Πρoς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Kύριο Κωνσταντίνο Τασούλα

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Το International Hellenic Association (IHA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός οργανισμός με έδρα το Delaware των Η.Π.Α., με 4000 μέλη ακαδημαϊκού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο και με καταστατικό σκοπό την εθελοντική υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού.

To IHA, ως οργάνωση της διασποράς, θα ήθελε να εκφράσει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι από την μεταπολίτευση του 1974, Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και που νομιμοποιούνται να ψηφίζουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων έδειξε για μία άλλη φορά την άρνηση του Σώματος να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να επιτρέψει σε Έλληνες πολίτες που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, όπως συμβαίνει με 115 άλλα κράτη του κόσμου μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ναμίμπια και η Τουρκία.

Παλαιότερα τα πολιτικά κόμματα νοίκιαζαν αεροπλάνα που πήγαιναν στις ΗΠΑ, τον Καναδά,την Αυστραλία για να μεταφέρουν ψηφοφόρους στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Αποτελεί ντροπή για την χώρα μας, οι πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία να επιτρέπουν στους πολίτες τους που διαβιούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και η Ελλάδα να μην το επιτρέπει. Και γιατί δεν έγινε κάτι από το 1974 και έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 2019 να τεθεί το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων;

Το ΙΗΑ, εκφράζοντας την πικρία του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες του ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και νομιμοποιούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, να το ασκήσουν στον τόπο διαμονής τους.

Σας παρακαλούμε Κύριε Πρόεδρε, να κοινοποιήσετε την παρούσα επιστολή στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή των Ελλήνων.

Με εκτίμηση,

Για το International Hellenic Association

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ευάγγελος Ρήγος Στέφανος Παπακώστας

πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

loading...