ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ… ΤΟ ΧΑΟΣ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Στον Φαληρικό Όρμο της Αττικής πραγματοποιείται ένα μεγαλόπνοο έργο, που όμως έχει καταντήσει “γεφύρι της Άρτας”, αφού πάμε στα τέσσερα χρόνια για την Α΄ φάση και βλέπουμε…

Αλλά ας πιάσουμε το εν λόγω έργο από την αρχή…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 θα πραγματοποιείτο συνάντηση για την μεγάλη ανάπλαση στο Δέλτα Φαλήρου! Στις 5:00 μ.μ. ο Πρωθυπουργός της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συναντιόταν με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐστατο ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano, η οποία θα του παρουσίαζε το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”! Η συνάντηση θα πραγματοποιείτο στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου – Γυάλινο κτήριο, αίθουσα “Ορέστης”!

Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να ενισχύσει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου και να δημιουργήσει ένα φυσικό και ποιοτικό πάρκο με λειτουργίες πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, εντασσόταν στο πλαίσιο της επιλογής του ιδίου και της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Αθήνας συνολικά!

Στη συνάντηση θα συμμετείχαν επίσης η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Εμπνευστής του έργου ο Νίκος Σηφουνάκης…

Μετά από έναν χρόνο περίπου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης της κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου στις 21 Φεβρουαρίου 2012 ανακοίνωνε ως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει γίνει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, κατά την παρουσίασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Επρόκειτο για την έκταση 760 στρεμμάτων από το ΣΕΦ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου.

Βάσει της μελέτης του Renzo Piano, προβλεπόταν μεταξύ άλλων, ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου TAE KWON DO σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, βύθιση της παραλιακής λεωφόρου και αντιπλημμυρική προστασία των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας.

Επίσης προβλεπόταν να κατασκευαστούν προβλήτες στη θάλασσα, αναψυκτήρια και εστιατόρια στους χώρους του πάρκου που θα εντάσσονται σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο τρίπτυχο φύση, πολιτισμός, αθλητισμός.

Από τα έσοδα που θα προέκυπταν από τις εμπορικές χρήσεις αναμένονταν να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες συντήρησης.

Την εποπτεία του προγράμματος θα είχαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και η Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου που είναι και ο διαχειριστής της έκτασης για λογαριασμό του Δημοσίου.

Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού θα χρηματοδοτείτο από το ΕΣΠΑ και θα στοίχιζε 250 εκ. ευρώ!

Βέβαια να σημειωθεί, ότι με ενέργειες του κ. Σηφουνάκη πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης!

Ο Γιάννης Σγουρός καταγγέλλει πως η “Αθηναϊκή Ριβιέρα” έγινε “γεφύρι της Άρτας”…

Ωστόσο, αποδείχτηκε πως ήταν “άνθρακες ο θησαυρός” αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπλασης της Αττικής!

Και δείτε το γιατί! Αφού στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 από την γραμματεία της περιφερειακής παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” του κ. Γιάννη Σγουρού έβγαινε το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με θέμα:

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος και εκτόξευση του κόστους του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου:

– Ταλαιπωρία χωρίς τέλος και εκτόξευση του κόστους του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου!

– Να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο με τη μικρότερη επιβάρυνση για τους πολίτες ζητά ο Γ. Σγουρός!

– Ο κ. Πατούλης ένα χρόνο παρακολουθεί….

Έχουν περάσει 3 ½ περίπου χρόνια από τότε που, η τέως Περιφερειάρχης Αττικής υπέγραψε (σ.σ. 2017) την σύμβαση κατασκευής του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, Α’ φάση, (σ.σ. με χρήματα του αποθεματικού του Γιάννη Σγουρού από ιδίους πόρους κι όχι από το ΕΣΠΑ, με εντολή της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ).

Ένα έργο που διαφημίστηκε ως η κατασκευή της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τις θετικές επιπτώσεις του σε όλη την Αττική και τους κατοίκους της.

Ένα έργο 150 εκ. ευρώ προϋπολογισμού, που ιστορικά είχε ξεκινήσει να συζητιέται στην Περιφέρεια Αττικής από το 2011, όταν και ρητά αποκλείστηκε η κατασκευή του από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας και αυτό όχι γιατί δεν αντιλαμβανόμασταν την σκοπιμότητα του έργου, αλλά λόγω του μεγέθους του, καθώς ένα τέτοιο φαραωνικό έργο θα απομυζούσε τους πόρους της Περιφέρειας σε βάρος όλων των υπολοίπων έργων σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας (σ.σ. όπως βέβαια και έγινε).

