Ιερουσαλήμ! Και στο βάθος διάλυση της Τουρκίας και πόλεμος, vid
Η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων και της Τουρκίας.
Αιώνες τώρα η Ιερουσαλήμ είναι το σημείο αναφοράς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: του Εβραϊσμού, της Χριστιανισμού και του Ισλάμ, ενώ σε αυτή οι διεθνιστές θέλουν να ανεγείρουν τον Τρίτο Ναό, ο οποίος θα συμβολίζει την παγκόσμια ένωση των λαών κάτω από μία κοινή Αρχή εξουσίας!
Εκεί στον τόπο του Δεύτερο Ναού, βρίσκεται σήμερα το τέμενος Αλ-Ακσά, ο τρίτος τη τάξει ισλαμικός τόπος λατρείας στον κόσμο. Σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση ο Προφήτης Μωάμεθ μεταφέρθηκε από την Μέκκα στο Αλ Ακσά μέσα στην διάρκεια μιας νύχτας.
Σημασία έχει και το ιδιαίτερο καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που ανήκει στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967 και έκτοτε, με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ, κατέχει παράνομα.
Για τους παραπάνω λόγους το τέμενος Αλ-Ακσά έχει αποτελέσει πεδίο μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τις ισραηλινές αρχές.
Η τελευταία κλιμάκωση των διαμαρτυριών και των συγκρούσεων στους δρόμους της «ιερής πόλης» σχετίζεται μια ιδιαίτερη πτυχή του εποικισμού που συστηματικά εφαρμόζει το Ισραήλ στις περιοχές που κατέλαβε το 1967: Σε μια από τις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την Σέιχ Τζαράχ, ισχύει ο ισραηλινός νόμος για το δικαίωμα επιστροφής Εβραίων που έμεναν εκεί πριν το 1948. Έποικοι εκδιώκουν τους Παλαιστινίου κατοίκους, μολονότι, εκείνοι διαμένουν εκεί για δεκαετίες. Διόλου τυχαία, η ένταση επεκτάθηκε και στα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στο Τέμενος Αλ Ακσά όπου υπάρχει πάντα η καχυποψία ότι το Ισραήλ θέλει να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτό.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Η Ιερουσαλήμ, αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» όπως την έχουν χαρακτηρίσει ιστορικοί, ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη. Το καθεστώς της πόλης εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.
Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς εποικισμούς ονειρεύονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους. Αντίθετα, οι Εβραίοι αντιτίθενται στο σχέδιο διχοτόμησης της «αιώνιας και αδιαίρετης» πόλης, που μεταξύ άλλων αποδίδει τεράστια οφέλη στην οικονομία.
Στην Ιερουσαλήμ, το μνημείο – σύμβολο του Ιουδαϊσμού και το ιερότερο σημείο λατρείας των Εβραίων όλου του κόσμου αποτελεί το Τείχος των Δακρύων, που βρίσκεται πάνω στο Όρος του Ναού, στο οποίο επιδιώκουν την ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού του Σολομώντα.
Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο φάνταζε ανήκουστο για τους απανταχού μουσουλμάνους! Ο λόγος; Εκεί ακριβώς εφάπτεται και εκτείνεται ο τρίτος ιερότερος μουσουλμανικός τόπος μετά την Μέκκα και την Μεδίνα. Πρόκειται για το λεγόμενο Χαράμ αλ Σαρίφ που στα αραβικά σημαίνει «ευγενές ιερό» με τον Θόλο του Βράχου που βρίσκεται στο κέντρο του Όρους του Ναού, στην περιοχή του εβραϊκού Δεύτερου Ναού. Εκεί λένε πως έλαβε χώρα ο μύθος της «θυσίας του Αβραάμ».
Ωστόσο, μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ, κατά τις οποίες, μουσουλμανικές-αραβικές χώρες εξομάλυναν τους δεσμούς με το Ισραήλ, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η αρχή έγινε, όταν αντιπροσωπεία μουσουλμάνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχε λάβει μέρος, τον περασμένο Δεκέμβριο, στον κεντρικό φωτισμό του menorah (επτάφωτος λυχνία) στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ, σε μια τελετή που ο επικεφαλής ραβίνος χαρακτήρισε ως «θαύμα της Χανουκά»
Προσφάτως, Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες της Μέσης Ανατολής έριξαν ακόμα μεγαλύτερη «βόμβα» αλλάζοντας τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας πως το Όρος του Ναού και το ίδιο το τέμενος «Αλ Άκσα» δεν είναι πια τόσο ιερά για αυτούς. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ: Ζητούν την ανέγερση του Τρίτου Ναού, ήτοι την απαρχή της Νέας Εποχής σε πολιτική και θρησκεία, η οποία θα προκύψει από την Μεγάλη Επανεκκίνηση, όπως την έχει ονομάσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Άλλωστε, αυτοί που θέλουν να δώσουν την «λύση» του Παλαιστινιακού για την «ειρήνη», θα καλέσουν εβραίους και μουσουλμάνους να χτίσουν μαζί, στο όνομα του Αβραάμ, κοινού πατέρα και των δύο, τον Τρίτο Ναό, του οποίου την ανέγερση ναι μεν επιθυμεί η διεθνιστική τάξη πραγμάτων, αλλά όχι προς ανάδειξη του εβραϊκού δόγματος, παρά μιας παγκόσμιας κοινωνίας με συγχώνευση όλων των θρησκειών.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ;;;
Το Ισραήλ θα ήθελε μεν την κοινή ανέγερση του Τρίτου Ναού, αλλά σε μία αδιαίρετη Ιερουσαλήμ με τον Εβραϊσμό σε θέση ισχύος! Σε αυτό αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι, έχοντας, στην παρούσα φάση, την στήριξη της Τουρκίας, η οποία θέλει πρωταρχικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο της Μεσογείου (Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη κ.α.)
Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων έρχεται να υπογραμμίσει την πολιτική του Ισραήλ να επιταχύνει τον εποικισμό και να εξωθήσει τους Παλαιστινίους, με τελικό σκοπό την απόλυτη επικράτηση του Εβραϊσμού. Οι διεθνιστές πρέπει να βρουν «λύση», προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος: Αυτό θα γίνει είτε με μία πιο αριστερή-συνεργάσιμη κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ είτε με την δυναμική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Εκεί αντιδρά η Ρωσία, η οποία θέλει και αυτή να έχει λόγο στα δρώμενα, ούσα η υπερδύναμη της Ευρασίας.
Η ακυβερνησία στο Ισραήλ με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον Νετανιάχου ενδεχομένως δίνει την ευκαιρία για πρόκληση έντασης και ακολούθως παρέμβασης στα δρώμενα των Ιεροσολύμων. Οι επόμενες μέρες θα κάνουν τον πλανήτη σοφότερο.