Επιστροφή στην κανονικότητα: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας σε λίγες μέρες-Μετακινήσεις, SMS, λιανεμπόριο, τουρισμός


 Όλα τα ενδεχόμενα που εξετάζονται

Θέμα χρόνου είναι για την άρση του lockdown οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση στους πολίτες πως θα διαμορφωθεί η καθημερινότητάς μας με την περαιτέρω άρση των μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τα επόμενα κιόλας 24ωρα.


 Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν για μία σειρά θεμάτων, όπως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ίδια μέρα, το απόγευμα θα γίνουν από την κυβέρνηση οι σχετικές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων.


Μία μέρα μετά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει τις πύλες του επισήμως στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετώνται από την κυβέρνηση δύο σενάρια για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Το πρώτο αφορά στις ελεύθερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα με ισχυρή σύσταση για διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού. Για τα νησιά τα μέτρα αναμένεται να είναι πιο αυστηρά, με υποχρεωτικό PCR 72 ωρών ή self test πριν το ταξίδι (αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό) και ελεύθερη μετακίνηση για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνεται χρονικά τουλάχιστον κατά μία ώρα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για περισσότερη ελευθερία. Έτσι, τα μεσάνυχτα φαίνονται να προκρίνονται ως ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά δεν αποκλείεται η έκπληξη με ωράριο στη μία τα ξημερώματα, καθώς οι καταστηματάρχες της εστίασης έχουν επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται με το βίαιο κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Ιούνιο να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους. «Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κλπ τον Ιούνιο. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός.

Έρχεται κατάργηση των SMS

Τέλος του SMS μετακίνησης στο 13033 αναμένεται να μπει στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ανάσες θα πάρει και το λιανεμπόριο με κατάργηση του SMS στο 13032. Έτσι, παρελθόν θα αποτελεί το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα και τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες να κάνουν τα ψώνια τους.


Οι προϋποθέσεις για τους τουρίστες

Το σχέδιο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γενικότερα τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, με ανακοινώσεις που θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα αναρτάται το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου στη συνέχεια οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.


Μητσοτάκης: προτεραιότητα το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο οικονομικό forum των Δελφών σημείωσε ότι η τεχνική επεξεργασία στην Ευρώπη για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό σημείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου.


«Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς περιορισμούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι σκοπός του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το πώς οι ίδιες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τους πολίτες τους που εμβολιάζονται.


“Είναι εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα”, τόνισε ο πρωθυπουργός , προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας και όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες (όσον αφορά για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης) θα ισχύουν και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. “Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα όταν έρχεσαι για διακοπές ή όταν επιστρέφεις στη χώρα σου από αυτές”, είπε χαρακτηριστικά.


Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των ανοιγμάτων

Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής


Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:


ο τουρισμός

οι υπερτοπικές μετακινήσεις

τα μουσεία.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:


παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί

εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια

σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

ωδεία.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.


Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :