GAFAM: Αντισώματα στην πανδημία έχει ο κλάδος της τεχνολογίας

της Νατάσας Φραγκούλη — 

Ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε μια εποχή παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και οικονομικής αβεβαιότητας, επιδεικνύουν οι κολοσσοί του κλάδου της βιομηχανίας. Εταιρείες όπως οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft, οι επονομαζόμενες και ως “GAFAM” (ακρωνύμιο από τα αρχικά τους) ή ως “big tech” όχι μόνο βγαίνουν αλώβητες από την πανδημία, αλλά αποκομίζουν σημαντικά κέρδη.

Κέρδη, που για τρεις στις πέντε από τις παραπάνω εταιρείες «έτρεξαν» με τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας -σε κάποιες περιπτώσεις- ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των αναλυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών Statista, την ταχύτερη ανάπτυξη κερδοφορίας, τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, πέτυχε -εκ των πέντε εταιρειών- η Amazon. Τα κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού εκτοξεύθηκαν, καθώς η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας έδωσε τροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τον τομέα δραστηριοποίησης της Amazon.

Η Amazon “είδε” το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της να εκτινάσσονται κατά 220% και να φτάνουν τα 8,1 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% στα 109 δισ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Ο ηλεκτρονικός γίγαντας ευνοείται από την επιβολή των lockdowns και τη στροφή των πολιτών παγκοσμίως στις ηλεκτρονικές αγορές.


Δυναμικά η Apple

Στο μεταξύ, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των “big tech” επίσης «έτρεξαν» με εντυπωσιακούς ρυθμούς τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Τα κέρδη της Alpabet (μητρική της Google), σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών Statista, αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 162% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 17,9 δισ. δολ.

Το αμέσως υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης των καθαρών κερδών σε επίπεδο τριμήνου είχε η Apple, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 110% και κέρδη 23,6 δισ. δολ. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση της εταιρείας Facebook, που είδε στη διάρκεια του τριμήνου τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 94% και να διαμορφώνονται στα 9,5 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι Google και Facebook έκαναν τα δικά τους ρεκόρ κερδοφορίας, αν και αμφότερες βασίζουν τα έσοδά τους -σε ένα μεγάλο βαθμό- στις διαφημιστικές δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, η Microsoft, επωφελούμενη και αυτή από το κύμα της ψηφιοποίησης που φέρνει μαζί της η πανδημία, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών κερδών της κατά 44%, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 15,5 δισ. δολάρια.

Οι πέντε παγκόσμιες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας συνεχίζουν την παράδοση που τήρησαν και το 2020 όσον αφορά τις οικονομικές τους επιδόσεις, αφού και το περασμένο έτος η πορεία τους ήταν έντονα ανοδική.

loading...