Επιλέχθηκε συνεπώς το έργο να προταθεί στο ΕΣΠΑ, χωρίς επιτυχία όμως, διότι το αίτημα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο επανήλθε όταν άλλαξε η Διοίκηση το 2015, τότε που επιλέχθηκε η αρχή του “φαίνεσθαι” να έχει μεγαλύτερη αξία από του “είναι”. Τότε λοιπόν άρχισε να διαφημίζεται η “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, που θα κατασκευαζόταν σε 2 χρόνια (σ.σ. και ακόμη δεν έχει τελειώσει η Α΄ φάση κατασκευής).

Τι έχουμε σήμερα μετά από 3 ½ χρόνια;

Το κόστος του από τα 73 εκ. € (αρχική σύμβαση) έχει ξεπεράσει τα 105 εκ. € μετά τη σύναψη τριών συμπληρωματικών συμβάσεων που αύξησαν το κόστος κατά 50% (και όλα αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους)!

Αναλυτικά: ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 150 εκ. ευρώ, η σύμβαση 73.045.305,24 ευρώ!

1η συμπληρωματική σύμβαση 6.313.080,41,

2η συμπληρωματική σύμβαση 22.580.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο με την αρχική σύμβαση 109.564.385,41 ευρώ συν απολογιστικά γύρω στα 10 εκ. ευρώ.

Αρχική προθεσμία από 15/5/2017 για 21 μήνες δηλ. 15/2/2019 όπου θα τελείωνε!

Το έργο είναι ολοκληρωμένο κατά 75% με προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Τα εργοτάξια τους τελευταίους μήνες υπολειτουργούν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση χωρίς παράλληλα να υπάρχει πρόσβαση και οπτική θέα στη θάλασσα από την πλευρά του Μοσχάτου.

Όλα αυτά και ενώ βρισκόμαστε μόνο στην Α΄ φάση του έργου, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις από που θα χρηματοδοτηθεί η Β΄ φάση του έργου, πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα αποδοθεί το σύνολο του έργου στους πολίτες.

Παράλληλα η διοίκηση του κ. Πατούλη παρακολουθεί “αδιάφορη” τις εξελίξεις και σηκώνει τους ώμους της θεωρώντας ότι, οι αρχικές καταστροφικές επιλογές της κ. Δούρου, δημιουργούν άλλοθι για την μετέπειτα διαχείριση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι:

«Σήμερα η Ριβιέρα έχει καταντήσει ένα βαρέλι χωρίς πάτο, όπου έχουμε ρίξει πάνω από 100 εκ ευρώ και δεν έχουμε φθάσει ούτε στο μισό του συνολικού έργου. Η περίοδος του άκρατου λαϊκισμού, των έργων χωρίς αντίκρισμα, έχει περάσει. Η ορθολογιστική κατανομή πόρων ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα πρέπει να είναι η βασική αρχή που διέπει την κάθε Διοίκηση. Κοινώς τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής να πιάνουν τόπο. Πρακτική που εμείς υπηρετήσαμε με μεγάλη ευλάβεια. Σήμερα διαπιστώνουμε μια αδράνεια και αδυναμία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Με αυτές τις συμπεριφορές και ταχύτητες δράσης, σε συνδυασμό και με τις υπερδεσμεύσεις πόρων για έργα χωρίς χρήματα, θα χαθούν δυστυχώς και άλλα χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, των 5 εκ πολιτών, θα χάσει την μεγάλη ευκαιρία της ανάπτυξης»!

Και συμπλήρωσε:

«Είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη αφενός μεν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αφετέρου να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης που θα πάψουν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες»!

Φιγούρα, ρεβεράντζα, φρου – φρου και αρώματα…

Έτσι στα ξαφνικά, που λέγει και το λαϊκό άσμα, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 παρακολουθήσαμε την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να επισκέπτονται το εργοτάξιο του Παραλιακού Μετώπου στο Φάληρο! Μαζί τους οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος και του Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου!

Μετά το πέρας της επίσκεψης και της ξενάγησης των υψηλών προσώπων και αφού αρχικά ο αρμόδιος του έργου στην ενημέρωσή του, τους υπέδειξε ότι το έργο ήταν από την τελείως αντίθετη πλευρά που κοιτούσαν η κ. Γεννηματά και ο κ. Πατούλης, η κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

«Αυτό το έργο στο Φαληρικό Όρμο είναι ένα έργο πνοής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο! Η παράταξή μας, το εμπνεύστηκε, το ξεκίνησε και γι΄ αυτό το παρακολουθούμε συνεχώς!

Ζητήσαμε την άμεση δημοπράτηση της Β΄ φάσης και σήμερα ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Αύγουστο!

