Ο COVID φέρνει τη νέα βιομηχανική επανάσταση με «πράσινη» ιδεολογίαΗ πανδημία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επαναπροσδιορισμό της βιομηχανικής μας δραστηριότητας και στροφή προς την εκμετάλλευση των πόρων μας με περιβαλλοντικά πρότυπα για νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μας οδήγησε σε εγκλεισμό μηνών, όμως μας αφύπνισε για το πως θα πρέπει να διαχειριστούμε από εδώ και πέρα τη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη, τα οποία πρέπει να δουν την πανδημία ως αφορμή για στροφή σε πιο πράσινες δραστηριότητες και οικονομική αφύπνιση. Η Ελλάδα έχοντας στις πλάτες της πάνω από μία δεκαετία κρίσης, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του προφίλ της προς το εξωτερικό και να ανοίξει νέες ευκαιρίες δραστηριότητας, επενδύσεων και εργασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του καθηγητή Γεωλογίας, Ν. Αρβανιτίδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με την εξόρυξη ορυκτών κατά 3%, οι ανάγκες της για κατανάλωση ορυκτών είναι 30% και εξαρτάται από εισαγωγές πάνω από 75%. Αν μέσα σε αυτά τα ποσοστά προσθέσουμε και την επέκταση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τις ανάγκες τους για μπαταρίες, τότε θα δούμε πως η εξόρυξη και η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων μας είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα έχοντας ήδη θέσει τα θεμέλια για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως γίνεται στην Χαλκιδική και την Ξάνθη, θα μπορούσε να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων κρατών για επενδύσεις και βιομηχανικές συνεργασίες.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την στροφή προς μια βιώσιμη βιομηχανική στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων, πράσινες πρακτικές εξόρυξης ορυκτών και εκμετάλλευση τους στις βιομηχανίες εντός συνόρων. Όπως διάβασα ο πρόεδρος της Euromines επεσήμανε την ανάγκη για στήριξη της βιομηχανίας εντός της Ευρώπης μέσω των ορυκτών πρώτων υλών.

Είναι γνωστό πλέον πως αν θέλουμε να έχουμε μερίδιο στην προστασία του περιβάλλοντός μας και την οικονομική μας ευημερία, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η κυκλική οικονομία. Έτσι, για να επιτύχουμε το σχέδιο για ανακύκλωση θα χρειαστούμε μαγνησίτη, για την συντήρηση και δημιουργία μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων χαλκό, λίθιο και μαγνήτη, για πράσινη ενέργεια ποτάσα. Ακόμα και για τα μοριακά τεστ και τα ιατρικά μηχανήματα θα χρειαστούμε χαλκό και χρυσό.

Τα ορυκτά μέταλλα είναι μέσα στην καθημερινότητα μας από την επικοινωνία μας και την μεταφορά μας έως την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντός μας. Καιρός να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να θέσουμε τα δικά μας θεμέλια για νέες δραστηριότητες με εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μας, ανοίγοντας έτσι ευκαιρίες μελέτης και απασχόλησης της νέας γενιάς. Η επιστήμη προχωρά, οι κοινωνίες εξελίσσονται και οι οικονομίες πρέπει να στηρίζονται σε νέα μυαλά και τεχνικές, που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και τις κοινωνίες μας πιο ευημερείς και οικονομικά ανθεκτικές.

Αν οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης λένε το ναι στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους, τότε πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα προς δικό μας όφελος και να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Μπορούμε να μην στηρίζουμε την οικονομία μας μόνο σε εισαγωγές, αλλά να εξάγουμε πλέον, να προσφέρουμε ολοκληρωμένα προϊόντα και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για επέκταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων εντός συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε το brain drain και θα ενισχύσουμε τις κοινότητες γεμίζοντας τες με πολίτες που δεν μεταναστεύουν και θα επιτύχουμε οικονομικά οφέλη σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :