Η Αυστρία αίρει το «σκληρό» lockdown & «πετά» τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους


 Η Αυστρία έπειτα από ένα και πλέον μήνα, αίρει σήμερα Δευτέρα 3 Μαΐου, το «σκληρό lockdown» που είχε επιβληθεί από την 1η Απριλίου.


Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον αυτοί οι περιορισμοί και οι μετακινήσεις επιτρέπονται όλο το εικοσιτετράωρο. 


Επίσης, από σήμερα στην Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία επαναλειτουργούν πλέον το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, κάτω όμως από μέτρα προστασίας (μάσκα, τεστ).


​​​​​​​Από σήμερα επιτρέπεται και το άνοιγμα πολιτιστικών εγκαταστάσεων και ελεύθερου χρόνου, όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι – αλλά αυτό κάτω από αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας – ενώ στη Βιέννη καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ίσχυε για πέντε πολυσύχναστες πλατείες της.


Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά σε δηλώσεις του ότι μετά το lockdown στα ανατολικά της χώρας, το οποίο είχε επιβληθεί κυρίως λόγω της υπερφόρτωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνεται η στρατηγική δράσης κατά της πανδημίας σε περιφερειακό επίπεδο,.


“Ήταν σωστό που υπήρξαμε μία από τις πρώτες χώρες που βασιστήκαμε σε μαζικά τεστ και αναλάβαμε στοχευμένες δράσεις σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας και με αυτά τα δύο μέτρα μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από άλλες χώρες το τρίτο κύμα”, τονίζει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σημασία των εμβολιασμών.


Οι αριθμοί μόλυνσης θα αυξηθούν “λίγο” μετά το τέλος του “σκληρού lockdown”, τονίζει η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Καταρίνα Ράιχ, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σημασία του αυξανόμενου αριθμού εμβολιασμών και των υποχρεωτικών τεστ (σε κάποιους τομείς), “των οποίων υπάρχει εξαιρετική προσφορά, και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα αξιολογηθεί η εξέλιξη και η τάση στους αριθμούς”.


Για τις 19 Μαΐου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, προβλέπεται στην Αυστρία το άνοιγμα στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, για την πρόσβαση στους οποίους, πέραν από έναν προηγηθέντα εμβολιασμό ή τεστ, θα αναγνωρίζονται και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.


“Τα τεστ εξομοιώνονται με εμβολιασμό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο, και αυτό πρέπει να είναι σαφές, καθότι ο εμβολιασμός είναι ένας πολύ καλύτερος, ασφαλέστερος και πιο σταθερός τρόπος για να προστατευτεί κάποιος”, επισημαίνει η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας.


Η ίδια υπενθυμίζει ότι οι εμβολιασμοί σε επιχειρήσεις, που ανακοινώθηκαν τελευταία από την κυβέρνηση για τα μέσα Μαΐου, θα ξεκινήσουν σε εθνικό επίπεδο στις 17 Μαΐου, ενώ στη Βιέννη ξεκινούν ήδη από σήμερα, Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :