Ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι ο Ερντογάν με το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης -Αύριο κάνει...σεφτέ


 Έχουν ξεκινήσει ανασκαφικές εργασίες στην Τουρκία για την κατασκευή του καναλιού της -Αύριο η επίσημη τελετή τοποθέτησης των θεμελίων-Έντονη κριτική από Ιμάμογλου

Την επιμονή της στο φαραωνικό έργο του περιβόητου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης διατρανώνει η κυβέρνηση Ερντογάν, και αύριο ο ίδιος ο “σουλτάνος” θα παρευρεθεί στην τελετή τοποθέτησης θεμελίων, την ίδια στιγμή που η κριτική από τον Ιμάμογλου κορυφώνεται.


Στην Τουρκία, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, η οποία σκοπεύει, μαζί με το Βόσπορο, να συνδέσει το Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Μια μέρα πριν από την επίσημη τελετή για την τοποθέτηση των θεμελίων , η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, χωματουργικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην τοποθεσία της μελλοντικής γέφυρας Sazlidere και έχει ετοιμαστεί μια τελετή.

Στην τελετή το Σάββατο, θα τεθούν τα θεμέλια για τη γέφυρα Sazlidere, η οποία θα γίνει μία από τις έξι γέφυρες του καναλιού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει μέρος στους εορτασμούς. Η γέφυρα θα έχει μήκος 1.618 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κύριας έκτασης των 440 μέτρων, δύο πλευρικές εκτάσεις 210 μέτρων καθεμία και ένα τμήμα πρόσβασης. Η γέφυρα θα έχει πλάτος 46 μέτρα και οι πύργοι θα έχουν ύψος 196 μέτρα.


Οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης το 2023 και να ανοίξει τον ίδιο χρόνο για να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας.

Τα θεμέλια του Kanal Istanbul θα τεθούν το Σάββατο 26 Ιουνίου. Θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα, πλάτος 275 μέτρα και βάθος 20,75 μέτρα. Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Adil Karaismailoğlu δήλωσε σχετικά: «Canal Istanbul; Είναι το σωστό για τον λαό μας, για την Τουρκία». Ο Adil Karaismailoğlu ήλεγξε τις εργασίες στην περιοχή της πρώτης γέφυρας που θα κατασκευαστεί στο φράγμα Sazlıdere στη γραμμή Canal Istanbul.


Μίλησε για “έργο οράματος” και τόνισε πως η “Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα που έχει κάνει βήματα με σκοπό να έχει λόγο στην παγκόσμια αρένα και προσπαθεί να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε Εμπορική Λίμνη. Στόχος μας να κάνουμε τη χώρα μας παγκόσμιο κέντρο logistics το 2023. Οι στόχοι για τα έτη 2053 και 2071 θα δώσουν δουλειά στους νέους μας και φαγητό στις οικογένειές μας. Το Kanal Istanbul διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι είναι οι θεμελιώδεις δυναμικές της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Το Kanal Istanbul είναι το σωστό πράγμα για τους ανθρώπους μας, για την Τουρκία. Έχουμε κάνει τα σωστά πράγματα για τη χώρα μας μέχρι τώρα και θα το κάνουμε ξανά”.Αναφέροντας ότι 204 επιστήμονες συμμετείχαν στο μηχανικό έργο του Kanal Istanbul Project, ο υπουργός Karaismailoğlu επεσήμανε επίσης ότι το έργο θα εκπληρώσει ένα σημαντικό καθήκον για να τονίσει την Κωνσταντινούπολη, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του κόσμου!


«Θα συνδέσει τον κόσμο με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων.

“Με το Kanal Istanbul, θα ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές” προσθέτει.


 


Κριτική από τον Ιμάμογλου

 


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του İBB Ekrem İmamoğlu εξήγησε τα γεγονότα σχετικά με το Κανάλι. "Τώρα θα αρχίσω να σας λέω για μια ψευδαίσθηση", είπε ο İmamoğlu, και υποστήριξε πως το όλο σκηνικό είναι “μια προσπάθεια να σώσουμε την ημέρα πολιτικά”. “Αυτή η γέφυρα θα είχε κατασκευαστεί ακόμη και αν δεν υπήρχε περίεργη ατζέντα που ονομάζεται Kanal Istanbul στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας. Αυτή είναι η ψευδαίσθηση”, είπε.

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu τόνισε ότι το πεδίο Sazlıdere είναι μια από τις σημαντικότερες λεκάνες απορροής και για τις γεωργικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης. «Το φράγμα Sazlıdere παρέχει περίπου το 10% των αναγκών σε νερό της Κωνσταντινούπολης.


Ο Ιμάμογλου μίλησε για την προχθεσινή επέτειο (23 Ιουνίου) των τουρκικών εκλογών και “της άδικης και παράνομης ακύρωσης των εκλογών” και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 2 χρόνια, “υπογραμμίζω ότι ούτε ένα άτομο δεν έχει καταδικαστεί σε τουρκικά δικαστήρια σχετικά με τις εκλογές που ονομάστηκαν «Εξαπάτηση» και «Κλοπή»”.


“Γιατί ένιωσα την ανάγκη να σας το υπενθυμίσω αυτό; Επειδή ενώ έκανα την εκστρατεία μου στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης, είπα στους πολίτες μας ότι ήμουν εναντίον αυτού του έργου στις συγκεντρώσεις που διεξήγαγα. Είπα ότι αυτό το έργο θα προκαλέσει βαριές και μη αναστρέψιμες καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη. Είπα, «θα σηκώσω το ανάστημά μου. Οι άνθρωποι με επέλεξαν. Μόλις αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα τερματίσουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη από την προηγούμενη διοίκηση με το υπουργείο”.
Διευκρίνισε ότι το κανάλι παρά του ότι εισήχθη ως «κρατικό έργο» από τις αρχές, .δεν είναι κρατικό έργο. “Πρόκειται για εκλογικό σχέδιο” υποστηρίζει.

Είπε ακόμη ότι πολλές τουρκικές τράπεζες δεν μπορούσαν να δανείσουν αυτό το έργο επειδή υπέγραψαν τη Συμφωνία Αρχών Υπεύθυνων Τραπεζών των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το μνημόνιο παρέχει το πλαίσιο για τις τράπεζες να μην βλάπτουν ανθρώπους και τον πλανήτη, και οι υπογράφοντες πρέπει να το τηρούν αυτό. “Δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανέναν επιστήμονα να λέει πως αυτό το έργο είναι χρήσιμο . Αυτό από μόνο του είναι απόδειξη ότι το έργο είναι μια καταστροφή”, είπε.Δεν υπάρχουν σχόλια :