Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν εμπορική απαγόρευση σε Τούρκους πρώην στελέχη της Halkbank





 Χωριανόπουλος Άγγελος – 

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ διέταξε την Τετάρτη να αρνηθεί τα δικαιώματα εξαγωγής στον πρώην διευθυντή της Halkbank, Hakan Atilla.

«Από την ημερομηνία αυτής της παραγγελίας έως τις 16 Μαΐου 2028, ο Mehmet Hakan Atilla όταν ενεργεί για λογαριασμό του, οι διάδοχοί του, οι εκπρόσωποί του, οι υπάλληλοι, οι αντιπρόσωποι ή οι εκπρόσωποί του, δεν μπορούν, άμεσα ή έμμεσα, να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε συναλλαγή που περιλαμβάνει οποιοδήποτε εμπόρευμα, λογισμικό ή τεχνολογία το οποίο εξάγεται ή πρόκειται να εξαχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκειται στους κανονισμούς », ανέφερε σε ανακοίνωση το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας.

Ο Atilla θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση για την απόφαση εντός 45 ημερών, δήλωσε το γραφείο. Η δίκη της Χάλκμπανκ, όπου ο τουρκικός κρατικός δανειστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Η Halkbank κατηγορήθηκε πέρυσι για τον ρόλο της στην παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μεταξύ 2010 και 2016.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την υπόθεση, σύμφωνα με το αίτημα του προσωπικού του φίλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «ήταν πλήρως επικεντρωμένος στην απομάκρυνση της Halkbank από την έρευνα και πιθανή δίωξη», σύμφωνα με στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Ο Ερντογάν «έλεγε συνεχώς ότι η έρευνα πρέπει να διευθετηθεί ή να απορριφθεί», δήλωσε ο Μπόλτον στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από ahvalnews, mehrnews

https://infognomonpolitics.gr/

loading...