Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!

Στη Μεγάλη Βρετανία, με το υψηλότερο ποσοστό των εμβολιασθέντων στην Ευρώπη (45%) καλπάζουν τα κρούσματα της μετάλλαξης DELTA

Με πολύ ενδιαφέρον, στα όρια της αγωνίας, διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Jerusalem Post (by Rοssela Tercatin) όσο και τα ρεπορτάζ από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ισραήλ είναι η τρίτη πιο εμβολιασμένη χώρα στο κόσμο (57%) και ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου ο πιο εμβολιασμένος πληθυσμός της Ευρώπης με ποσοστό 45% πλήρως εμβολιασθέντων.

Στη Μεγάλη Βρετανία λοιπόν καλπάζουν τα κρούσματα της μετάλλαξης DELTA ενώ στο Ισραήλ θερίζουν οι πρωτοφανείς για την εποχή ιογενείς λοιμώξεις!

-Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο!..,

δηλώνει ο Dr Tal Brosh, επικεφαλής της Μονάδας Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod.

H κρίση της Covid-19 μπορεί να έχει τελειώσει (;) αλλά σε όλο το Ισραήλ ενήλικες και παιδιά αρρωσταίνουν από ιογενείς λοιμώξεις σε ένα φαινόμενο που είναι άνευ προηγουμένου και απρόσμενο για αυτήν την περίοδο του έτους, σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

-Δεν έχουμε ξεναδεί ποτέ να συμβαίνει κάτι παρόμοιο εξηγεί ο Dr. Tal Brosh.

«Παρακολουθούμε ιογενείς λοιμώξεις στο νοσοκομείο, που φυσικά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αυτού που συμβαίνει στην κοινότητα, καθώς για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, υπάρχουν πολλοί περισσότερα εκεί έξω. Από την Άνοιξη, παρατηρούμε έναν αυξανόμενο αριθμό αναπνευστικών ασθενειών και από τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση των περιπτώσεων RSV ».

Ο RSV, ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα μαζί με τη γρίπη και είναι ιδιαίτερα σοβαρός για πολύ μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, ευάλωτους ενήλικες.

–Συνήθως το βλέπουμε να εξαφανίζεται το καλοκαίρι, αλλά αν λάβουμε υπόψη τους τωρινούς αριθμούς τώρα, είναι σαν να βρισκόμαστε στον χειμώνα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει αιφνιδιασμένος ο Brosh.

–Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020-2021, δεν είδαμε μια μεμονωμένη περίπτωση RSV…”

Ο RSV δεν είναι ο μόνος ιός που κυκλοφορεί ευρέως – άλλες ασθένειες που μολύνουν σήμερα έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων είναι ένας τύπος αδενοϊού, ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) και ο ρινοϊός. Όλα αυτά σχετίζονται με αναπνευστικά συμπτώματα και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά του σοβαρού κρυολογήματος. Κι αυτό παρότι η γρίπη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της από το χειμώνα πριν από την πανδημία!

“Ωστόσο, δεν ελέγχουμε τον τύπο του ιού σε όλες τις περιπτώσεις”, δήλωσε η Dr. Tal Snir, διευθύντρια της Εφηβικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ (Παιδικό Νοσοκομείο Dana-Dwek).

Ο Snir σημείωσε ότι μετά το έτος της πανδημίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι ασθένειες επανεμφανίζονται.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικές και γαστρεντερικές παθήσεις ήταν ασυνήθιστα μεγάλος και στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Dr Giora Weiser, διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Έκτακτης Ανάγκης.

«Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, βλέπουν φίλους και έχουν μια φυσιολογική ζωή ξανά, και αυτοί οι ιοί παίρνουν την εκδίκηση τους», δήλωσε ο Weiser.

Αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ο Weiser είπε ότι δεν ήταν εύκολο για το προσωπικό λόγω της υπερφόρτωσης της εργασίας.

Όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς αυτό το κύμα λοιμώξεων θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

“Αυτό δεν είναι πανδημία, αυτοί οι ιοί υπάρχουν στη χώρα και κάθε χειμώνα έρχεται με ασθένειες”, δήλωσε ο Brosh. «Αυτό που είναι περίεργο τώρα είναι η εποχή που εμφανίσθηκαν (καλοκαίρι) και δεν ξέρουμε αν θα εξαφανισθούν σύντομα ή θα συνεχιστούν ως τον επόμενο χειμώνα και τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα η  μελέτη REACT-1, η μεγαλύτερη εθνική έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθεί την εξάπλωση του κορωνοϊού, διαπίστωσε ότι τα περιστατικά Covid-19 αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 20 Μαΐου και 7 Ιουνίου.

Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλοί, επιστήμονες πίσω από το πρόγραμμα εμβολιασμών προειδοποίησαν ότι το ξέσπασμα του τρίτου κύμματος φαίνεται στην εκθετική καμπύλη. Ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, Paul Elliott, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε δίκιο να καθυστερήσει την «Ημέρα της Ελευθερίας» κατά ένα μήνα επειδή η κατάσταση της χώρας «είναι αρκετά ασταθής αυτή τη στιγμή».

Το ποσοστό θετικότητας της Βρετανίας, το γνωστό «R», υπολογίστηκε σε 1,44, νούμερο που είναι υψηλότερο από την επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα μεταξύ 1,2 και 1,4. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε άλλες 9.055 καθημερινές λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, τις υψηλότερες που καταγράφηκαν σε τέσσερις μήνες. Υπήρξαν επίσης άλλοι εννέα θάνατοι από επιπλοκές της covid-19.

loading...