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους όχι μόνο για να λάμψει η επιστημονική αλήθεια , αλλά και  για να κατατροπώσει τους «Διογένηδες» λοιμωξιολόγους. Το σπουδαιότερο κέρδος θα είναι η σωτηρία μερικών αφελών που συντάσσονται με τις έωλες απόψεις του. 

ΥΓ Ψυχανεμίζομαι (επειδή δεν μου επιτρέπω την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας κάθε πτυχιούχου – Υπουργού ή μη )  πως το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό. Πιθανότατα ο κύριος τ. Υπουργός να σκέπτεται την (επίσημη) ίδρυση ενός νέου κόμματος /φορέα «Αντιεμβολιαστών» με τον ίδιο στο τιμόνι της ηγεσίας. Αν είναι έτσι , το κατανοώ.  Αλλά δεν καταλαβαίνω την εμμονή του σε συστηματική αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία που τον εκθέτει ( και επιστημονικά) !.. 

loading...