ΡΆΜΑ : Ζηλιάρα η Αθήνα…. για τη σχέση του με τον Ερντογάν

Ο κ. Έντι Ράμα, προφανώς χαρούμενος απ’ την εξέλιξη στο πεδίο έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όπου το Συμβούλιο Υπουργών λόγω αντιθέσεων Σόφιας και Σκοπίων δεν κατέληξε σε συμφωνία ορισμού ημερομηνίας διακυβερνητικής διάσκεψης, βρίσκεται σήμερα για επίσκεψη στα Σκόπια. Μετέχει στο Πρώτο Οικονομικό Φόρουμ – Σκόπια 2021.

 Κατά την είσοδο του στο κτίριο των συνεδριάσεων ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Άγκυρα. Βρήκε την ευκαιρία άλλη μια φορά να στάξει μαυρίλα εις βάρος της Ελλάδας η οποία μάλιστα δια στόματος Υπουργού των Εξωτερικών στα πλαίσια του Φόρουμ των Δελφών είχε ξεκαθαρίσει ότι εστιάζει στις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα και όχι της Αλβανίας με την Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν.

 Προφανώς όμως και δεδομένου ότι αφυπνίζεται και η κοινωνία στην Αλβανία και αρχίζει να αντιδρά για το επικίνδυνο ολίσθημα στρατηγικής προσέγγισης και προσανατολισμού της χώρας τους προς την Τουρκία και τα ΝέοΟθωμανικά σχέδια του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν, άλλη μια φορά βρήκε την προσφιλή του υπεκφυγή.

  Ωστόσο δύο χαρακτηριστικά της προκλητικής του δήλωσης σήμερα: η μία αφορά τον τόπο απ’ όπου γίνεται. 

Τα Σκόπια όπου επίσης λόγω προπαγάνδας αλλά και της γνωστής δύσκολης σχέσης τους με την Αθήνα υπάρχει έδαφος να ακούγονται ανάλογες του ύφους του Ράμα ρητορεύσεις.

 Το δεύτερο αφορά την μεταφορά με ευθύνη τουρκοκινούμενων εθνικιστών της μερίδας του Ιντρίζι των Τουρκοτσάμηδων προκλητικών εκδηλώσεων στα Σκόπια για τη δήθεν επέτειο απ’ τη φυγή τους απ’ τη Θεσπρωτία. Εξ άλλου χθες TRT και Anadolu Agency στις αλβανικές τους ενημερωτικές εκδοχές είχαν τα σχετικά ρεπορτάζ με τις ενέργειες της Αστυνομίας της Βόρειας Μακεδονίας να συμμαζέψει τα προκλητικά πανό. 

Η δήλωση του κ. Έντι Ράμα αξίζει προσοχής. Ο διάλογος σε μετάφραση έχει ως εξής:

«Η δημοσιογράφος: 

Πως είναι οι σχέσεις με την Τουρκία

Έντι Ράμα:

 Μήπως γίνεστε ζηλιάρα απ’ αυτή τη σχέση, διότι είναι μια γόνιμη σχέση και για αμφότερες τις πλευρές.

 Για μας είναι πολύ ξεκάθαρο, ζούμε στο μέσο του τριγώνου, και οι άνθρωποι, η ιστορία μας κάνουν στρατηγικούς εταίρους.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι ζήτημα ζήλιας…

Έντι Ράμα: Μιλούσα για τη δική σου σχέση, όχι για τις επίσημες ζηλοτυπίες απ’ την Ελλάδα…».

loading...