«Χιλιάδες Άνθρωποι θα Ζήσουν στον Άρη Μέσα σε 20 Χρόνια»

 «Από το Φεγγάρι στον Άρη», λέγεται το περιβόητο πρόγραμμα της NASA που θα χρησιμοποιήσει ό,τι μάθαμε -και θα μάθουμε- από την εκ νέου εξερεύνηση της Σελήνης μέσα στη δεκαετία του 2020, για το επόμενο τεράστιο άλμα της ανθρωπότητας, την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη. Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που σχεδιάζουν πυρετωδώς την απόβαση στον Άρη. Η Ρωσία, η Κίνα, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και ο Richard Branson έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Ο δημοσιογράφος του επιστημονικού ρεπορτάζ και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς θα ζήσουμε στον Άρη», Stephen Petranek, θα στοιχημάτιζε στον Elon Musk, ο οποίος σύμφωνα με τον Petranek θα φτάσει πρώτος πιθανόν, τόσο σύντομα όσο το 2028, σίγουρα με τη συμβολή της NASA.

Κι αν ο Matt Damon στην ταινία “The Martian” έκανε τα πάντα για να γυρίσει στη Γη, ο Stephen Petranek λέει στο VICE ότι «θα υπάρξουν γενιές ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ζήσουν στον πλανήτη μας. Θα είναι αληθινοί Αρειανοί». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο εποικισμός του Κόκκινου Πλανήτη είναι ίσως η μοναδική επιλογή της ανθρωπότητας, που πρέπει να γίνει άμεσα πραγματικότητα αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως είδος.

Στο βιβλίο του, ο Stephen Petranek εξερευνά το αν ο πλανήτης Άρης μπορεί να μετατραπεί και με ποιους τρόπους σε ένα διαστημικό Κήπο της Εδέμ και παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι στα «παρασκήνια» της κινηματογραφικής κούρσας για την κατάκτηση του επόμενου μεγάλου συνόρου της ανθρωπότητας. Ο συγγραφέας μιλάει στο VICE για το πώς θα είναι πρακτικά η καθημερινότητα των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη, αλλά και για τους λόγους που η εξερεύνηση του Άρη μπορεί να μας κάνει να δούμε τον δικό μας πλανήτη πιο καθαρά. Δεν παραλείπει να απαντήσει στο αν ο ίδιος θα πάει στον Άρη, όταν αυτό γίνει εφικτό.

VICE: Γιατί θεωρείτε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν στον πλανήτη Άρη;
Stephen Petranek: Διότι υπάρχουν πολλές υπαρξιακές απειλές για την ανθρώπινη επιβίωση στη Γη. Η ανθρωπότητα δεν θα επιβιώσει ως είδος, αν δεν βρει ένα άλλο «σπίτι». Κάποια μέρα η Γη θα χτυπηθεί από έναν αστεροειδή τόσο μεγάλο, όσο αυτός που σκότωσε το 75% της ζωής στον πλανήτη μας, 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Κανένας άνθρωπος δεν θα επιβίωνε από κάτι τέτοιο.

Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει για πάντα στη Γη, διότι τελικά ο Ήλιος θα αρχίσει να οδεύει προς τον θάνατό του. Όταν αυτό συμβεί, η Γη θα καταστραφεί, λόγω ακτινοβολίας που κανένα είδος ζωής δεν θα μπορέσει να αντέξει. Πρέπει να γίνουμε ένα είδος που εξερευνά το διάστημα και μπορεί να ζήσει εκτός του ηλιακού του συστήματος. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε πώς γίνεται αυτό.

Πώς άρχισε να σας γοητεύει η ιδέα να εποικίσουμε τον Άρη;
Όταν μεγάλωνα, ο κόσμος του διαστήματος ξετυλιγόταν μπροστά μας για πρώτη φορά. Έτσι, άρχισε να μου φαίνεται συναρπαστικό το Διαστημικό Πρόγραμμα “Apollo” για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Πότε πιστεύετε ότι οι πρώτοι άνθρωποι θα πατήσουν το πόδι τους στον Άρη;
Ο Elon Musk, CEO της SpaceX, λέει ότι θα απογοητευτεί αν οι άνθρωποι δεν έχουν φτάσει στον Άρη μέχρι το 2030. Καθημερινά γίνονται δοκιμές στους πυραύλους που προορίζονται για τον Άρη. Είναι πιθανό η SpaceX να ξεκινήσει μια εφοδιαστική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2024 και στη συνέχεια να ακολουθήσουν δύο ακόμη εφοδιαστικές αποστολές το 2026. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, μέχρι το 2028 οι πρώτοι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσγειωθούν στον Άρη.

Γιατί υποστηρίζετε ότι «άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά της NASA καλύτερα»;
Επειδή οι άλλοι είναι πρόθυμοι να πάρουν περισσότερα ρίσκα από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε τέτοιες αποστολές. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τα κυβερνητικά προγράμματα. Πολλά κυβερνητικά προγράμματα συνδέονται με στρατιωτικές επιδιώξεις.

Τι ήταν αυτό που είδε ο Elon Musk και οι άλλοι όχι; Θα είναι ο πρώτος που θα φτάσει στον Άρη;
Ο Musk είδε τον παράγοντα της οικονομίας κλίμακας στην επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων, ξανά και ξανά. Κατάλαβε ότι οι πύραυλοι μοιάζουν πολύ περισσότερο στα αεροσκάφη, παρά στα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Η SpaceX θα φτάσει στον Άρη πρώτη, αλλά σίγουρα αυτό θα συμβεί με τη συνεργασία της NASA.

Ας φανταστούμε να ζούμε στον Άρη, 20 χρόνια μετά. Πώς θα είναι η ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, τι θα φοράμε, τι θα τρώμε και τι δουλειά θα κάνουμε;
Η ζωή στον Άρη θα μοιάζει πολύ με τη ζωή στη Γη. Θα υπάρχουν fast food εστιατόρια, σινεμά και πάρκα. Οι άνθρωποι θα μεγαλώνουν τις οικογένειές τους εκεί. Σχεδόν όλα όμως, θα συμβαίνουν σε περιορισμένους χώρους ή κάτω από τη γη, για προστασία από τη ραδιενέργεια. Θα ζουν χιλιάδες άνθρωποι στον Άρη μέσα σε 20 χρόνια και πάνω από ένα εκατομμύριο σε 50 χρόνια.

Γράφετε στο βιβλίο ότι η τεχνολογία για να πάει ο άνθρωπος στον Άρη υπήρχε, αλλά δεν αρπάξαμε την ευκαιρία. Πόσο πιο νωρίς θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εκεί;
Ο Wernher von Braun (σ.σ. σημαντικός φυσικός και μηχανικός που συμμετείχε στη δημιουργία των πυραύλων που ταξίδεψαν στη Σελήνη) προσπάθησε να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο και τον πρόεδρο Richard Nixon ότι η NASA πρέπει να στείλει αστροναύτες στον Άρη, όταν το Διαστημικό Πρόγραμμα “Apollo” πλησίαζε στην ολοκλήρωσή το. Ο Braun πίστευε ότι η NASA θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη, μέχρι το 1985. Το όνειρό του πάντα ήταν να πάει στον Άρη, όχι στη Σελήνη.

Θα πάτε στον Άρη, όταν γίνει εφικτό;
Ναι, θα ήθελα να πάω.

Έχετε μιλήσει εκτενώς για τη σημασία της γαιοποίησης του Άρη (σ.σ. τη μετατροπή του σε κατοικήσιμο πλανήτη). Ποια είναι η διαδικασία και είναι εφικτή με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το να φτιαχτεί μια πυκνή ατμόσφαιρα είναι αναγκαίο. Μεγάλοι ηλιακοί καθρέφτες, σε τροχιά γύρω από τον Άρη, θα μπορούσαν να λιώσουν το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη και να ανεβάσουν γρήγορα τη θερμοκρασία, τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ πιο πυκνή ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα.

Τα πολλά αέρια του θερμοκηπίου θα ζέσταιναν τον πλανήτη, μέχρι λίγο πάνω από τη θερμοκρασία πήξης. Έτσι, τεράστιες ποσότητες παγωμένου νερού θα έλιωναν στο έδαφος του Άρη. Θα σχηματίζονταν λίμνες και ποτάμια και κάποια καινούρια, υβριδικά φυτά θα μπορούσαν να φυτρώσουν, τα οποία θα παρήγαν οξυγόνο και ατμό. Οι τεχνολογίες για να συμβούν όλα αυτά είναι ήδη διαθέσιμες αλλά πολύ ακριβές, οπότε η διαδικασία της γαιοποίησης μπορεί να πάρει εκατοντάδες χρόνια. Η απόλυτη πρόκληση είναι το να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπνέουν. Αυτό θα μπορούσε να πάρει χίλια χρόνια.

Εμείς θα αλλάξουμε τον Άρη ή ο Άρης θα αλλάξει εμάς;
Ο άνθρωπος θα προσαρμοστεί στον Άρη. Στο τέλος θα υπάρχουν πια γενιές ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ζήσουν στη Γη. Θα είναι αληθινοί Αρειανοί.

Πώς θα μπορούσε ένα ταξίδι στον Άρη να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στη Γη;
Θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με πολύ σκληρό και ρεαλιστικό τρόπο, κάθε μέρα, με το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή και θα συνειδητοποιούσαμε πόσο πολύ εξαρτώμαστε από το περιβάλλον. Ελπίζω ότι αυτοί που θα τολμήσουν να εξερευνήσουν τον Άρη, θα έχουν στο μυαλό τους τα μαθήματα που πήραν από τη Γη.

loading...