Σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι προσπάθησαν να βυθίσουν σκάφη της Frontex!

 Τουρκικό ΜΜΕ την ίδια στιγμή κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί μια διαρκή προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα κατασυκοφάντησης της Frontex και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ του. Διακαής στόχος της Τουρκίας είναι να αποσυρθεί η Frontex  από το Αιγαίο, προκειμένου να κάνει πάρτυ και όργια παραβιάσεων εισόδου μεταναστών προς τη χώρα της, χωρίς την παρουσία της ΕΕ.

Εδώ παρουσία της Frontex, τουρκικά σκάφη είτε της ακτοφυλακής, είτε του πολεμικού της ναυτικού, συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες μέχρι την οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων μας, κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να παρεμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα.

Αντί αυτού η Τουρκία συνοδεύει επισήμως τους μετανάστες με τα πλοία της για να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Στη συνέχεια παραθέτουμε το τουρκικό δημοσίευμα, προσπάθειας συκοφάντησης της Frontex και της Ελλάδας:

“Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενεργούνται από τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, για ανατροπές και βίαιες πράξεις προς τους αιτούντες άσυλο, οι οποίες αυξάνονται σχεδόν καθημερινά.

“Η αρχή διοίκησης των παρεμβάσεων του Frontex ανήκει στη χώρα υποδοχής”, ανέφεραν οι πηγές στην Daily Sabah.

«Αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των σκαφών και των αεροσκαφών στη δομή του Frontex, δεσμεύονται από τις εντολές των ελληνικών αρχών, καθώς τις σκληρές κινήσεις της Αθήνας,που έχουν μετατραπεί σε θεσμικό πολιτισμό» και συνεχίζει αναφέροντας.

«Οι αιτούντες άσυλο, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται, αντιμετωπίζουν αβέβαιους, επαχθείς και ανεπαρκείς μηχανισμούς. Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει σε βίαιες πράξεις, επιστροφές και παραμένει απλός θεατής σε αυτές τις δραστηριότητες, δεν καλεί τον Frontex να λογοδοτήσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραβιάσεις θα συνεχιστούν», πρόσθεσαν πηγές.

To σοβαρό περιστατικό 

 

Επικίνδυνα επεισόδια ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κοινοτικά σκάφη του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου ανοικτά της Χίου. 

Το πρώτο από τα δύο συμβάντα εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου. Tουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλανδικό σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της «Κ», στη διάρκεια του επεισοδίου το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό πλοιάριο είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο.  

Το δεύτερο συμβάν εκτυλίχθηκε μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Απριλίου, τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας, που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα του Frontex. Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση.  

Τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού, που υπήρξαν μάρτυρες των δύο «θερμών» επεισοδίων, ενημέρωσαν άμεσα τη διοίκηση του Frontex, ενώ και τα πληρώματα των δύο κοινοτικών μέσων συνέταξαν αναφορές τις οποίες υπέβαλαν στη διοίκηση του οργανισμού, στη Βαρσοβία. Με τη σειρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. – τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. 

loading...