Πέφτουν «κορμιά» στο παρασκήνιο! Πούτιν: Αν μας δαγκώσουν, τότε θα τους σπάσουμε τα δόντια, vid


 Εύθραυστη η παγκόσμια ειρήνη…

Οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν στην Ισλανδία την Τετάρτη ήταν η πρώτη τους προσωπική συνάντηση σε μία διαδικασία, η οποία ξεκινά με στόχο την παγκόσμια συνεννόηση στρατηγικής συμμαχίας, προκειμένου ο πλανήτης να μην διολισθήσει σε παγκόσμια αναμέτρηση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στα πυρηνικά και άρα σε όλεθρο.


Στο παρασκήνιο πέφτουν κορμιά και όλοι προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά στις κάμερες. Οι δύο αξιωματούχοι των υπερδυνάμεων είπαν ότι είχαν σοβαρές διαφορές ως προς το πώς βλέπουν τις παγκόσμιες υποθέσεις, αλλά πως θα μπορούσαν να βρουν τρόπους να συνεργαστούν.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε όμως από την πλευρά του:


«Το ίδιο το γεγονός ότι η συνομιλία … έλαβε χώρα είναι θετικό. Αλλά είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι απλή. Έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα».


Όπως αναφέρουν δε οι πληροφορίες από την Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί για συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.


Μάλιστα, ο Πούτιν έστειλε σαφές μήνυμα στους διεθνιστές:


«Κάποιοι έχουν πει πως είναι άδικο η Ρωσία να έχει δική της ολόκληρη Σιβηρία, ωστόσο αν τους αφήσουν κάποιοι να μας δαγκώσουν, τότε θα τους σπάσουμε τα δόντια».


Ο Ρώσος ηγέτης έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ανώτερους αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, αναφερόμενος σε σχόλια ξένων που διερωτώνται, όπως είπε, αν χρειάζεται να ελέγχει η Ρωσία τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Σιβηρίας.


Ένα παρόμοιο σχόλιο είχε αποδοθεί στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, παρότι η ίδια είχε αρνηθεί ότι το είχε κάνει.


«Όλοι θέλουν κάτι να δαγκώσουν είτε να κόψουν κάτι με τα δόντια τους. Αλλά πρέπει να ξέρουν, εκείνοι που ετοιμάζονται να το κάνουν αυτό, ότι θα τους σπάσουμε τα δόντια, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να δαγκώσουν. Αυτό είναι προφανές. Και η εγγύηση για αυτό είναι η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Πούτιν.


Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, όλες τις εποχές συμβαίνει ένα και το αυτό. Μόλις η χώρα γίνεται πιο δυνατή, αμέσως εφευρίσκονται αφορμές, για να περιορίσουν την ανάπτυξή της. Υπενθύμισε μάλιστα την ρήση του Ρώσου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ’ για την Ρωσία: «Φοβούνται το μεγάλο μας μέγεθος»και είπε ότι μερικοί μάλιστα στο εξωτερικό θεωρούν την Ρωσία πολύ μεγάλη ακόμη και μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.


Τα σχόλια αυτά του Ρώσου προέδρου γίνονται εν μέσω μιας προσπάθειας να συμφωνηθεί μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων που έχει η Μόσχα με την Ουάσινγκτον.


Δεν υπάρχουν σχόλια :