Κινέζοι ανέγειραν 10όροφη πολυκατοικία σε 29 ώρες, με πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα

 Στην Κίνα μπορεί να φτιάχνουν πολύ γρήγορα μία 10όροφη πολυκατοικία. Όμως, ο χρόνος που το πέτυχαν αυτή τη φορά είναι ασύλληπτος. Αυτό, διότι η πολυκατοικία φτιάχτηκε σε μόλις 29 ώρες. Μάλιστα, τα διαμερίσματά της ήταν πλήρως επιπλωμένα. Αναλυτικότερα:

Κινέζοι: Έτοιμη πολυκατοικία στο «πι και φι»

Πόσος χρόνος απαιτείται για να χτιστεί μια πολυκατοικία 10 ορόφων; Πολλοί μήνες, εκτός κι αν είστε Κινέζοι, που την έχτισαν μέσα σε μόλις 29 ώρες.

Η ανέγερση του κτιρίου στην κεντρική πόλη Τσανγκσά χαιρετίστηκε από τους κατασκευαστές ως «η πιο σύντομη χρονική περίοδος κατασκευής στον κόσμο». Όμως, οι νέοι ένοικοι των διαμερισμάτων μπορεί να είναι λίγο επιφυλακτικοί για την ταχύτητα κατασκευής.

Κι ενώ κάποιοι ένοικοι μπορεί να φοβούνται ότι η κατασκευή αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι γείτονες στον πάνω όροφο θα μπορούσαν να πέσουν –κυριολεκτικά– πάνω στο κεφάλι τους, η Broad Group επιμένει ότι τα δάπεδα είναι 100 φορές ισχυρότερα από τα συμβατικά, καθώς είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτες πλάκες.

Η εταιρεία λέει ότι αυτή η μέθοδος κατασκευής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης σε ουρανοξύστες και δημόσια κτίρια. «Είναι απόλυτα κατάλληλη για πολυτελείς κατασκευές , ουρανοξύστες 200 ορόφων, αλλά και για δημόσια κτίρια», αναφέρει η Broad Group.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού οι Κινέζοι είχαν εντυπωσιάσει την ανθρωπότητα με το χτίσιμο ενός νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ασθενών με κορωνοϊό, μέσα σε μόλις 10 ημέρες!

Η Broad Group, μια κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, αποφάσισε ότι ο συνήθης χρόνος για το χτίσιμο μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων δεν θα ταίριαζε στο χρονοδιάγραμμά της. Οπότε επέλεξε μια πολύ πιο γρήγορη λύση. Έτσι, την έχτισε μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα 24ωρο.

Το timelapse βίντεο της κατασκευής δείχνει μια μεγάλη ομάδα εργατών οικοδομών και τρεις γερανούς να ολοκληρώνουν το πολυώροφο κτίριο. Αυτό ονομάστηκε Living Building, σε μόλις 28 ώρες και 45 λεπτά. Κατάφεραν το φαινομενικά αδύνατο επίτευγμα συναρμολογώντας μικρές αυτόνομες αρθρωτές μονάδες, που είχαν κατασκευαστεί εκ των προτέρων σε ένα εργοστάσιο.


Σκηνή που θυμίζει Jenga

Οι μονάδες αυτές, που είχαν το μέγεθος κοντέινερ και ήταν φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο εργοτάξιο με φορτηγά. Σε μια σκηνή που θυμίζει Jenga, χρησιμοποιήθηκαν γερανοί για να ανυψώσουν τις μονάδες και να τις στοιβάξουν τη μία πάνω από την άλλη, με τους εργάτες να εργάζονται γρήγορα για να τα βιδώσουν όλα στη θέση τους.

Χάρη σε έναν έξυπνο σχεδιασμό, καθώς οι μονάδες στοιβάζονταν, ένας τοίχος κάθε μονάδας αναδιπλωνόταν για να γίνει πάτωμα, ενώ και τα παράθυρα και τα μπαλκόνια άνοιγαν προς τα έξω. Μόλις ολοκληρώθηκε η βασική δομή, έγινε η εγκατάσταση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Το βίντεο δείχνει την ολοκληρωμένη πολυκατοικία με έπιπλα και απλούς λευκούς τοίχους και ξύλινα πατώματα.

loading...