Μαρτυρίες κατοίκων του Σερφσάιντ: «Ηταν στα μπαλκόνια τους ουρλιάζοντας»

 ΣΕΡΦΣΑΪΝΤ. Από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου, η Κασσάνδρα Στράτον (Cassondra Stratton) ένιωσε τρόμο και είδε το κατάστρωμα της πισίνας να υποχωρεί. Αμέσως τηλεφώνησε στον άνδρα της Μάικλ στο Ντένβερ, 2000 μίλια μακριά.

Ο Μάικλ άκουγε την Κασσάνδρα, η οποία για να αποφύγει την πανδημία είχε καταφύγει στο διαμέρισμά τους στην παραλία του Σερφσάιντ, όταν του περιέγραψε μια ξαφνική δόνηση. «Και μετά το τηλέφωνο σώπασε» είπε ο Μάικλ.

«Φώναξε αιματηρή δολοφονία και αυτό ήταν», είπε η αδερφή της Στράτον, Ασλι Ντιν (Ashley Dean).

Ηταν μετά τη 1 π.μ. την Πέμπτη και οι ξενύχτηδες στο Champlain Towers South παρακολουθούσαν τηλεόραση, χαλάρωναν στις βεράντες τους, κουβεντιάζοντας στο τηλέφωνο. Ενα απαλό τροπικό αεράκι ερχόταν από τον ωκεανό. Ο ουρανός ήταν ένα θολό σκούρο μπλε, ένα κοινό θέαμα σε φεγγαρόλουστες νύχτες στη Νότια Φλόριδα, όπου τα σύννεφα και η υγρασία αντανακλούν τη λάμψη των φώτων της πόλης.

Τότε ακούστηκε ένας ήχος σαν ουρλιαχτό. Από τη μέση και πάνω του 12ώροφου κτιρίου, περίεργες πορτοκαλί λάμψεις διαπερνούσαν τη νύχτα.

Πέμπτη, 1:20 π.μ. πραγματοποιήθηκε μια κλήση στο κανάλι διάσωσης της Πυροσβεστικής της κομητείας Miami-Dade. Ο καλών είπε ότι υπήρξε «κατάρρευση του γκαράζ». Το ραδιόφωνο κάλεσε το τμήμα 76 της Πυροσβεστικής από το Bay Harbor Islands, ούτε δύο μίλια μακρύτερα.

Στη Λεωφόρο Κόλινς και 88η Οδό, ακριβώς βόρεια της πόλης του Μαϊάμι Μπιτς, το Champlain Towers South σείστηκε απότομα και κατέπεσε. Οι άνθρωποι άκουσαν μια έκρηξη, μετά μια πιο δυνατή.

Υπήρχε αρκετός χρόνος για να σηκωθούν από το κρεβάτι και να μπουν στο διπλανό δωμάτιο, για να αρπάξουν ένα τηλέφωνο ή κλειδιά.

Και τότε ένα τεράστιο κομμάτι του κτιρίου απλώς έπεσε. Περίπου 55 με 70 διαμερίσματα από σκυρόδεμα, χάλυβα και έπιπλα κατέρρευσαν μέσα σε καπνό και φωτιά.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε από κοντινές κάμερες παρακολούθησης, η κατάρρευση φαινόταν να συμβαίνει σε αργή κίνηση. Ενα τεράστιο τμήμα του κτιρίου στη βόρεια πλευρά του ισοπεδώθηκε. Οκτώ δευτερόλεπτα αργότερα, ένα δεύτερο κομμάτι, το κομμάτι που βρίσκεται πιο κοντά στην παραλία, έπεσε. Σε 11 δευτερόλεπτα, υπήρχε κενό σε ένα χώρο όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν τα σπίτια τους.

Ο Ιούνιος είναι μια ήσυχη στιγμή σε αυτή τη μικρή πόλη, μόλις οκτώ επί οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, στο στενό αστικό νησί που χωρίζει το Μαϊάμι από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα διαχειμαζόμενα πουλιά έχουν πετάξει προς τα πίσω βόρεια. Οι τουρίστες, ακόμη και σε μη πανδημικά χρόνια, είναι λιγοστοί. Σε κτίρια, όπως το Champlain Towers, ορισμένες μονάδες είναι σφραγισμένες για το καλοκαίρι.

Αλλά ακόμη και στη μέση της νύχτας, λίγοι άνθρωποι διέσχιζαν τα πεζοδρόμια κοντά στο κτίριο. Και, στην κυρίως ερημική αμμουδιά που χωρίζει τον πύργο από τη θάλασσα, ένας μοναχικός ψαράς, ο Ντίνο Μπουιζίν (Dino Buisine), βρισκόταν στην καρέκλα του στην παραλία έχοντας ρίξει το καλάμι του να ψαρέψει «crevalle jack» (αλογοκοκκάλι).

«Ακουσα ένα μεγάλο γκρρρρ και έπειτα είδα αυτή τη μεγάλη μπάλα σκόνης στον αέρα», είπε ο Μπουιζίν, που θυμάται όταν χτίστηκε το Champlain το 1981. «Ακουσα την έκρηξη και έμοιαζε με ντόμινο: Πρώτο ένα μέρος ήρθε κάτω, τότε το μέρος πίσω από αυτό. Μπορούσα να ακούσω κραυγές από ανθρώπους από την άλλη πλευρά, την πλευρά που εξακολουθούσε να στέκεται. Ηταν στα μπαλκόνια τους, ουρλιάζοντας, επειδή οι ανελκυστήρες δεν λειτούργησαν».

Στο μεταξύ, το 2018 καταγράφηκαν δομικές βλάβες, αλλά η επιδιόρθωση καθυστέρησε με αποτέλεσμα να σημειωθεί η κατάρρευση.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο σ’ ένα ασταθές βουνό από συντρίμμια αναζητώντας σημάδια ζωής από κάποιον από τους 150 αγνοούμενους.

Με τη βοήθεια σκύλων, καμερών, ηχοβολιστικών συσκευών και βαρύ εξοπλισμού, οι διασώστες αναζητούν οποιουσδήποτε χώρους μπορεί να έχουν σχηματισθεί μέσα στα συντρίμμια και επιτρέπουν σε ανθρώπους, που έχουν ενδεχομένως επιζήσει της κατάρρευσης, να αναπνέουν.

https://www.ekirikas.com/

loading...