Ο παγκόσμιος πολιτισμός υπο το μηδέν ! – Αυτή είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Mια αρσιβαρίστρια από τη Νέα Ζηλανδία, η Laurel Hubbard,

προορίζεται να γράψει ιστορία καθώς θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η 43χρονη, που επιπλέον θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε ηλικία αρσιβαρίστρια που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς, θεωρείται φαβορί για την κατηγορία βαρέων βαρών γυναικών στο Τόκιο.

Αλλά παρόλο που η συμμετοχή της επιδοκιμάστηκε από ομάδες διεμφυλικών, άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και πως υπερέχει σε δύναμη.

Η Hubbert, που έχει κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών το 2017, σε συνέχεια ενός σοβαρού τραυματισμού στο χέρι που είχε στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018 δήλωσε:

«Νιώθω ευγνώμων και σκλαβωμένη από την καλοσύνη και την υποστήριξη που έχω εισπράξει από τόσο πολλούς Νεοζηλανδούς. Όταν έσπασα το χέρι μου στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, πριν από τρία χρόνια, μου είπαν ότι η αθλητική καριέρα μου είχε φτάσει πιθανότατα στο τέλος της. Αλλά η υποστήριξή σας, η ενθάρρυνσή σας και το ενδιαφέρον με βοήθησαν να βγω από το σκοτάδι».

Ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η Hubbert δεν είχε αγωνιστεί διεθνώς στην άρση βαρών προτού ολοκληρώσει τη μετάβαση φύλου στα 35 χρόνια της. Έκτοτε, ωστόσο, έχει κατακτήσει ένα πλήθος διακρίσεων. Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του Τόκιο οφείλεται εν μέρει σε αλλαγές στους κανονισμούς περί τρανς αθλητών, που έγιναν το 2015.

Σύμφωνα με αυτές, οι αθλητές που κάνουν τη μετάβαση από το ανδρικό στο γυναικείο φύλο μπορούν να αγωνιστούν στην κατηγορία γυναικών με την προϋπόθεση τα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης να μην υπερβαίνουν τα 10 nanomoles ανά λίτρα για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Ωστόσο, τον παραπάνω κανονισμό ήρθαν να αμφισβητήσουν πιο πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες όσες αθλήτριες έχουν περάσει αντρική εφηβεία παραμένουν σε πλεονεκτική θέση από άποψη σωματικής δύναμης, ακόμα και αν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης.

loading...