Χαιρόμαστε, που έστω και με καθυστέρηση δυο (2) ετών, η πίεσή μας και μάλιστα μετά και την ερώτηση που έκανα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (;;;), πιάνει τόπο!

Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη, γιατί θέλουμε να δούμε την ελεύθερη πρόσβαση πια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής σε αυτό το μεγάλο έργο, αλλά και το ουσιαστικό ρόλο των Δημάρχων σε συνεργασία με την Περιφέρεια»!

Ερωτάσθε κ. Φώφη Γεννηματά…

Από το σημείο αυτό ξεκινούν τα ερωτήματά μας σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω!

Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017!

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν έχει επισκεφτεί ξανά τον Φαληρικό Όρμο! Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζουμε, αν η προχθεσινή της επίσκεψη ήταν η πρώτη, γιατί καθυστέρησε τόσο; Γιατί το όψιμο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε με τόση καθυστέρηση και από πού προκλήθηκε; Μήπως ξεκίνησε ήδη προεκλογική κομματική εκστρατεία (στο ΚΙΝΑΛ);

Επί έξη (6) χρόνια ως Πρόεδρος γιατί δεν εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον, παρά το εκδήλωσε αυτήν την χρονική στιγμή;

Γιατί δεν έκανε καμιά αναφορά στον πρώην Περιφερειάρχη και σημερινό επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” Γιάννη Σγουρό, ο οποίος καταγγέλλει συνεχώς και την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό την κ. Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και την σημερινή υπό τον κ. Γιώργο Πατούλη και για την εκτόξευση του κόστους του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου!

Πού ήταν οι ευαισθησίες της κ. Γεννηματά στο περιεχόμενο των καταγγελιών του Γιάννη Σγουρού και όπως αυτές διατυπώθηκαν στο ΔΤ της 20ης Σεπτεμβρίου 2020;

Κάλεσε τον κ. Σγουρό για ενημέρωση, ως όφειλε και όπως θα όφειλαν οι ενοχλημένες ευαισθησίες της;

Κάλεσε τον πρώην Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη για να την ενημερώσει;

Γιατί αρκέστηκε μόνο στην ενημέρωση από τον κ. Πατούλη, εμπαίζοντας τους Δημάρχους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου με κομπλιμέντα και ευχολόγια;

Τώρα τα δικά μας συμπεράσματα, οι δικές μας εκτιμήσεις…

Δικαιολογημένα ανησυχεί η κ. Φώφη Γεννηματά και δικαιολογημένα ξεκίνησε επικοινωνιακό παιχνίδι με τους πολίτες – ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών!

Τώρα θα μου πείτε, γιατί χέρι – χέρι με τον κ. Γιώργο Πατούλη;

Μα γιατί ο Περιφερειάρχης Αττικής δεν απολαμβάνει πια της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την στήριξη του οποίου εκλέχτηκε Περιφερειάρχης Αττικής!

Άλλωστε, έχω γράψει, πως για Περιφερειάρχη Αττικής στις εκλογές του 2023 ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ έχουν καταλήξει στην κατ΄ αρχήν επιλογή του κ. Νίκου Χαρδαλιά!

Έτσι η πολιτική συμμαχία της κ. Φώφης Γεννηματά – που ξαφνικά θυμήθηκε ότι το έργο στον Φαληρικό Όρμο το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε η Παράταξή της – με τον κ. Γιώργο Πατούλη, εξυπηρετεί πολιτικά και τους δυο!

Γιατί όπως σας έχω πει πολλές φορές: “Ο Γιώργος είναι πονηρός”! Παραχωρώντας την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του έργου (που υπολείπεται κατά 15%) στις κυρίες Δούρου και Γεννηματά, ώστε να καρπωθεί εκείνος την Β΄ φάση, δηλαδή την ολοκλήρωση του έργου, που θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο του 2023!

Παρά ταύτα, θα περιμένουμε τον Αύγουστο, για να δούμε πόσο παχιές θα είναι οι μύγες και εάν θα πέσουν μέσα στο νέο χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλαν η κ. Γεννηματά και ο κ. Πατούλης στην υλοποίηση της Αττικής Ριβιέρας! Οψόμεθα!

Υ.Γ.1:

Για την χρηματική εκτόξευση του έργου, αλλά και για την πολύχρονη ταλαιπωρία των πολιτών, υπάρχει περίπτωση να γίνει εισαγγελική παρέμβαση;

Υ.Γ.2:

Δεν πρέπει κανείς να αγνοεί, ότι αυτό το μεγαλόπνοο έργο πληρώνεται από τον φορολογούμενο λαό!

loading...