Λιγνίτης ΤΕΛΟΣ! Στο στόχαστρο και οι υδρογονάνθρακες! «Καλυβόσπιτο» θα γίνει η Ελλάδα

 Μέχρι το 2030 όλες οι αλλαγές…

Την σημασία της δέσμευσης για μείωση κατά 3-5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η οποία θα επιβάλει συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική στα κράτη, που θα την εφαρμόσουν, εμποδίζοντάς τα να αξιοποιήσουν τον ορυκτό τους πλούτο.

Η επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι εντός του 2021 αναμένεται να γίνουν οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, η Επίτροπος απάντησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ, δήλωσε πως η μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» θα γίνει ομαλά και θα έχει ένα οργανωμένο πλαίσιο αναμόρφωσης.

«Έως το 2025 ο λιγνίτης πρέπει να είναι παρελθόν, χρονιά που θα προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση του σταθμού της Πτολεμαϊδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο και 3η στην ΕΕ στην εξόρυξη λιγνίτη, χαμηλής θερμιδικής απόδοσης. Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της χώρας υπολογίζεται πως επαρκούν τουλάχιστον για πάνω από 45 χρόνια, ωστόσο με όσα ανακοινώνονται ξεχνάμε οριστικά τον λιγνίτη!

Ο CEO της ΔΕΗ υπογράμμισε πως η πράσινη μετάβαση θα έχει οφέλη για το περιβάλλον και όπως ισχυρίστηκε και για την…οικονομία, η οποία αναμένεται να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ».

«Το κάθε κράτος – μέλος έχει δικαίωμα να επιλέγει το δικό του μείγμα ενέργειας, αρκεί να τηρεί τις δεσμεύσεις του», προσέθεσε η κ. Simson αναφερόμενη στην ενεργειακή ουδετερότητα.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες  τώρα, η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια «τώρα εισάγουμε ορυκτά καύσιμα και όταν καταφέρουμε να τα αντικαταστήσουμε με καθαρή ενέργεια που θα παράγεται εντός της Ε.Ε., οι οικονομίες των χωρών θα έχουν μεγάλο όφελος. Το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως ένα μεταβατικό καύσιμο που θα αντικαταστήσει σήμερα πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αλλά στόχος είναι στην συνέχεια να πάρει τη θέση του το καθαρό υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030

Μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση για το «Πράσινο Υδρογόνο». που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη»,δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

«Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές για την προώθηση του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, της ενεργειακής εξοικονόμησης των έργων αναβάθμισης του δικτύου, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής.

ΙΔΟΥ Η ΑΤΖΕΝΤΑ 2030, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:

loading...